woman-smiling

«Κακοτοπιές» του καλοκαιριού…

Το καλοκαίρι είναι η εποχή της ξεκούρασης και της διασκέδασης, των εξορμήσεων και των ανέμελων δραστηριοτήτων. Συμβαίνουν όμως πολλά απρόβλεπτα ατυχήματα και τραυματισμοί, γι αυτό και πρέπει στις διακοπές να είμαστε ιδιαίτερα προσεχτικοί, προφυλάσσοντας ιδίως τα παιδιά και τους ηλικιωμένους από κακοτοπιές. Στο κείμενο παρακάτω θα σας παρουσιάσω τα πιο συνήθη καλοκαιρινά ατυχήματα και πως πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε.

 

Ηλιακό έγκαυμα
Το ηλιακό έγκαυμα αποτελεί οξεία βλάβη του δέρματος από την επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας ( UV- B). Σε ήπιες περιπτώσεις θα εκδηλωθεί με ελαφρύ κοκκίνισμα του δέρματος και πόνο. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις παρουσιάζονται φουσκάλες, μαζική απώλεια υγρών (αφυδάτωση ), ηλεκτρολυτικές διαταραχές και ενδεχομένως λοίμωξη. Η θεραπεία ενός ηλιακού εγκαύματος ξεκινά με την πρόληψη. Η αποφυγή έκθεσης του δέρματος στον ήλιο μεταξύ των ωρών 11:00-16:00 και η σωστή χρήση αντηλιακού είναι επιβεβλημένη. Η θεραπεία περιλαμβάνει κρύα επιθέματα, δροσερό ντους (χωρίς σαπούνια, έλαια, αρώματα, τρίψιμο ή ξύρισμα της περιοχής), ενυδάτωση της περιοχής με βρεγμένη γάζα και χρήση ενυδατικής κρέμας-λοσιόν και ενδεχομένως αντιβιοτικής αλοιφής. Μείνετε μακριά από τον ήλιο για να μην γίνουν τα πράγματα χειρότερα. Πιείτε αρκετό νερό για την αποφυγή αφυδάτωσης και φυσικά καλύψτε το εκτεθειμένο δέρμα. Ένα παυσίπονο μπορεί να σας φανεί χρήσιμο αν υπάρχει πόνος. Αν το έγκαυμα είναι εκτεταμένο ή πάσχετε από διαβήτη, καλό είναι να επικοινωνήσετε με τον γενικό/οικογενειακό σας ιατρό.

UNIBURN-2023

 

Ηλιακή κνίδωση
Είναι η εμφάνιση εξανθήματος με έντονη φαγούρα στα σημεία του σώματος που εκτίθενται στον ήλιο που υποχωρεί πλήρως σε λίγες ώρες. Αν είναι πολύ εκτεταμένο ή προκαλεί μεγάλη ενόχληση καλό είναι να πάρετε ένα αντιισταμινικό. Απαραίτητη είναι η χρήση αντηλιακού με υψηλό δείκτη προστασίας.

 

Ωτίτιδα
Η πιο συχνή ωτίτιδα το καλοκαίρι είναι η εξωτερική ωτίτιδα. Αυτή η φλεγμονή προκαλείται από νερό και υγρασία στον έξω ακουστικό πόρο και είναι συνήθως γνωστή ως «αυτί κολυμβητή», όπου λόγω της υγρασίας και υψηλής θερμοκρασίας αναπτύσσονται ευκολότερα βακτήρια και μύκητες. Το κυριότερο σύμπτωμα είναι ο πόνος, κυρίως όταν ο ασθενής πιάνει το αυτί του. Μπορεί να συνυπάρχει φαγούρα, δυσκολία στη διάνοιξη του στόματος και βουητό ή αίσθηση πως το αυτί είναι μπουκωμένο. Για την πρόληψη της εξωτερικής ωτίτιδας θα πρέπει να στεγνώνουμε καλά τα αυτιά μετά το κολύμπι, να μην φοράμε ακουστικά, να μην χρησιμοποιούμε μπατονέτες, να μην ξύνουμε τα αυτιά μας διότι μεταφέρουμε με τα δάκτυλα μικρόβια και να προσέχουμε να μην μπαίνει νερό και σαμπουάν στα αυτιά μας. Οι συχνές βουτιές ιδίως όταν υπάρχει αρκετό βύσμα(κερί) στο αυτί μας μπορεί να οδηγήσουν σε εξωτερική ωτίτιδα. Καλό θα ήταν πριν τις καλοκαιρινές διακοπές, κυρίως για τα μικρά παιδιά, να έχει προηγηθεί καθαρισμός των αυτιών σε ΩΡΛ. Η θεραπεία περιλαμβάνει καθαρισμό του αυτιού στον ΩΡΛ, αποφυγή υγρασίας και συνήθως ειδικές ωτικές σταγόνες ή σπάνια αντιβίωση από το στόμα.

 

Τσιμπήματα από κουνούπια
Η φυσιολογική αντίδραση στο τσίμπημα κουνουπιού είναι τα κόκκινα, πρησμένα εξανθήματα που προκαλούν φαγούρα και μπορεί να χρειαστούν έως και 10 μέρες για να εξαφανιστούν. Έχουν αναφερθεί και περιπτώσεις αλλεργίας στο τσίμπημα κουνουπιού και κάποιες φορές μπορεί να μεταφέρουν σοβαρές ασθένειες στους ανθρώπους, ακόμη και θανατηφόρες. Τα μολυσμένα κουνούπια μπορούν να μεταδώσουν τον ιό του Δυτικού Νείλου. Άλλες μολύνσεις περιλαμβάνουν τον κίτρινο πυρετό, την ελονοσία και ορισμένους τύπους εγκεφαλικής λοίμωξης (εγκεφαλίτιδα). Μην ξύσετε το σημείο του τσιμπήματος καθώς δημιουργεί πύλες εισόδου για μικρόβια που μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή, χρησιμοποιήστε τοπικά αντιισταμινικά προϊόντα και παγοκύστη. Αν εμφανιστεί πυρετός ή πονοκέφαλος, επικοινωνήστε άμεσα με τον ιατρό σας. Τα μέτρα πρόληψης αφορούν τη χρήση ανοιχτόχρωμων ρούχων με μακρύ μανίκι και μακριά παντελόνια, χρήση εντομοαπωθητικών, σίτες σε παράθυρα και πόρτες και να μην στεκόμαστε κοντά σε στάσιμα νερά, γρασίδι με υγρασία, σιντριβάνια και πισίνες μετά τη δύση του ήλιου.

 

Τσίμπημα από τσούχτρα
Το τσίμπημα από τσούχτρα είναι αιφνίδιο, πολύ επώδυνο και καλό είναι να γνωρίζετε τι ακριβώς πρέπει να κάνετε για να σας περάσει πιο γρήγορα ο πόνος και η ταλαιπωρία. Πλύνετε το σημείο του τσιμπήματος με άφθονο θαλασσινό νερό καθώς και με διάλυμα από μαγειρική σόδα. Χρησιμοποιήστε μια κρέμα υδροκορτιζόνης ή με αντιισταμινική δράση για την ανακούφιση από την φαγούρα και τον πόνο. Δεν πλένουμε την πληγή με γλυκό νερό, δεν τρίβουμε την πληγή με πετσέτα και δεν αφαιρούμε υπολείμματα πλοκαμιών με γυμνά χέρια. Αν είστε αλλεργικοί στο τσίμπημα από τσούχτρα ή αν η έκταση του τσιμπήματος στο σώμα είναι μεγάλη, απευθυνθείτε άμεσα στην πλησιέστερη υγειονομική μονάδα.

pills-on-summer-bag

Δυσπεψία και καούρα
Οι διατροφικές συνήθειές μας το καλοκαίρι γίνονται πιο χαλαρές ως προς την επιλογή μας, π.χ. πίνουμε αναψυκτικά για να δροσιστούμε, περισσότερο καφέ και αλκοόλ, τρώμε σε ουζερί και ταβέρνες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να επιβαρύνουμε το στομάχι μας και να νιώθουμε ένα βάρος στο στομάχι, ξινίλα και καούρα. Μην ξαπλώνετε για περίπου δύο ώρες μετά το φαγητό και καλό είναι να βάλετε διπλό μαξιλάρι όταν κοιμάστε. Διατηρήστε ένα λογικό βάρος, μην κάνετε πολλά τσιγάρα και κατάχρηση του αλκοόλ. Φάτε μικρά , μη λιπαρά γεύματα και αποφύγετε τα τηγανητά, τα ξινά, τα ανθρακούχα και τη σοκολάτα. Μπορεί να χρειαστεί να πάρετε κάποιο φάρμακο για τα συμπτώματα αν δεν υποχωρήσουν , γι αυτό αν επιμένουν μιλήστε με τον προσωπικό σας ιατρό.

Δυσκοιλιότητα
Το καλοκαίρι περνάμε αρκετό καιρό εκτός σπιτιού και οι διατροφικές μας συνήθειες αλλάζουν. Επίσης λόγω της ζέστης έχουμε ανάγκη από μεγαλύτερη πρόσληψη υγρών. Η αφυδάτωση λοιπόν σε συνδυασμό με μια κακή-μη ισορροπημένη μεσογειακή διατροφή, μπορούν να οδηγήσουν σε δυσκοιλιότητα, που εκδηλώνεται με φούσκωμα, αέρια και δυσφορία. Πιείτε πολύ νερό, αυξήστε τις φυτικές ίνες στη διατροφή σας και αθληθείτε. Συμπληρωματικά μπορείτε να πάρετε από το φαρμακείο σας προβιοτικά και συμπληρώματα φυτικών ινών.

Η αύξηση της θερμοκρασίας το καλοκαίρι προωθεί τη γρήγορη αλλοίωση των τροφίμων, με κίνδυνο εμφάνισης τροφικής δηλητηρίασης. Γι΄αυτό θα πρέπει να ελέγχετε το χρώμα, την οσμή, τη γεύση των τροφίμων, την ημερομηνία λήξης και τις συνθήκες διατήρησής τους. Θα πρέπει να πλένετε τα χέρια σας συχνά με σαπούνι και νερό και πάντα πριν από κάθε γεύμα. Να τρώτε μόνο καλομαγειρεμένο φαγητό και καλοπλυμένα φρούτα και λαχανικά. Η τροφική δηλητηρίαση εκδηλώνεται με πονόκοιλο και συχνά με εμετούς και διάρροιες, με ή χωρίς πυρετό. Ιδιαίτερη προσοχή στις ευπαθείς ομάδες, παιδιά και ηλικιωμένους. Μιλήστε με τον προσωπικό σας ιατρό, πιείτε άφθονα υγρά για να αποφύγετε την αφυδάτωση και φάτε στεγνά, μη λιπαρά γεύματα εφ όσον οι εμετοί έχουν υποχωρήσει.

kakwseis

Κακώσεις από καλοκαιρινές δραστηριότητες
Το πολύωρο παιχνίδι με ρακέτες στην παραλία, το έντονο κολύμπι και τα θαλάσσια σπορ όπως το τζετ σκι, θαλάσσιο σκι και οι ‘κουλούρες’ μπορεί οδηγήσουν σε οξείς τραυματισμούς σε αρθρώσεις και μύες, συνδεσμικές κακώσεις ακόμα και κατάγματα σε άνω και κάτω άκρα. Εφαρμόστε πάγο, ακινητοποιήστε την άρθρωση και αν τα συμπτώματα επιμένουν επικοινωνήστε με ορθοπεδικό. Καλό είναι να σταματήστε την αθλητική σας δραστηριότητα και να πάρετε κάποιο παυσίπονο αν χρειαστεί.
Δυστυχώς υπάρχουν και οι περιπτώσεις όπου λόγω αβαθούς θάλασσας συνάνθρωποί μας έχουν μείνει παράλυτοι ή έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω άμεσης κάκωσης της σπονδυλικής τους στήλης και κυρίως του αυχένα. Γι αυτό βεβαιωθείτε πριν βουτήξετε στη θάλασσα ότι τα νερά είναι βαθιά και ότι δεν υπάρχουν επικίνδυνα βράχια.

 

Μικροτραυματισμοί
Τους καλοκαιρινούς μήνες αυξάνονται οι μικροτραυματισμοί, κοψίματα και γδαρσίματα. Καθαρίστε την πληγή με σαπούνι και νερό και τοπικό αντισηπτικό, καλύψτε την με αποστειρωμένη γάζα και κάντε τακτικές αλλαγές στο τραύμα. Μια επουλωτική κρέμα ίσως σας φανεί χρήσιμη. Αν η πληγή είναι βαθιά και ρυπαρή, θα πρέπει να εκτιμηθεί από ιατρό για την πιθανότητα ραμμάτων, χορήγησης αντιβίωσης ή αντιτετανικής κάλυψης.

Σας εύχομαι Καλό και Ασφαλές Καλοκαίρι χωρίς απρόοπτα!