Copy of www.dyomagazine.gr 4

Η σοβαρή ουλίτιδα οδηγεί σε υπέρταση

Η κακή στοματική υγιεινή έχει συνδεθεί με πλειάδα νοσημάτων και καταστάσεων, από αθηρωμάτωση και αυξημένο κίνδυνο αποβολής, μέχρι και διάφορα είδη καρκίνου. Νέα μελέτη έρχεται να προσθέσει μία ακόμη γραμμή σε αυτά που προκαλεί η ουλίτιδα και η πιο σοβαρή μορφή της, η περιοδοντίτιδα, καθώς έδειξε ότι αυξάνει τον κίνδυνο υπέρτασης.

Η σχέση μεταξύ των δύο καταστάσεων μάλιστα είναι γραμμική. Όσο σοβαρότερη είναι η ουλίτιδα, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος υπέρτασης. Έτσι ενώ η σοβαρή ουλίτιδα αυξάνει την πιθανότητα υπέρτασης κατά 22%, η περιοδοντίτιδα συνδέεται με 49% μεγαλύτερο κίνδυνο.

Κατά μέσο όρο, τα άτομα που έπασχαν από σοβαρή ουλίτιδα είχαν 4,5 μονάδες υψηλότερη διαστολική και 2 μονάδες υψηλότερη συστολική πίεση, σε σχέση με εκείνους που δεν έπασχαν από φλεγμονή των ούλων.

Όπως σχολιάζει η επικεφαλής της μελέτης, καθηγήτρια Eva Munoz Aguilera, “η διαφορά αυτή δεν είναι αμελητέα. Κάθε άνοδος της αρτηριακής πίεσης κατά 5 mm Hg αυξάνει κατά 25% την πιθανότητα θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο και εγκεφαλικό. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι θεράποντες ιατροί θα πρέπει να δίνουν πρακτικές συμβουλές (π.χ. να τρώνε υγιεινά και να ασκούνται συστηματικά) στους ασθενείς με σοβαρή ουλίτιδα και περιοδοντίτιδα, για να αποτρέψουν την εμφάνιση της υπέρτασης. Μένει πλέον να διαπιστωθεί αν η θεραπεία της ουλίτιδας και της περιοδοντίτιδας θα μπορούσε να αντιστρέψει την υπέρταση.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι στον πυρήνα της σχέσης μεταξύ της στοματικής και της καρδιαγγειακής υγείας βρίσκεται ο παράγοντας φλεγμονή. Τα στοματικά βακτήρια σύμφωνα με τους ειδικούς, προκαλούν φλεγμονή, η οποία, με τη σειρά της αυξάνει τις πιθανότητες για υπέρταση. Ίσως όμως να ισχύει και το αντίθετο. Η υψηλή αρτηριακή πίεση να αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την ουλίτιδα.

Τα δεδομένα αυτά αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη σημασία αν σκεφθεί κανείς ότι η στοματική υγιεινή των Ελλήνων, λόγω και της οικονομικής κρίσης, έχει τα τελευταία δέκα χρόνια υποβαθμιστεί σημαντικά. Στοιχεία της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας δείχνουν ότι οι Έλληνες γονείς, προκειμένου να παρέχουν πρόληψη και φροντίδα στα παιδιά τους, παραμελούν τη δική τους στοματική υγεία.

Πρόληψη

Τι μπορούμε να κάνουμε για να προλάβουμε τα προβλήματα στα δόντια και στα ούλα μας; Ο ορθοδοντικός κ. Φίλιππος Ν. Συνοδινός  συστήνει:

– Συστηματική, σε καθημερινή βάση και με ενδεδειγμένο τρόπο απομάκρυνση των υπολειμμάτων τροφής και της οδοντικής πλάκας από τις επιφάνειες των δοντιών με τη χρήση βασικών μέσων, όπως η οδοντόβουρτσα σε συνδυασμό με χρήση φθοριούχου οδοντόπαστας και οδοντικό νήμα.

– Συμπληρωματικά μέσα πρόληψης, όπως βουρτσάκια μεσοδοντίων διαστημάτων, στοματικά διαλύματα χλωρεξιδίνης και άλλα αντισηπτικά μέσα, φθορίωση των δοντιών με διάφορους τρόπους, ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες και άλλα μέσα όπως οι συσκευές καταιωνισμού νερού.

– Με βάση την κλινική εμπειρία και μερικές σχετικές μελέτες, στο πλαίσιο  της στοματικής υγιεινής θεωρείται απαραίτητος ο καθαρισμός των περιοχών μεταξύ των δοντιών με τη χρήση μέσων όπως το οδοντικό νήμα, το super floss ή τα βουρτσάκια μεσοδοντίων διαστημάτων.

– Αν και με βάση σχετικές μελέτες δεν φαίνεται οι ηλεκτρικές  οδοντόβουρτσες να πλεονεκτούν ιδιαίτερα σε αποτελεσματικότητα των χειροκίνητων, αυτές μπορούν να αποτελέσουν εναλλακτική λύση για όσους ασκούν πλημμελή υγιεινή του στόματος με τις απλές οδοντόβουρτσες.
– Παρά τις μελέτες που δημιουργούν κάποιον σχετικό προβληματισμό  και  αντιρρήσεις, ο ρόλος του φθορίου παραμένει σημαντικό προληπτικό μέσο ανεξαρτήτως του τρόπου χορήγησής.

– Η χρήση στοματικών διαλυμάτων χλωρεξιδίνης ή άλλων αντισηπτικών για περιορισμένα χρονικά διαστήματα μπορεί να βοηθήσει στο περιορισμό της φλεγμονής των ούλων, αλλά πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τις οδηγίες του οδοντιάτρου.