Διάβαζα πριν λίγες μέρες κάποιες έρευνες από το UCLA που πραγματικά με κινητοποίησαν. Είναι γεγονός, ότι μεγαλώνοντας, υπάρχει μια έκπτωση των γνωσιακών λειτουργιών που μπορεί να καταλήξει και σε Alzheimer. Φτάνοντας στην ηλικία των 85, “οι πιθανότητες φτάνουν στο 45%”!!!
Οι έρευνες βασίστηκαν σε ένα συνδυασμό συμπληρωμάτων υψηλής ποιότητας (μελατόνινη, Ω3 απεσταγμένα, Q10, Β12, & D3) και αλλαγές στον τρόπο διατροφής και άσκησης. Τα αποτελέσματα ήταν πραγματικά εντυπωσιακά. Κανένα φάρμακο δεν είχε πετύχει αυτό που πέτυχαν η δίαιτα και ο τρόπος ζωής. Οι κλινικές μελέτες έδειξαν βελτίωση ακόμη και στους ηλικιωμένους με μέσο όρο ηλικίας 81!
Τα καλύτερα αποτελέσματα τα είχε “η δίαιτα του μυαλού”, η οποία σε αυτούς που ήταν συνεπείς στις διατροφικές οδηγίες, έφτασε σε ποσοστό πρόληψης του Alzheimer μέχρι και 52%.
Μια έρευνα στο Rush University μελέτησε 900 συμμετέχοντες απο 58 μέχρι 98 ετών και τους παρακολούθησε για 4,5 χρόνια. Εφαρμόστηκαν 3 διαφορετικές παρεμβάσεις.
Εφαρμόστηκε η Μεσογειακή δίαιτα, η γνωστή δίαιτα DASH και ένα υβριδικό σχήμα μεταξύ των δύο, που την ονόμασαν Δίαιτα του μυαλού, και μελετήθηκε η επίδραση της νόσου Alzheimer.
Συνεκτιμήθηκαν επίσης παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο, η μόρφωση, το γονίδιο APOE4 που εμπλέκεται στη νόσο Alzheimer, καρδιολογικά προβλήματα και η φυσική δραστηριότητα.
Τα καλύτερα αποτελέσματα τα είχε “η δίαιτα του μυαλού”, η οποία σε αυτούς που ήταν συνεπείς στις διατροφικές οδηγίες, έφτασε σε ποσοστό πρόληψης μέχρι και 52%. Τα βασικά στοιχεία της ήταν οι πολυφαινόλες από τα μούρα και τα πράσινα λαχανικά, αλλά θα αναφερθώ λεπτομερώς παρακάτω. Η Μεσογειακή και η Dash, έδειξαν ποσοστά γύρω στα 35-40%.
Ποια είναι όμως τα βασικά συστατικά της Δίαιτας του μυαλού;
1. Πράσινα φυλλώδη λαχανικά
2. Ξηροί καρποί
3. Μούρα (Berries)
4. Φασόλια
5. Ανεπεξέργαστα δημητριακά
6. Ψάρι
7. Πουλερικά
8. Ελαιόλαδο
9. Κρασί (μέτρια κατανάλωση)
Ποιες είναι οι τροφές που βλάπτουν το μυαλό;
1. Κόκκινο κρέας
2. Κορεσμένα λιπαρά
3. Ζάχαρη
4. Τηγανιτά – Fast food.
Tα παραπάνω είναι η βάση για μια σωστή διατροφή πρόληψης και Αντιγήρανσης του Μυαλού.
Μέσα από πολυάριθμες όμως άλλες έρευνες συγκέντρωσα τις γενικότερες οδηγίες τρόπου ζωής και διατροφής που βοήθησαν.
– Περιορίστε τους απλούς υδατάνθρακες (άσπρο αλεύρι, ζυμαρικά) και οτιδήποτε επεξεργασμένο. Καταναλώστε άφθονα λαχανικά φρούτα και ψάρια.
– Βρείτε χρόνο να ηρεμήσετε, τουλάχιστον 2 φορές την ημέρα. Η yoga με τις σωστές αναπνοές είναι ένα πρώτο βήμα.
– Κοιμηθείτε 7-8 ώρες το βράδυ. Σίγουρα πάνω απο 4-5 ώρες.
– Πάρτε αξιόπιστα συμπληρώματα που ο ιατρός σας θα σας υποδείξει, σύμφωνα με το ιατρικό ιστορικό σας και τις εξετάσεις σας.
– Φροντίστε τα δόντια σας και την στοματική σας υγιεινή. (Οδοντικό νήμα και τακτικός καθαρισμός)
– Προτείνεται ένα μεσοδιάστημα 12 ωρών, μεταξύ του δείπνου και του πρωινού, και 3 ώρες του δείπνου πριν την κατάκλιση.
– Τακτική άσκηση τουλάχιστον 30 λεπτά, 3-4 φορές/εβδομάδα.
Μαρία Ψωμά , M.D., Ph.D., DU, ιατρός-βιοπαθόλογος.