nails

Γιατί σπάνε τα νύχια μου;

Ένα σπασμένο νύχι είναι απλά, ένα ενοχλητικό «ατύχημα». Όταν όμως γίνεται … κατά συρροή, ίσως θα πρέπει να αναζητήσουμε στις καθημερινές μας συνήθειες την αιτία που κάνει τα νύχια τόσο εύθραυστα.

Η ονυχόρρηξη και η ονυχόσχαση -όπως αναφέρονται στην ιατρική ορολογία- είναι δύο πολύ συνηθισμένες παθήσεις των νυχιών που ταλαιπωρούν το 20% του πληθυσμού, στη συντριπτική πλειοψηφία, γυναίκες. Χαρακτηριστικό της πρώτης, το εύκολο σπάσιμο των νυχιών και της δεύτερης, το σχίσιμο των νυχιών, άλλοτε κατά μήκος κι άλλοτε οριζόντια από άκρη σε άκρη (ξεφλούδισμα).

Αν εξαιρέσει κανείς ορισμένα παθολογικά αίτια (υποθυρεοειδισμός, ορμονικά προβλήματα), τον υποσιτισμό ή τη γήρανση, παράγοντες οι οποίοι επιδρούν αρνητικά στην ποιότητα των νυχιών, οι πιο συχνοί λόγοι που κάνουν τα νύχια εύθραυστα, συνδέονται με το lifestyle και τις δικές μας κακές συνήθειες.

Φωτιά στο πληκτρολόγιο. Πόσα SMS και emails στέλνετε καθημερινά; Πόσες φορές κάνετε status update στο Facebook και πόσα stories ανεβάζετε στο Instagram; Το πιθανότερο είναι να μην τα έχετε μετρήσει. Τα «μετρούν» όμως τα νύχια σας, κάθε φορά που χτυπάτε την οθόνη του smartphone ή αγγίζετε το πληκτρολόγιο του υπολογιστή σας, γιατί, αυτή η διαρκής καταπόνηση, τα κάνει να σχίζονται ή να σπάνε εύκολα στις άκρες τους. Τι να κάνετε: Κόβετε κοντά ή λιμάρετε τα νύχια σας αρκετά, ώστε να μην αγγίζουν την οθόνη ή το πληκτρολόγιο. Διαφορετικά, προσπαθήστε να «γράφετε» χρησιμοποιώντας τα ακροδάχτυλα και όχι τα νύχια σας.

Με άβαφα νύχια; Εγώ ποτέ! Το γεγονός ότι αφαιρείτε το βερνίκι μόνο και μόνο για να αλλάξετε χρώμα, ίσως είναι ο λόγος που σπάνε τόσο εύκολα. Το πρόβλημα κρύβεται στη φόρμουλα των βερνικιών. Κάποιες από τις ουσίες ( π.χ. η φορμαλδεΰδη ή το τολουόλιο) που χρησιμοποιούνται όταν εξατμίζονται σταθεροποιούν και σκληραίνουν το επιφανειακό στρώμα του βερνικιού, “κλέβοντας” την υγρασία από την πλάκα του νυχιού με αποτέλεσμα να την εξασθενούν. Ακόμα και τα βερνίκια που έχουν αντικαταστήσει τις ουσίες αυτές με άλλες, πιο ασφαλείς, δεν παύουν να ταλαιπωρούν τα νύχια. Τι να κάνετε: Μην κρατάτε το βερνίκι πάνω από 5-6 συνεχόμενες μέρες και προσπαθήστε να αφήνετε τα νύχια σας να «ξεκουραστούν» για λίγες μέρες πριν τα καλύψετε πάλι με ένα νέο χρώμα.

Εθισμός στο ημιμόνιμο: Είναι αλήθεια πως το πρακτικό gel manicure, το ημιμόνιμο όπως καθιερώθηκε να λέγεται βρίσκεται εδώ και χρόνια στην πρώτη θέση των προτιμήσεών μας. Όμως, η παραμονή του για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα και κυρίως, ο τρόπος αφαίρεσής του –θα πρέπει να «μουλιάσει» σε ασετόν – προκαλούν στα νύχια έντονη ξηρότητα, με αποτέλεσμα να σπάνε ευκολότερα. Τι να κάνετε: Προσπαθήστε, όσο κι αν δεν σας βολεύει, να μην κάνετε το ένα ημιμόνιμο μετά το άλλο. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιείτε τα βερνίκια νέας τεχνολογίας που υπόσχονται διάρκεια ακόμα και 12 ημερών, χωρίς να χρειάζονται λάμπες για να σταθεροποιηθούν ούτε «μούλιασμα» στο ασετόν για να αφαιρεθούν.

Πού είναι η κρέμα; Το κλασικό beauty tip «απλώνετε κρέμα έπειτα από κάθε πλύσιμο των χεριών», δεν προστατεύει μόνο την επιδερμίδα αλλά και τα νύχια. Το νερό, τα αντιβακτηριδιακά σαπούνια και πολύ περισσότερο τα αντισηπτικά gels που εισέβαλαν στην καθημερινότητά μας, εκτός από τα χέρια που ταλαιπωρούν, ξηραίνουν τα παρωνύχια (πετσάκια) και τη μήτρα του νυχιού, με αποτέλεσμα, το νέο νύχι που σχηματίζεται να είναι περισσότερο εύθραυστο και να ξεφλουδίζει . Τι να κάνετε: Χρησιμοποιείτε πάντα γάντια για τις δουλειές του σπιτιού και μετά από κάθε επαφή των χεριών σας με το νερό ή το αντισηπτικό, απλώνετε μια ελαφριά λοσιόν, φροντίζοντας να φτάνει ως την άκρη των δαχτύλων, στη βάση των νυχιών.

Τα πετσάκια υπό διωγμό. «Κόβουμε πετσάκια;» ρωτά η nail artist κι εσείς συνήθως απαντάτε «ναι». Μόνο που αυτό το λεπτό, διάφανο φιλμ, είναι ο «αρμός» ανάμεσα στο δέρμα και το νύχι. Βρίσκεται εκεί, τόσο για να προστατεύει το νέο νύχι που μεγαλώνει, όσο και για να εμποδίζει την είσοδο νερού ή βακτηριδίων στο δέρμα. Κόβοντάς τα, ιδίως όταν το κάνουμε μόνες μας, το δέρμα μένει εκτεθειμένο (επομένως, αυξάνεται ο κίνδυνος μολύνσεων) και τα νύχια σπάνε ή σχίζονται ευκολότερα. Τι να κάνετε: Όσο μπορείτε, αφήνετε τα πετσάκια στην ησυχία τους ή τουλάχιστον, αρκεστείτε στο να τα σπρώχνετε απαλά.

«Ξεβαφτικό», ό,τι να ‘ναι: Αναζητάτε παντού, σε κάθε μάρκα, το βερνίκι με την τέλεια κόκκινη απόχρωση, αλλά ρίχνετε βιαστικά στο καλάθι του σουπερμάρκετ το πρώτο ξεβαφτικό που θα βρείτε μπροστά σας. Η ακετόνη όμως (το βασικό συστατικό του ασετόν), όπως και οι υπόλοιποι διαλύτες, δεν αφαιρούν μόνο το βερνίκι αλλά και τα φυσικά έλαια από την πλάκα των νυχιών, με αποτέλεσμα σύντομα να εμφανίζουν σημάδια έντονης ξηρότητας και να σπάνε εύκολα. Τι να κάνετε: Τα διαλυτικά υγρά αφαίρεσης βερνικιού, είναι δυστυχώς, αναγκαίο κακό για κάθε γυναίκα που βάφει τα νύχια της. Το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι να επιλέγετε το …λιγότερο κακό. Προτιμήστε προϊόντα χωρίς ασετόν, εμπλουτισμένα με περιποιητικά έλαια ή βιταμίνη Ε, που αντισταθμίζουν την επιθετική δράση του διαλύτη και απλώνετε μετά το ξέβαμμα, ένα θρεπτικό λάδι νυχιών.