hair 3

Γιατί «πετάνε» τα μαλλιά μου;

Όχι, δεν φταίει πάντα η υγρασία που το άψογο sleek look μας, γίνεται γρήγορα…μαγική εικόνα.  Κάθε απείθαρχη τρίχα που βλέπουμε να πετάει, ίσως να είναι μια τρίχα που έσπασε, γιατί απλά, ήταν αφάνταστα ταλαιπωρημένη. Το φταίξιμο είναι συνήθως δικό μας, γι’ αυτό, αν αλλάξουμε συνήθειες, όλα μπορούν να διορθωθούν.

10 λόγοι που φταίμε …

  1. «Πειράζουμε» τα μαλλιά μας: Η τούφα τυλίγεται και ξετυλίγεται διαρκώς γύρω από το δάχτυλό μας , υποδηλώνοντας ανία, άγχος, ανασφάλεια. Η μηχανική αυτή κίνηση, μια κακή συνήθεια που, αρκετές φορές φτάνει στα όρια του ψυχαναγκασμού, προκαλεί στρες στην τρίχα η οποία στο τέλος, άλλοτε ξεριζώνεται κι άλλοτε σπάει.
  2. Τα ξανοίγουμε υπερβολικά συχνά: Με τον συχνό αποχρωματισμό των σκούρων μαλλιών πριν την αλλαγή τους σε ξανθά, η τρίχα «καίγεται» , γίνεται πορώδης και σπάει εύκολα. Αν δεν μπορείτε να το αποφύγετε, επανορθώστε εν μέρει την υγρασία που χάνεται, με θεραπείες βαθιάς ενυδάτωσης και θρέψης .
  3. Δεν «καθαρίζουμε» την ψαλίδα: Μολονότι το φρεσκάρισμα της κουπ και η απομάκρυνση της ψαλίδας θα πρέπει να γίνονται τακτικά (κάθε 1 ½ με 2 μήνες) , δεν είναι λίγες οι φορές που το αποφεύγουμε, ευελπιστώντας ότι έτσι τα μαλλιά μας θα μακρύνουν πιο γρήγορα. Μόνο που η ψαλίδα στις άκρες τους είναι σημάδι πως η τρίχα είναι εξασθενημένη, σχεδόν κατεστραμμένη και πολύ σύντομα θα σπάσει .
  4. Σφίγγουμε υπερβολικά τα μαλλιά: Είναι αλήθεια πως ένα ponytail είναι trendy και βέβαια πρακτικό-ειδικά όταν τα μαλλιά μας είναι άλουστα. Όταν όμως φτάνει να είναι τόσο σφιχτό που κάνει …φυσικό lifting στο πρόσωπο, η τρίχα στρεσάρεται και σπάει , κυρίως στη γραμμή του κεφαλιού αλλά και στο μέσο του μήκους της, εξαιτίας της φθοράς που υφίσταται με το συνεχές τέντωμα και την τριβή με το λαστιχάκι . Περιττό να πούμε βέβαια ότι στην ίδια δοκιμασία υποβάλλουμε τα μαλλιά μας πλέκοντας σφιχτά κοτσιδάκια και, σε ακόμα χειρότερη, προσθέτοντας extensions. Tip: Προτιμήστε ένα χαλαρό σινιόν ή πλεξούδα. Αν επιμένετε στο ponytail τουλάχιστον χρησιμοποιήστε ένα λαστιχάκι από μαλακό ύφασμα ή τα ειδικά πλαστικά σπιράλ λαστιχάκια που δεν τραυματίζουν την τρίχα.
  5. Τα βουρτσίζουμε μανιωδώς : Το έχουμε ξαναπεί, η συμβουλή των γιαγιάδων για τα 100 βουρτσίσματα κάθε βράδυ δεν ισχύει πια στις μέρες μας. Το εχθρικό περιβάλλον , η ταλαιπωρία που υφίστανται τα μαλλιά από τις τεχνικές εργασίες (βαφές, ίσιωμα, styling) και η χρήση σκληρών σαμπουάν, φθείρουν και ευαισθητοποιούν την τρίχα και το επαναλαμβανόμενο βούρτσισμα –συχνά με βίαιες κινήσεις-έρχεται να της δώσει το τελειωτικό χτύπημα. Tip: Ξεμπερδέψτε πρώτα τα μαλλιά με μια χοντρή χτένα, ξεκινώντας από τις άκρες προς τη ρίζα και μόνο τότε βουρτσίστε τα ελαφρά.
  6. Χρησιμοποιούμε ακατάλληλη βούρτσα: Οι τούφες, ιδίως αν τα μαλλιά είναι βρεγμένα, πολύ εύκολα μπερδεύονται στα πλαστικά «δόντια» της βούρτσας και η τρίχα σπάει . Μια βούρτσα με φυσική ή με συνδυασμό φυσικής και συνθετικής τρίχας, ή μια νάιλον με αντιστατική επικάλυψη είναι πιο φιλική προς τα μαλλιά, βοηθά στην καλύτερη κατανομή των φυσικών ελαίων της τρίχας και τους χαρίζει στιλπνότητα και λεία υφή.
  7. Τα σκουπίζουμε με τρίψιμο: Ακόμα και η πιο μαλακή πετσέτα, όταν την τρίβουμε με δύναμη πάνω στα ευαισθητοποιημένα μαλλιά, δεν απέχει πολύ από το γυαλόχαρτο. Ο σωστός τρόπος, σύμφωνα με τους ειδικούς, να σκουπίζουμε είναι να τυλίγουμε τα μαλλιά με την πετσέτα βγαίνοντας από το μπάνιο, να την πιέζουμε ελαφρά για να απορροφήσει το πολύ νερό και στη συνέχεια να τα ταμπονάρουμε απαλά με ένα παλιό T-shirt.
  8. Τα καίμε με το σεσουάρ: Η θερμότητα των συσκευών styling με πρώτο και… χειρότερο το σεσουάρ, μιας και το χρησιμοποιούμε συχνότερα, ανεξάρτητα από τον τύπο ή τις ανάγκες των μαλλιών μας, προκαλεί σοβαρή φθορά στην τρίχα-δεν είναι τυχαία η ύπαρξη τόσων καλλυντικών προϊόντων προστασίας της τρίχας από τη θερμότητα . Το λάθος που κάνουμε συνήθως είναι να επιχειρούμε να στεγνώσουμε τα μαλλιά ενώ ακόμα… στάζουν. Όπως όμως τονίζουν οι κομμωτές, αν θέλουμε να αποφύγουμε το σπάσιμο της τρίχας, τα μαλλιά θα πρέπει να είναι κατά 70% στεγνά τη στιγμή που θα χρησιμοποιήσουμε το σεσουάρ-σε απόσταση τουλάχιστον 15 εκατοστά από τα μαλλιά, ιδανικά, στη χαμηλή σκάλα και σε διαρκή κίνηση. Tip: Όποτε μπορείτε αφήνετε τα μαλλιά να στεγνώνουν φυσικά ή τουλάχιστον χρησιμοποιήστε μόνο τον ψυχρό αέρα του σεσουάρ. Ίσως μετά να σας γίνει –καλή- συνήθεια…
  9. Τα ισιώνουμε λάθος. Στην προσπάθειά μας να πετύχουμε το επιθυμητό sleek look όχι μόνο χρησιμοποιούμε την πρέσα ισιώματος για περισσότερη ώρα από όσο πρέπει, αλλά συγχρόνως τραβάμε με βία την τούφα προς τα κάτω. Ο συνδυασμός όμως θερμότητας και βίαιης έλξης εξασθενίζει την τρίχα και τη σπάει, ιδίως όταν επαναλαμβάνεται συστηματικά. Η πρέσα θέλει σταθερές αλλά ήπιες κινήσεις έτσι ώστε να μη χρειάζεται να τραβάμε την τούφα ούτε να περνάμε από πάνω της την καυτή συσκευή πολλές φορές. Tip: Μην ξεκινάτε ποτέ το ίσιωμα χωρίς να έχετε απλώσει ένα προϊόν προστασίας από τη θερμότητα το οποίο, επιπλέον, θα βοηθήσει την πρέσα να γλιστρά αβίαστα πάνω στα μαλλιά.
  10. Τα ταλαιπωρούμε στον ύπνο : Το κεφάλι μας, όταν κοιμόμαστε, ζυγίζει κάτι λιγότερο από 5 κιλά! Όταν λοιπόν ο ύπνος μας είναι ανήσυχος – συνήθως λόγω στρες – και στριφογυρνάμε στο κρεβάτι, η πίεση που ασκείται από το βάρος του κεφαλιού και η έντονη τριβή των μαλλιών στο ύφασμα της μαξιλαροθήκης απορροφά μεγάλο μέρος από τα φυσικά τους έλαια και κάνει την τρίχα ιδιαίτερα εύθραυστη. Tip: Προτιμήστε μια μαξιλαροθήκη από σατέν (όχι, δεν είναι απαραίτητο να είναι από μετάξι) . Η τριβή είναι ελάχιστη, τα μαλλιά γλιστράνε και η τρίχα δεν σπάει.

Πηγή: skingurus.gr