scientist-kids

Για να γυρίζουν από το σχολείο «φωστήρες»… χωρίς ψείρες

Μαρία Γ. Ζιώγα
Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος
www.dermagen.gr

 

Ανοιχτές ξανά οι πόρτες των σχολείων και πίσω από αυτές ένας γνωστός «κίνδυνος» εγκυμονεί: Οι ψείρες. Πρόκειται για ένα ζήτημα που απασχολεί τον άνθρωπο από την αρχαιότητα και γύρω από το οποίο έχουν δημιουργηθεί διάφοροι μύθοι. Πάμε, λοιπόν, να δούμε πώς κολλάνε οι ψείρες και πώς μπορούμε να προφυλάξουμε τα παιδάκια μας από αυτόν τον μπελά.
Αρχικά, ας τονίσουμε ότι όλα τα κεφαλάκια μπορούν να κολλήσουν ψείρες, είτε το παιδάκι έχει μακριά, είτε κοντά, ίσια ή σγουρά μαλλιά… Τα παράσιτα αυτά τρέφονται με αίμα και δε δείχνουν να έχουν κάποια προτίμηση σε είδη μαλλιών. Όπως, επίσης, δεν έχουν προτίμηση στα βρώμικα κεφάλια. Πολλές φορές συσχετίζεται το άτομο που κολλάει ψείρες με τη βρωμιά, κάτι το οποίο σε καμία περίπτωση δεν ισχύει. Είναι πολύ σημαντικό να μπει ένα τέλος σε αυτό το στίγμα, καθώς αποτρέπει έναν γονέα από το να γνωστοποιήσει πως το παιδί του έχει ψείρες. Αυτό αποτελεί πρόβλημα, καθώς τα παιδιά που έρχονται καθημερινά σε επαφή χρειάζεται να προβούν σε ταυτόχρονη θεραπεία, αλλιώς δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος όπου το ένα κολλάει το άλλο. Γι’ αυτό, αγαπητοί γονείς, αν το παιδί σας έχει ψείρες ειδοποιήστε λοιπούς γονείς και δασκάλους, για να πάψει μια και έξω η ταλαιπωρία, χωρίς ανούσιες ντροπές.
Ο τρόπος που μεταδίδονται οι ψείρες είναι κυρίως η στενή επαφή των κεφαλιών, ή ακόμα και η κοινή χρήση ρούχων και αξεσουάρ που ακουμπάνε στο κεφάλι, όπως καπέλα, κορδέλες, λαστιχάκια, βούρτσες, μαξιλάρια…

Γι’ αυτό για να αποφύγουμε να κολλήσει το παιδί μας ψείρες, καλό είναι να το προειδοποιήσουμε να περιορίσει τις περιττές επαφές με άλλα παιδάκια, κατά τις οποίες έρχονται τα κεφάλια τους πολύ κοντά. Επιπλέον καλό είναι να μη μοιράζεται αξεσουάρ κεφαλής όπως αυτά που αναφέρθηκαν. Μπορεί επίσης να γίνει καθημερινά προληπτική χρήση ειδικού σπρέι για ψείρες, και ειδικά σε περιπτώσεις που έχουμε ενημερωθεί πως κυκλοφορούν ψείρες στο περιβάλλον μας.

Όπως γνωρίζουμε όλοι, τα συμπτώματα που προκαλούν οι ψείρες είναι φαγούρα στο κεφάλι. Αν δούμε το παιδί μας να ξύνεται, ή μας παραπονεθεί ότι έχει φαγούρα, μπορούμε να ψάξουμε το κεφαλάκι του για ψείρες. Χαρακτηριστικά είναι τα αυγά της ψείρας, οι κόνιδες, που μοιάζουν με πιτυρίδα και βρίσκονται κυρίως πίσω από τα αυτιά και στο κάτω μέρος της κεφαλής, στον αυχένα. Ωστόσο, είναι δύσκολο για κάποιο άπειρο μάτι να διαπιστώσει αν υπάρχουν πράγματι ψείρες στο κεφάλι του παιδιού, ειδικά αν βρίσκεται σε αρχικά στάδια, καθώς η ψείρα είναι ένα ζουζούνι μικρών διαστάσεων, στο μέγεθος του σουσαμιού και εκτός από αυτό αλλάζει το χρώμα της ανάλογα με το κεφάλι που θα «μεταναστεύσει», για να καμουφλαριστεί. Γι’ αυτόν τον λόγο, αλλά και επειδή όσο πιο σύντομα βρεθούν οι ψείρες τόσο πιο εύκολη και αποτελεσματική θα είναι η θεραπεία, καλό θα ήταν, αν έχετε υποψίες ότι το παιδί σας  έχει ψείρες, να επισκεφθείτε έναν δερματολόγο.

Μόλις διαπιστωθεί με τη βοήθεια του ειδικού ότι το παιδί έχει ψείρες, πρέπει να ακολουθήσει άμεσα η θεραπεία. Η θεραπεία γίνεται πλέον με ειδικά φάρμακα που εφαρμόζονται στο κεφάλι σε μορφή λοσιόν και είναι πολύ αποτελεσματικά, καθώς σκοτώνουν και τις ψείρες και τα αυγά τους. Πολύ σημαντικό είναι να πλυθούν όλα τα αξεσουάρ που ακουμπούν στο κεφάλι με ζεστό νερό (οι ψείρες πεθαίνουν στους 50°). Και φυσικά ας τονίσουμε ξανά πως η θεραπεία δεν έχει νόημα αν τα παιδιά που συναναστρέφονται μεταξύ τους δεν την διεκπεραιώνουν ταυτόχρονα. Ας μην κολλάμε σε ταμπού που μόνο ταλαιπωρία μας φέρνουν και ας έχουμε μια υπέροχη σχολική χρονιά!