Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι μόνο κατά την άνοιξη οι αλλεργικοί ασθενείς έχουν συμπτώματα. Όμως, αλλεργικά συμπτώματα μπορούν να εμφανιστούν και κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και να είναι εξίσου επίμονα και ενοχλητικά.
Την περίοδο του φθινοπώρου φυτά, όπως τα αγρωστώδη (αγριόχορτα) και η παριετάρια (περδικάκι), έχουν μια δεύτερη εποχή ανθοφορίας και προκαλούν στα ευαίσθητα άτομα τα ίδια συμπτώματα που έχουν και την άνοιξη.
Επίσης, το φθινόπωρο, που έχουμε σχετικά υψηλή θερμοκρασία και υγρασία, έχουμε τις καταλληλότερες συνθήκες για να αναπτυχθούν σε υψηλά επίπεδα τα ακάρεα της οικιακής σκόνης και οι μύκητες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους αλλεργικούς ασθενείς.
Συμπτώματα που προκαλούν οι φθινοπωρινές αλλεργίες.
Τα συμπτώματα που παρουσιάζουν συχνότερα οι ασθενείς είναι η αλλεργική ρινίτιδα και επιπεφυκίτιδα που εκδηλώνονται με:
✤ Ρινική καταρροή,
✤ Φτερνίσματα,
✤ Φαγούρα στη μύτη, στα μάτια, στον ουρανίσκο και στα αυτιά,
✤ Ρινική συμφόρηση, δηλαδή μπούκωμα,
✤ Βήχα λόγω των ρινικών εκκρίσεων.
Επιπλέον, οι ασθενείς με αλλεργικό άσθμα εμφανίζουν βήχα, συριγμό και δυσκολία στην αναπνοή.
Διάγνωση φθινοπωρινών αλλεργιών.
Αν παρουσιάζατε τα συμπτώματα που αναφέρθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, μπορείτε να απευθυνθείτε στον ειδικό ιατρό (αλλεργιολόγο ή ωτορινολαρυγγολόγο) και να υποβληθείτε σε έλεγχο για να βρεθούν το/α αλλεργιογόνο/α που σας προκαλούν τα συμπτώματα.
Πώς να αντιμετωπίσετε τις φθινοπωρινές αλλεργίες; Το καλύτερο μέτρο αντιμετώπισης είναι η πρόληψη!
✤ Αποφυγή του υπεύθυνου αλλεργιογόνου, εφόσον έχει εντοπιστεί και είναι εφικτό (π.χ. ακάρεα οικιακής σκόνης: τοποθέτηση ειδικών καλυμμάτων στο στρώμα, μαξιλάρι, πάπλωμα κ.α.),
✤ Χρήση αφυγραντήρα, για να διατηρήσετε την υγρασία του αέρα σε επίπεδα μεταξύ 35%-50%,
✤ Επαρκή αερισμό κλειστών χώρων,
✤ Τοποθέτηση ειδικών φίλτρων στα συστήματα θέρμανσης, ικανά να απομακρύνουν γύρη, μύκητες και άλλα σωματίδια,
✤ Καθαρισμός των φίλτρων των κλιματιστικών,
✤ Αποφυγή σωματικής άσκησης σε εξωτερικούς χώρους τις ώρες που οι γύρεις παρουσιάζουν αυξημένες συγκεντρώσεις στην ατμόσφαιρα (10.00-15.00),
✤ Αποφυγή καθαρισμού του κήπου ή υπόγειων χώρων (στα ξερά φύλλα συγκεντρώνονται αυξημένα επίπεδα μυκήτων).
Όμως, αν παρά την πρόληψη ένας ασθενής δεν καταφέρει να αποφύγει την εκδήλωση των συμπτωμάτων της αλλεργικής ρινίτιδας, θα πρέπει να κάνει τα παρακάτω:
✤ Ρινοπλύσεις με συσκευές μεγάλου όγκου που καθαρίζουν τη μύτη από τις εκκρίσεις και ακολούθως θα βάλει στη μύτη,
✤ Τοπικά κορτικοειδή σε μορφή σπρέι που συμβάλουν στη μείωση της αλλεργικής φλεγμονής,
✤ Επίσης, τα αντιισταμινικά (τοπικά ή από το στόμα) θα βοηθήσουν σημαντικά στη μείωση του φτερνίσματος και της φαγούρας.
Εκτός όμως από τις φθινοπωρινές αλλεργίες, το φθινόπωρο ξεκινούν οι ιώσεις του ανώτερου αναπνευστικού που οφείλονται στην αλλαγή του καιρού και στο συγχρωτισμό με άλλα άτομα σε κλειστούς χώρους, όπως τα γραφεία, οι σχολικές αίθουσες και τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Οι αλλεργικοί ασθενείς είναι πολύ πιο επιρρεπείς στις ιώσεις, η περίοδος που πάσχουν είναι συνήθως μεγαλύτερη των υπολοίπων ανθρώπων, ενώ κα τα συμπτώματά τους είναι πολύ πιο έντονα. Οι ρινοϊοί είναι το κύριο αίτιο αυτών των ιώσεων. Το αντιγριπικό εμβόλιο δεν καλύπτει τέτοιες ιώσεις, καλύπτει μόνο τα στελέχη του ιού της γρίπης.
Υπάρχουν όμως τα κοινά μέτρα προφύλαξης. Το πιο χρήσιμο είναι το συχνό πλύσιμο των χεριών. Επίσης, βοηθούν σημαντικά η αποφυγή συνωστισμού και συγχρωτισμού μαζί με καλό αερισμό των χώρων, η χρήση χαρτομάντιλων και το βήξιμο κατά τον ορθό τρόπο και η σωστή διατροφή.