Το φολικό (ή φυλλικό) οξύ είναι η φυσική μορφή της βιταμίνης Β9, υδατοδιαλυτή και βρίσκεται φυσικά σε πολλά τρόφιμα. Προστίθεται επίσης στα τρόφιμα και πωλείται ως συμπλήρωμα με τη μορφή φολικού οξέος. Αυτή η μορφή απορροφάται καλύτερα από αυτήν από πηγές τροφίμων – 85% έναντι 50%, αντίστοιχα. Το φυλλικό οξύ βοηθά στη δημιουργία DNA και RNA και εμπλέκεται στον μεταβολισμό των πρωτεϊνών. Παίζει βασικό ρόλο στη διάσπαση της ομοκυστεΐνης, ενός αμινοξέος που μπορεί να ασκήσει επιβλαβείς επιδράσεις στο σώμα εάν υπάρχει σε υψηλές ποσότητες. Το φολικό οξύ απαιτείται επίσης για την παραγωγή υγιών ερυθρών αιμοσφαιρίων και είναι κρίσιμο σε περιόδους ταχείας ανάπτυξης, όπως κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της εμβρυϊκής ανάπτυξης, σύμφωνα με το άρθρο της ιστοσελίδας Harvard T.H. Chan.
Μια μεγάλη ποικιλία τροφίμων περιέχει φυσικά φολικό οξύ, αλλά η μορφή που προστίθεται σε τρόφιμα και συμπληρώματα, φολικό οξύ, απορροφάται καλύτερα. Τον Ιανουάριο του 1998, η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων ζήτησε από τους κατασκευαστές τροφίμων να προσθέσουν φολικό οξύ σε τρόφιμα που καταναλώνονται συνήθως, συμπεριλαμβανομένων ψωμιών, δημητριακών, ζυμαρικών, ρυζιού και άλλων προϊόντων σιτηρών, για να μειωθεί ο κίνδυνος ελαττωμάτων των νευρικών σωλήνων. Αυτό το πρόγραμμα συνέβαλε στην αύξηση της μέσης πρόσληψης φολικού οξέος κατά περίπου 100 mcg / ημέρα. [38,39] Οι καλές πηγές φυλλικού οξέος περιλαμβάνουν:
Η ανεπάρκεια φυλλικού οξέος είναι σπάνια επειδή βρίσκεται σε ένα ευρύ φάσμα τροφίμων. Ωστόσο, οι ακόλουθες συνθήκες μπορεί να θέσουν τους ανθρώπους σε αυξημένο κίνδυνο:
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα που μπορεί να σας ενδιαφέρουν