Οι ορμόνες έχουν τεράστια επίδραση στην υγεία και την ευεξία μας, αλλά δεν χρειάζεται να γίνετε σκλάβοι τους. Οι ορμόνες είναι χημικοί αγγελιοφόροι που βοηθούν στη ρύθμιση διαφόρων διεργασιών στο σώμα. Από το αίσθημα της πείνας μέχρι το πότε είναι ώρα για ύπνο, χρειαζόμαστε τις ορμόνες για να κρατάμε το σώμα μας σε καλό δρόμο, σύμφωνα με το άρθρο της ιστοσελίδας Holland and Barett.
Τι συμβαίνει όμως όταν οι ορμόνες σας είναι εκτός ισορροπίας; Ανακαλύψτε επτά φυσικούς τρόπους για να βοηθήσετε στην πρόληψη της ορμονικής ταλάντευσης.
Ανακαλύψτε επτά φυσικούς τρόπους για να βοηθήσετε στην πρόληψη της ορμονικής ταλάντευσης.
Αγαπήστε το έντερό σας
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Medicinal Food το 2014, πολλές ορμόνες παράγονται στην πραγματικότητα από τα ωφέλιμα βακτήρια του εντέρου (το μικροβίωμα). Βοηθήστε να διατηρήσετε το έντερό σας υγιές με μια ισορροπημένη διατροφή, άφθονη σε φρούτα, λαχανικά και τρόφιμα ολικής αλέσεως. Προσθέστε στη διατροφή σας τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως κεφίρ, κομπούτσα, miso, ξινολάχανο και kimchi, τα οποία έχει αποδειχθεί ότι αυξάνουν τον αριθμό των φιλικών βακτηρίων στο έντερό σας.
Πάρτε μαγνήσιο
Αυτό το βασικό μέταλλο είναι ένα μυοχαλαρωτικό, γνωστό ότι συμβάλλει στη μείωση του στρες και της έντασης και προάγει τον καλύτερο ύπνο. Είναι επίσης γνωστό ότι είναι χρήσιμο για την ανακούφιση από το PMS και τις κράμπες της περιόδου.
Μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου το 2015 ανέφερε ότι το μαγνήσιο βοηθά επίσης στη ρύθμιση των ρολογιών του σώματός μας, γεγονός που σταθεροποιεί την απελευθέρωση ορμονών κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας.
Εστιάστε στον ύπνο
Ο καλός ύπνος μας βοηθά να κρατάμε υπό έλεγχο τις ορμόνες του στρες και της πείνας, ενώ ο κακός ύπνος συνδέεται με υψηλότερα πρωινά επίπεδα της ορμόνης του στρες κορτιζόλης.
Στοχεύστε σε οκτώ ώρες ύπνου τη νύχτα, κοιμηθείτε σε δροσερό σκοτεινό δωμάτιο και δοκιμάστε ένα βάμμα βαλεριάνας και λυκίσκου, που αποδεδειγμένα προάγει τον βαθύτερο ύπνο. Αποφύγετε επίσης την κατανάλωση καφεΐνης και αλκοόλ τα βράδια.
Δοκιμάστε τα προσαρμογόνα
Αυτή η ομάδα βοτάνων μπορεί να βοηθήσει το σώμα να προσαρμοστεί στο στρες και να ρυθμίσει τις ορμόνες. Είναι γνωστό ότι βοηθούν στη σταθεροποίηση του σακχάρου και της ινσουλίνης στο αίμα, βελτιώνουν τη διάθεση και υποστηρίζουν τη λειτουργία των επινεφριδίων και του θυρεοειδούς.
Μια δοκιμή από Ινδούς επιστήμονες το 2012 και μια ανασκόπηση των στοιχείων από το Σουηδικό Ινστιτούτο Βοτάνων το 2010, διαπίστωσαν ότι το σιβηρικό τζίνσενγκ, η ασουαγκάνθα και η ροδιόλα είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για τη διαχείριση στρεσογόνων καταστάσεων.
Βρείτε χρόνο για άσκηση
Οι ειδικοί συμφωνούν ότι το να είστε πιο δραστήριοι μπορεί να ρυθμίσει τη διάθεση και τα επίπεδα ενέργειας. Είναι ιδανικό για την ανακούφιση από το αίσθημα ανησυχίας και μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από το PMS. Στοχεύστε σε 150 λεπτά άσκησης μέτριας έντασης την εβδομάδα, τουλάχιστον.
Πάρτε τις βιταμίνες σας
Η ομάδα βιταμινών Β παίζει βασικό ρόλο στη διάθεση και την ενέργεια. Η λήψη ενός συμπληρώματος του συμπλέγματος Β θα μπορούσε να βοηθήσει στη ρύθμιση των ορμονών του στρες.
Τρώτε τα σωστά λιπαρά
Τα απαραίτητα λίπη βραχείας, μεσαίας και μακράς αλυσίδας είναι ζωτικής σημασίας για την παραγωγή ορμονών. Η κατανάλωση μιας ποικιλίας μπορεί να κρατήσει τη φλεγμονή σε χαμηλά επίπεδα, να ενισχύσει το μεταβολισμό και να διατηρήσει το βάρος σας υπό έλεγχο.
Συμπεριλάβετε λάδι καρύδας, ελαιόλαδο και αβοκάντο, καθώς και λιπαρά ψάρια (σολομός, σκουμπρί, πέστροφα), λιναρόσπορο και λάδι ή πάρτε καθημερινά ένα συμπλήρωμα ωμέγα-3. Στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο American Journal of Clinical Nutrition το 2016 έδειξαν ότι τα ωμέγα-3 θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ωορρηξία και τη γυναικεία γονιμότητα.