dyo-logo-200

Επίπεδα οξυγόνου, παλμικά οξύμετρα και COVID-19

Πώς μειώνει το COVID-19 τα επίπεδα οξυγόνου ενός ατόμου;

Πολλά άτομα με COVID-19 έχουν χαμηλά επίπεδα οξυγόνου στο αίμα τους, ακόμη και όταν αισθάνονται καλά. Τα χαμηλά επίπεδα οξυγόνου μπορεί να είναι ένα έγκαιρο προειδοποιητικό σημάδι ότι απαιτείται ιατρική φροντίδα, σύμφωνα με το άρθρο της ιστοσελίδας  Minnesota Department of Health.

Τι είναι το παλμικό οξύμετρο;

Ένα παλμικό οξύμετρο μετράει πόσο οξυγόνο υπάρχει στο αίμα κάποιου. Πρόκειται για μια μικρή συσκευή που προσαρμόζεται σε ένα δάχτυλο ή σε άλλο σημείο του σώματος. Χρησιμοποιούνται συχνά σε νοσοκομεία και κλινικές και μπορούν να αγοραστούν για χρήση στο σπίτι.

Πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι το επίπεδο οξυγόνου αποτελεί σημαντικό σημάδι για το πόσο καλά λειτουργεί το σώμα ενός ατόμου, όπως ακριβώς και η αρτηριακή πίεση ή η θερμοκρασία του σώματος. Τα άτομα που πάσχουν από πνευμονικές ή καρδιακές παθήσεις μπορούν να χρησιμοποιούν παλμικό οξύμετρο στο σπίτι για να ελέγχουν πώς τα πάνε, σύμφωνα με τις οδηγίες του παρόχου υγειονομικής περίθαλψης. Οι άνθρωποι μπορούν να αγοράσουν παλμικά οξύμετρα χωρίς ιατρική συνταγή σε ορισμένα φαρμακεία και καταστήματα.

Μπορεί ένα παλμικό οξύμετρο να δείξει αν κάποιος έχει COVID-19 ή πόσο καλά τα πάει αν έχει;

Δεν συνιστούμε τη χρήση ενός παλμικού οξύμετρου ως τρόπο για να διαπιστώσετε αν κάποιος έχει COVID-19. Εξεταστείτε εάν έχετε ενδείξεις COVID-19 ή εάν έχετε βρεθεί κοντά σε κάποιον που το έχει.

Εάν κάποιος έχει COVID-19, ένα παλμικό οξύμετρο μπορεί να τον βοηθήσει να παρακολουθεί την υγεία του και να γνωρίζει εάν χρειάζεται ιατρική φροντίδα. Ωστόσο, ενώ ένα παλμικό οξύμετρο μπορεί να βοηθήσει κάποιον να νιώσει ότι έχει κάποιο έλεγχο της υγείας του, δεν λέει όλη την ιστορία. Το επίπεδο οξυγόνου που μετράται από ένα παλμικό οξύμετρο δεν είναι ο μόνος τρόπος για να γνωρίζουμε πόσο άρρωστος είναι κάποιος. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να αισθάνονται πολύ άρρωστοι και να έχουν καλά επίπεδα οξυγόνου, και κάποιοι άλλοι μπορεί να αισθάνονται καλά, αλλά να έχουν κακά επίπεδα οξυγόνου.

Τα αποτελέσματα της παλμικής οξυμετρίας μπορεί να μην είναι τόσο ακριβή για άτομα με σκουρόχρωμο δέρμα. Τα επίπεδα οξυγόνου τους αναφέρονται μερικές φορές ως υψηλότερα από ό,τι είναι στην πραγματικότητα. Οι άνθρωποι που ελέγχουν οι ίδιοι τα επίπεδα οξυγόνου τους ή εκείνοι που τα ελέγχουν γι’ αυτούς, θα πρέπει να το έχουν αυτό κατά νου όταν εξετάζουν τα αποτελέσματα.

Τα επίπεδα οξυγόνου μπορεί να είναι χαμηλά εάν κάποιος αισθάνεται δύσπνοια, αναπνέει ταχύτερα από το συνηθισμένο ή αισθάνεται πολύ άρρωστος για να κάνει τις συνήθεις καθημερινές του δραστηριότητες, ακόμη και εάν το παλμικό οξύμετρο αναφέρει ότι τα επίπεδα οξυγόνου του είναι φυσιολογικά. Καλέστε αμέσως έναν γιατρό ή άλλον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης εάν έχετε αυτά τα συμπτώματα.

Ποιες είναι οι φυσιολογικές ενδείξεις;

Ένα φυσιολογικό επίπεδο οξυγόνου είναι συνήθως 95% ή υψηλότερο. Ορισμένα άτομα με χρόνια πνευμονοπάθεια ή υπνική άπνοια μπορεί να έχουν φυσιολογικά επίπεδα γύρω στο 90%. Η ένδειξη “SpO2” σε ένα παλμικό οξύμετρο δείχνει το ποσοστό του οξυγόνου στο αίμα κάποιου.

Εάν η ένδειξη SpO2 στο σπίτι σας είναι χαμηλότερη από 95%, καλέστε τον γιατρό σας.

Κοινοποίησε αυτο το άρθρο:

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
Email

Σχετικά άρθρα:

Ανακάλυψε το τελευταίο τεύχος του Δ.Υ.Ο.

Περισσότερα Άρθρα

kali ugeia sunentefksi
«Για καλή υγεία χρειάζεται μέτρο και κοινή λογική»
p kormas article
«Το τοπίο στην oρθοπαιδική αλλάζει συνεχώς»
klentzeris upogenitikotita
Πώς η πανδημία COVID19 προκάλεσε πτώση των γεννήσεων στην Ευρώπη και στην χώρα μας
antidoto pathitikotita
Η πανδημία απο την σκοπιά της ομάδας "Αντίδοτο στην Παθητικότητα"
main banner foitites
Ε.Φ.Φ.Ε: " Η πανδημία αποτέλεσε πρόκληση για εμάς "
kostas sirigos 1
Έχει σημασία να αποκτήσουμε παιδεία και κουλτούρα πρόληψης;
prwtovoulia newn
Πώς ο covid-19 άλλαξε την ζωή της νεολαίας
MINA GKAGKA COVER
ΜΙΝΑ ΓΚΑΓΚΑ «Είμαστε έτοιμοι για το δεύτερο κύμα»
stefanos kales
«Πιθανό να έχουμε εμβόλιο για τον COVID το φθινόπωρο ή τον χειμώνα»
mouzaka cover
Συνέντευξη της Λυδίας Μουζάκα στο περιοδικό Ciao