Βρίσκονται σε στενή επαφή για πολλές ώρες μέσα στη μέρα και όπως είναι φυσικό, η πρώτη επηρεάζεται από την παρουσία του δεύτερου. Στο σημερινό μας post συγκεντρώσαμε μερικές απλές συμβουλές που αν τις εφαρμόσετε όταν επιλέγετε, φοράτε και κυρίως όταν αφαιρείτε το μακιγιάζ σας θα βοηθήσουν ώστε η συνύπαρξή τους να είναι πάντα αρμονική.
Ξεκινώντας, καλό είναι να απαλλάξουμε το μακιγιάζ από μια… κατηγορία που το βαραίνει χρόνια, ότι δηλαδή κάνει κακό στην επιδερμίδα γιατί δεν την αφήνει «να αναπνεύσει». Πρόκειται για παρανόηση… Όπως έχουμε πει κι άλλες φορές, το δέρμα δεν διαθέτει αναπνευστικό σύστημα, επομένως αυτό που εφαρμόζουμε στην επιφάνειά του δεν πρόκειται να το οδηγήσει σε… ασφυξία. Αντίθετα, στη διάρκεια της μέρας το μέικαπ και η πούδρα που φοράμε αποδεικνύονται ευεργετικά, καθώς προσφέρουν, μαζί με το αντηλιακό μας, ένα επιπλέον στρώμα προστασίας από τον ήλιο. Όσο για τα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει κάποιες φορές στην επιδερμίδα-κυρίως σπυράκια και μαύρα στίγματα- ούτε αυτά συνδέονται με την «αναπνοή» της επιδερμίδας αλλά με τη χρήση ακατάλληλων προϊόντων μακιγιάζ που δεν ταιριάζουν στον τύπο της.
- Χρησιμοποιήστε με μέτρο τα κρεμώδη προϊόντα μακιγιάζ. Η επιδερμίδα σας έχει τάση για ατέλειες (σπυράκια, μαύρα στίγματα κλπ.) και φοράτε καθημερινά primer, καλυπτικό μέικαπ highlighter και ρουζ, όλα με κρεμώδη υφή, για να πετύχετε ένα άψογο τελείωμα; Προσέξτε γιατί ο συνδυασμός τους και η πολύωρη παρουσία τους πάνω στο δέρμα, μπορεί να φέρει αντίθετα αποτελέσματα. Τα έλαια που περιέχουν -σε υψηλές συγκεντρώσεις- και τα μαλακτικά συστατικά- για να απλώνονται εύκολα- είναι πιθανό να προκαλέσουν φράξιμο των πόρων και να πυροδοτήσουν την εμφάνιση ατελειών, σε λιπαρές κυρίως επιδερμίδες. Αν υποψιάζεστε κάτι τέτοιο, προσπαθήστε να βρείτε τι φταίει, περιορίζοντας τη χρήση όλων μαζί, για λίγο καιρό ή αντικαθιστώντας σταδιακά τα προϊόντα που χρησιμοποιείτε με άλλα που έχουν την ένδειξη «μη φαγεσωρογόνο» (non comedogenic) και ταιριάζουν καλύτερα στον τύπο της δικής σας επιδερμίδας.
- «Απομονώστε» το σπυράκι από το μέικαπ. Εμφανίζεται ξαφνικά, την πιο ακατάλληλη στιγμή κι εμείς σπεύδουμε να το εξαφανίσουμε κάτω από στρώσεις κονσίλερ και μέικαπ. Έτσι όμως το μόνο που κάνουμε είναι να παρεμβαίνουμε στη φυσική διαδικασία επούλωσης, με αποτέλεσμα το σπυράκι -ιδίως αν συνοδεύεται από φλεγμονή-να καθυστερεί να φύγει και συχνά να επιδεινώνεται. Για να μην έρθει σε επαφή με «μη φιλικά» συστατικά των προϊόντων μακιγιάζ, οι ειδικοί συστήνουν, μετά το τελευταίο βήμα της πρωινής σας ρουτίνας περιποίησης-συνήθως το αντηλιακό- να καθαρίζετε την περιοχή με μια υγρή μπατονέτα και να απλώνετε ένα λεπτό στρώμα αντιβακτηριδιακού gel πάνω στο σπυράκι. Το φιλμ αυτό θα το απομονώσει -ενώ συγχρόνως θα καταπραΰνει τη φλεγμονή και θα διευκολύνει την επούλωση- κι εσείς στη συνέχεια θα μπορείτε άφοβα να το καμουφλάρετε με το μακιγιάζ.
- Μην παραμελείτε τα πινέλα σας. Το πλύσιμό τους είναι σίγουρα αγγαρεία, όμως αν μπορούσατε να δείτε τι κρύβεται ανάμεσα στις τρίχες των πινέλων μακιγιάζ δεν θα το ξανασκεφτόσασταν . Οι ρύποι, η σκόνη, τα έλαια και τα βακτήρια που συσσωρεύονται μέρα με τη μέρα, μεταφέρονται στο πρόσωπο τη στιγμή που απλώνετε την πούδρα ή τη σκιά ματιών κι αυτό σίγουρα δεν βοηθάει, ιδίως αν η επιδερμίδα σας είναι ευαίσθητη ή έχει τάση για ατέλειες. Είναι απαραίτητο λοιπόν να τα καθαρίζετε με ένα ήπιο σαμπουάν και χλιαρό νερό αν όχι μια φορά την εβδομάδα -που είναι το ιδανικό-τουλάχιστον μία φορά το μήνα…
- Κάντε το βραδινό ντεμακιγιάζ… πολύ πριν τον ύπνο. Δεν χρειάζεται να επαναλάβουμε ότι στο τέλος της ημέρας η επιδερμίδα μας κουβαλάει πάνω της απίστευτους ρύπους, όχι μόνο από το περιβάλλον αλλά και από το σμήγμα που εκκρίνουν οι πόροι, από τα βακτήρια που της αφήνουμε ακουμπώντας διαρκώς τα χέρια μας στο πρόσωπο και βέβαια από το μέικαπ. Αν όλα αυτά παραμείνουν στην επιδερμίδα όλη νύχτα, μπορεί πολύ εύκολα να οδηγήσουν σε φραγμένους πόρους, σπυράκια και θαμπή όψη. Το πρώτο μας tip λοιπόν έχει να κάνει με την ώρα που κάνουμε ντεμακιγιάζ. Παλιά πιστεύαμε ότι η διαδικασία επανόρθωσης των φθορών της ημέρας ξεκινά κατά τη διάρκεια του ύπνου, όμως νεότερες μελέτες έδειξαν ότι αυτό συμβαίνει αμέσως μόλις σκοτεινιάσει. Κάνοντας επομένως ντεμακιγιάζ νωρίτερα, για παράδειγμα αργά το απόγευμα, όταν επιστρέφετε από τη δουλειά η μεν επιδερμίδα σας θα ωφεληθεί
- Μην βασίζεστε στα μαντιλάκια ντεμακιγιάζ . Όλες μας λατρεύουμε την ευκολία τους γι’ αυτό και όλες μας κατά καιρούς τα έχουμε χρησιμοποιήσει, ενώ για κάποιες -ελπίζουμε λίγες- αποτελούν το μόνο προϊόν ντεμακιγιάζ που υπάρχει στο μπάνιο τους. Όμως, η δουλειά που κάνουν τα μαντιλάκια είναι δυστυχώς μισή-σαν να σαπουνίζουμε το πρόσωπό μας και να μην το ξεπλένουμε μετά. Αυτό που κάνουν ουσιαστικά είναι να αφαιρούν μεν μέρος των ρύπων, της σκόνης, του σμήγματος και του μέικαπ αλλά και να…πασαλείβουν το υπόλοιπο σε όλο το πρόσωπο. Αυτό που μπορείτε να κάνετε, αν κάποιο βράδυ έχετε μακιγιαριστεί έντονα, είναι να απομακρύνετε «τα πολλά» με ένα μαντιλάκι και να ολοκληρώσετε τον καθαρισμό με ένα αποτελεσματικό προϊόν ντεμακιγιάζ. εξίσου κι εσείς θα έχετε πολύ λιγότερες πιθανότητες να παραλείψετε αυτό το σημαντικό βήμα στη ρουτίνα περιποίησης είτε γιατί η εξάντληση κάνει τα μάτια σας να κλείνουν είτε γιατί απλά τεμπελιάσατε.
- Αρχίστε το ντεμακιγιάζ σε στεγνή επιδερμίδα. Στις οδηγίες χρήσης πολλών προϊόντων καθαρισμού και ντεμακιγιάζ σε μορφή κρέμας συστήνεται η εφαρμογή τους σε νωπή επιδερμίδα. Όμως το νερό αραιώνει το καθαριστικό με αποτέλεσμα να μην μπορεί να διασπάσει εύκολα τις ανθεκτικές στο νερό φόρμουλες του μέικαπ και του αντηλιακού. Είναι λοιπόν προτιμότερο, να κάνετε πρώτα μασάζ με το κρεμώδες καθαριστικό σε στεγνή επιδερμίδα για 20 δευτερόλεπτα και μετά, να βρέξετε τα δάχτυλά σας και να συνεχίσετε το μασάζ για άλλα 30 δευτερόλεπτα πριν ξεπλύνετε το πρόσωπό σας καλά, με χλιαρό νερό. Τέλος, ολοκληρώνετε το ντεμακιγιάζ σκουπίζοντας απαλά την επιδερμίδα με ένα μαλακό πετσετάκι.
- Αποφύγετε-όσο γίνεται- τα προϊόντα ντεμακιγιάζ μακιγιάζ ματιών με βάση το λάδι. Τα ειδικά διφασικά eye makeup removers κάνουν θαύματα στην απομάκρυνση της αδιάβροχης μάσκαρα όμως αν δεν ξεπλυθούν πολύ καλά πριν πάτε για ύπνο, μπορεί το έλαιο που περιέχουν να προκαλέσει πρήξιμο στα βλέφαρα και επιπλέον, τα μεγάλα μόρια της σύστασή του να εμποδίσουν τα δραστικά συστατικά της κρέμας ματιών να διεισδύσουν. Αν λοιπόν δεν κάνετε βαρύ μακιγιάζ και δεν χρησιμοποιείτε αδιάβροχη μάσκαρα, προτιμήστε ένα γαλάκτωμα ματιών με βάση το νερό ή ακόμα καλύτερα, ένα micellar water.
- Μην τρίβετε τα μάτια σας όταν κάνετε ντεμακιγιάζ. Έχουμε πει πολλές φορές ότι η λεπτή και εύθραυστη επιδερμίδα των βλεφάρων και της περιοχής γύρω από τα μάτια είναι η πρώτη που εμφανίζει σημάδια γήρανσης . Ένας από τους λόγους που συμβαίνει αυτό είναι και η βίαιη τριβή της στην προσπάθειά μας να αφαιρέσουμε με το βαμβάκι τη μάσκαρα, το αϊλάινερ και τη σκιά από τα μάτια. Είναι επομένως πολύ σημαντικό οι κινήσεις να είναι προσεκτικές και καθόλου βιαστικές. Το μυστικό είναι να κρατάτε τη ροδέλα που έχετε εμποτίσει με ένα ήπιο προϊόν ντεμακιγιάζ πάνω στα βλέφαρα για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα -για να διαλυθεί το μακιγιάζ- και μετά να τη σύρετε απαλά, χωρίς τρίψιμο, επαναλαμβάνοντας τη διαδικασία, όσες φορές χρειαστεί μέχρι να αφαιρεθεί και το τελευταίο ίχνος μακιγιάζ και το βαμβάκι βγει καθαρό.
Πηγή: https://skingurus.gr/