Ο ψευδάργυρος είναι ένα απαραίτητο ιχνοστοιχείο που είναι σημαντικό για το σώμα σας για διάφορους λόγους, λέει η Dr. Yufang Lin, ιατρός ολοκληρωμένης ιατρικής στην Κλινική του Cleveland, σύμφωνα με το άρθρο της ιστοσελίδας U.S. Health News.

Ο ψευδάργυρος είναι σημαντικός για την :

  • Ανοσοποιητική λειτουργία
  • Σύνθεση πρωτεϊνών
  • Επούλωση των πληγών
  • Κυτταρική αναγέννηση
  • Σύνθεση ορμονών

Διάρροια

Η έλλειψη ψευδαργύρου σχετίζεται με μεταβολές στην ανοσοαπόκριση του σώματος που πιθανώς συμβάλλουν στην αυξημένη ευαισθησία σε λοιμώξεις, όπως αυτές που προκαλούν διάρροια, ειδικά στα παιδιά. Η έρευνα δείχνει ότι οι υποσιτισμένοι νέοι στην Αφρική, την Ινδία, τη Νότια Αμερική και τη Νοτιοανατολική Ασία υπέστησαν μικρότερες περιόδους διάρροιας μετά την κατανάλωση συμπληρωμάτων ψευδαργύρου.

Κακή επούλωση πληγών

Η ανεπάρκεια ψευδαργύρου μπορεί να θέσει σε κίνδυνο το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος, το οποίο με τη σειρά του βλάπτει την ικανότητα επούλωσης πληγών.

Εκφυλισμός της ωχράς κηλίδα

Ο εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία είναι (μια ασθένεια των ματιών που σταδιακά προκαλεί απώλεια όρασης). Η έρευνα δείχνει ότι η λήψη ενός συμπληρώματος διατροφής ψευδάργυρου θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης της.  Εάν διατρέχετε κίνδυνο εμφάνισης εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας, ρωτήστε τον γιατρό σας σχετικά με τη λήψη συμπληρωμάτων διατροφής ψευδάργυρου.

Μειωμένος αριθμός σπερματοζωαρίων και χαμηλή τεστοστερόνη

Μία από τις σημαντικότερες λειτουργίες του ψευδαργύρου είναι η παραγωγή ορμονών, συμπεριλαμβανομένης της τεστοστερόνης, λέει η Kaylee Jacks, διαιτολόγος στο Texas Health Sports Medicine στο Ντάλας. Ο ψευδάργυρος απαιτείται για την παραγωγή τεστοστερόνης, λέει. Όταν ο ψευδάργυρος είναι ανεπαρκής υπάρχει λιγότερη τεστοστερόνη που κυκλοφορεί σε όλο το σώμα. Η τεστοστερόνη απαιτείται για την έκκριση του σπέρματος. Η χαμηλή τεστοστερόνη μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένο αριθμό σπερματοζωαρίων.

Μειωμένη αίσθηση γεύσης και μυρωδιάς

Η απώλεια δυνατότητας γεύσης και οσμής μπορεί να επηρεάσει τους ηλικιωμένους  που έχουν ανεπάρκεια ψευδαργύρου.

Δερματικά εξανθήματα γύρω από το στόμα, τη μύτη και τον πρωκτό

Μερικά άτομα με ανεπάρκεια ψευδαργύρου μπορεί να εμφανίσουν δερματικά εξανθήματα γύρω από στόμα, μύτη, πρωκτό. Ο ψευδάργυρος διατηρεί την υγεία του δέρματος και των βλεννογόνων, λέει η Jacks.

Photos by Pixabay