dyo-logo-200

Ελαιόλαδο: Το απόλυτο ελληνικό «φάρμακο»

Γιατί «όσο πιο πικρό – τόσο πιο καλό»; Γιατί θα πρέπει να φυλάσσεται σε γυάλινο σκούρο μπουκάλι και να διατηρείται σε σκιερό και δροσερό μέρος; Πως 2-3 κουταλιές της σούπας ωμό πικρό αγουρέλαιο καθημερινά, το «γιατρό κάνουν πέρα»; Διαβάστε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το ελαιόλαδο…

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Γρηγοράκη, Κλινικό Διαιτολόγο-Διατροφολόγο, PhD, το ελαιόλαδο αποτελεί άρρηκτο κομμάτι της μεσογειακής διατροφής, η οποία συνδέεται στενά με την καλή υγεία και μακροζωία.

Η ωφέλιμη δράση του ελαιολάδου οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητά του σε μονοακόρεστα λιπαρά και σε ουσίες (πολυφαινόλες) με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Οι ουσίες περιορίζουν την καταστροφική δράση των ελευθέρων ριζών και θωρακίζουν την καρδιά και τα αγγεία.

Την παλέτα των ευεργετικών συστατικών του ελαιόλαδου συμπληρώνουν οι τοκοφερόλες (βιταμίνη Ε), υδρογονάνθρακες (σκουαλένιο), στερόλες και διάφορες σπουδαίες αρωματικές ενώσεις.

Πρόσφατα γίνεται εκτενής επιστημονικός λόγος για δύο σπουδαίες πολυφαινολικές ενώσεις του ελαιόλαδου, την ελαιασύνη και την ελαιοκανθάλη. Οι συγκεκριμένες ουσίες υπάρχουν μόνο στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και στην ουσία προσδίδουν τη χαρακτηριστική «πικρή» γεύση που συναντάμε στο αγουρέλαιο (όσο πιο πικρό – τόσο πιο καλό!).

Η ελαιοκανθάλη διακρίνεται για την αντιφλεγμονώδη δράση της, η οποία θεωρείται εφάμιλλη των κλασικών χορηγούμενων φαρμάκων. Αναφέρεται πως 40 ml εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου ισοδυναμούν με 250 mg του φαρμάκου Ibuprofen.

Παρουσιάζει επίσης σημαντική αντιδιαβητική, αντιυπερτασική, αντιαλσχαϊμερική, αντιγηραντική και αντικαρκινική δράση. Μπορεί να οδηγήσει σε απόπτωση τα καρκινικά κύτταρα μέσα σε 2 ώρες, χωρίς να βλάψει τα υγιή.

Το πρωτόλαδο χαμηλής οξύτητας (<0,3) είναι υψηλών διατροφικών προδιαγραφών, λόγω αυξημένης παρουσίας ελαιασίνης και ελαιοκανθάλης.

Προκειμένου το ελαιόλαδο να διατηρεί μακροπρόθεσμα τα ιδιαίτερα διατροφικά του χαρακτηριστικά θα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στο οξυγόνο, στο φως και στην αυξημένη θερμοκρασία. Αντί για πλαστικό μπουκάλι, διαφανή συσκευασία και έκθεση στον ήλιο (σπίτια, ταβέρνες κλπ.) θα πρέπει να χρησιμοποιείται γυάλινο σκούρο μπουκάλι. Φυσικά είναι σημαντικό να διατηρείται σε σκιερό και δροσερό μέρος.

Στo πλαίσιo της ισορροπημένης διατροφής συστήνεται η καθημερινή κατανάλωση 2-3 κουταλιών της σούπας ελαιόλαδο, ενώ μαρτυρίες υγιών υπερηλίκων αναφέρουν ότι 1 κουταλιά της σούπας ωμό πικρό αγουρέλαιο καθημερινά, το «γιατρό κάνει πέρα»!

Photos by Pexels

 

Κοινοποίησε αυτο το άρθρο:

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
Email

Σχετικά άρθρα:

Ανακάλυψε το τελευταίο τεύχος του Δ.Υ.Ο.

Περισσότερα Άρθρα

kali ugeia sunentefksi
«Για καλή υγεία χρειάζεται μέτρο και κοινή λογική»
p kormas article
«Το τοπίο στην oρθοπαιδική αλλάζει συνεχώς»
klentzeris upogenitikotita
Πώς η πανδημία COVID19 προκάλεσε πτώση των γεννήσεων στην Ευρώπη και στην χώρα μας
antidoto pathitikotita
Η πανδημία απο την σκοπιά της ομάδας "Αντίδοτο στην Παθητικότητα"
main banner foitites
Ε.Φ.Φ.Ε: " Η πανδημία αποτέλεσε πρόκληση για εμάς "
kostas sirigos 1
Έχει σημασία να αποκτήσουμε παιδεία και κουλτούρα πρόληψης;
prwtovoulia newn
Πώς ο covid-19 άλλαξε την ζωή της νεολαίας
MINA GKAGKA COVER
ΜΙΝΑ ΓΚΑΓΚΑ «Είμαστε έτοιμοι για το δεύτερο κύμα»
stefanos kales
«Πιθανό να έχουμε εμβόλιο για τον COVID το φθινόπωρο ή τον χειμώνα»
mouzaka cover
Συνέντευξη της Λυδίας Μουζάκα στο περιοδικό Ciao