Ε.Φ.Φ.Ε: ” Η πανδημία αποτέλεσε πρόκληση για εμάς “

Home NEWS ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ Ε.Φ.Φ.Ε: ” Η πανδημία αποτέλεσε πρόκληση για εμάς “
main banner foitites

Η Ένωση Φοιτητών Φαρμακευτικής Ελλάδας – Ε.Φ.Φ.Ε (Greek Pharmaceutical Students’ Federation – G.P.S.F.) πρόκειται για μία μη κερδοσκοπική, μη  κυβερνητική, μη συνδικαλιστική οργάνωση, στην οποία μπορούν να είναι μέλη  προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές, καθώς και υποψήφιοι διδάκτορες, που  φοιτούν σε τμήματα Φαρμακευτικής Ελληνικών Πανεπιστημίων. Εδρεύει στην  Αθήνα ενώ διαθέτει παράρτημα και στην Πάτρα και αποτελεί τακτικό μέλος της  Ευρωπαϊκής Ένωσης Φοιτητών Φαρμακευτικής (European Pharmaceutical Students’ Association – EPSA). Όραμα της Ένωσης είναι να εκπροσωπεί κάθε  φοιτητή Φαρμακευτικής της Ελλάδας και να προάγει μέσα από τις ποικίλες  εκδηλώσεις της, την συνεργασία για την εξέλιξη της φαρμακευτικής και  υγειονομικής περίθαλψης.

 

Η παρακάτω συνέντευξη δόθηκε από την Έλλη Κουβαλάκη, η οποία είναι Προπτυχιακή Φοιτήτρια Φαρμακευτικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και παράλληλα Υπεύθυνη Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων της Ένωσης Φοιτητών Φαρμακευτικής Ελλάδας 2020-2021.

Η Ένωσή σας μετρά πολλά χρόνια πορείας. Ποιοι ήταν οι αρχικοί στόχοι  και ποιοι είναι σήμερα;

Η Ένωση Φοιτητών Φαρμακευτικής Ελλάδας- Ε.Φ.Φ.Ε. / Greek Pharmaceutical Students’ Federation-GPSF έχει καταφέρει να εδραιωθεί στον φοιτητικό χώρο,  και ιδιαίτερα σε αυτόν της Φαρμακευτικής. Αυτό το κατόρθωμα είναι αποτέλεσμα  συλλογικής προσπάθειας ετών, για το οποίο έθεσαν τις βάσεις οι προγενέστεροί  μας. Είναι πολύ συγκινητικό να συνειδητοποιείς ότι η ιδέα της Ένωσης Φοιτητών  Φαρμακευτικής Ελλάδας ξεκίνησε από τη διάθεση και το μεράκι μιας μικρής  ομάδας φοιτητών Φαρμακευτικής, με μοναδικό εφόδιο να είναι το κίνητρο για  εξέλιξη. Κίνητρο αρκετά δυνατό όμως, για να θέσει τα θεμέλια μιας ομάδας, η  οποία αυτή τη στιγμή αριθμεί σχεδόν 300 μέλη εθελοντές, τα οποία συνεχίζουν  να έχουν το ίδιο πάθος με αυτό των εμπνευστών τους.

Κάθε νέα χρονιά αποτελεί μία νέα πρόκληση για την ομάδα μας, και κάθε  Διοικητικό Συμβούλιο θέτει νέους στόχους για την εξέλιξη της ομάδας, με  γνώμονα πάντα την αγάπη και την εθελοντική προσφορά των μελών, για να  φτάσουμε τελικά στην GPSF του σήμερα. Φέτος, ένας από τους μεγαλύτερους  στόχους μας ως Διοικητικό Συμβούλιο ήταν η ίδρυση του Παραρτήματος της  GPSF στην Πάτρα. Η ίδρυση αυτή, πραγματικά μας πλημμυρίζει από χαρά και  αποτελεί τιμή μας αυτή η αμέριστη εμπιστοσύνη και αγάπη των μελών για την  ομάδα μας, αλλά και η ανάγκη να απολαμβάνουν τις δράσεις της και φοιτητές  φαρμακευτικής και από άλλες πόλεις. Επόμενος στόχος της GPSF είναι η  διεκδίκηση της διοργάνωσης ενός Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου, του EPSA’ s Autumn Assembly 2022, το οποίο εφόσον αποφασιστεί στην επόμενη Γενική  Συνέλευση της EPSA , θα πραγματοποιηθεί το Φθινόπωρο του 2022 στην Αθήνα

και θα ενισχύσει την παρουσία της GPSF σε Εθνικό αλλά και σε Ευρωπαϊκό  επίπεδο.

Βέβαια αξίζει να αναφέρουμε, πως όσα χρόνια και αν περάσουν το όραμα όλων  μας παραμένει κοινό και και αυτό είναι η GPSF να εκπροσωπεί κάθε φοιτητή  Φαρμακευτικής της Ελλάδας, να ενστερνίζεται τις ανάγκες του και να προάγει τη  συνεργασία με απώτερο σκοπό την εξέλιξη της φαρμακευτικής και υγειονομικής  περίθαλψης.

Παρέχετε πολυεπίπεδη στήριξη στους φοιτητές, από ενημέρωση για  φοιτητικά και επαγγελματικά θέματα, εκδηλώσεις ενημέρωσης και  κατάρτισης έως συμβουλές… επιβίωσης για τις εξεταστικές! Πώς η  Πανδημία επηρέασε αυτές τις δράσεις ;

Η Πανδημία αποτέλεσε πρόκληση για εμάς. Είδαμε αναλυτικά πώς οι δράσεις  μας θα μπορούσαν να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες και έπειτα το κάναμε  πράξη. Οργανώσουμε πολλά καινοτόμα project, που ίσως με τις διά ζώσης  συνθήκες να ήταν αδύνατο να πραγματοποιηθούν. Διοργανώθηκαν και  συνεχίζουν να διοργανώνονται online webinars και ημερίδες, με αποκορύφωμα  όλων το Career Month, Livestream ομιλίες στο κανάλι μας στο YouTube και  γενικότερα εδραιώσαμε μία δυναμική παρουσία στα Social Media, που σε μία  τέτοια εποχή, αποτελεί τον κυριότερο τρόπο επικοινωνίας με το κοινό αλλά και  προβολής της Ένωσης και των δράσεών της. Βέβαια, αυτή η διαδικτυακή απόσταση, όπως μεταξύ άλλων τομέων της ζωής  μας, έπληξε την αμεσότητα και την αλληλεπίδραση που είχαν παραδοσιακά  πολλές από τις δράσεις μας. Ωστόσο, προσπαθούμε να βρούμε λύσεις που  μπορούν, όσο είναι δυνατόν, να εξαλείψουν το πρόβλημα αυτό και επιδιώκουμε  να είμαστε δίπλα στα μέλη μας και στο κοινό που μας στηρίζει, σε αυτό το δύσκολο καιρό, γεμίζοντας όμορφα και δημιουργικά με γνώσεις τον ελεύθερο χρόνο τους.

Πραγματοποιείτε ενημερωτικές καμπάνιες για το κοινό με αφορμή τις  παγκόσμιες ημέρες; Πόσο μεγάλη είναι η ανάγκη για αξιόπιστη  πληροφορία;

Οι ενημερωτικές καμπάνιες για Παγκόσμιες Ημέρες είτε αυτές αφορούν θέματα  υγείας, είτε κοινωνικά θέματα είναι μια καθιερωμένη δράση της Ένωσης. Πριν ο  SARS-CoV-2 έρθει στην ζωή μας, πέρα από το ενημερωτικό υλικό στα social media της ομάδας μας, οργανώναμε εκστρατείες ενημέρωσης σε δημόσιους  χώρους όπως πανεπιστήμια και πλατείες, όπου το κοινό μας πλησίαζε  προκειμένου να λάβει πληροφορίες για την συγκεκριμένη μέρα. Εκεί  συνειδητοποιούσαμε πως η πληθώρα πληροφοριών στο διαδίκτυο καθιστά  επιτακτική την ανάγκη για αξιόπιστη πληροφόρηση.

Αυτή η ανάγκη όμως τώρα είναι πιο έντονη από ποτέ, και ιδιαίτερα στο χώρο της  υγείας. Εμείς φροντίζουμε να παρέχουμε στο κοινό που μας ακολουθεί ακριβή  και ποιοτική πληροφόρηση, από τεκμηριωμένες και αξιόπιστες πηγές που να  εγγυώνται την αξιοπιστία των δεδομένων για την επαρκή κάλυψη ενός θέματος,  γεγονός που φαίνεται και από την αναγραφόμενη βιβλιογραφία στο τέλος κάθε  ενημερωτικής καμπάνιας. Ακόμα, στα πλαίσια τέτοιων δράσεων πραγματοποιούμε και δικές μας έρευνες μέσα από δικά μας ερωτηματολόγια, τα  αποτελέσματα των οποίων στην συνέχεια παρουσιάζονται και σχολιάζονται, και  τέλος εξάγονται τα συμπεράσματα τους.

Πώς θεωρείται ότι η πανδημία ανέδειξε τον ρόλο του φαρμακοποιού;

Ο ρόλος του Φαρμακοποιού, όπως είναι κατανοητό, ενισχύθηκε πιο πολύ από  ποτέ μέσα από την πανδημία. Οι Φαρμακοποιοί των Ελληνικών κοινοτικών  φαρμακείων αποτελούν την πρώτη γραμμή της δημόσιας υγείας για τους  ασθενείς, ως έμπιστοι σύμβουλοι στην σωστή ενημέρωση και εκπαίδευση του  κοινού. Παράλληλα, κλήθηκαν να καθησυχάσουν τις ανησυχίες των ασθενών,  δίνοντας συμβουλές και καθοδήγηση σε ασθενείς του Cονid-19, που τέθηκαν σε  κατ’οίκον περιορισμό. Επίσης, μην ξεχνάμε και το γεγονός, ότι η Φαρμακευτική  Έρευνα πρωταγωνιστεί στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, με  σκοπό την ανάπτυξη νέων εμβολίων, φαρμάκων, διαγνωστικών εξετάσεων και  θεραπειών.

Πιστεύουμε επομένως ότι όλοι αυτοί οι παράγοντες, ιδιαίτερα σε αυτή τη χρονική  στιγμή, που η παγκόσμια κοινότητα αντιμετωπίζει μια πρωτοφανή υγειονομική

κρίση λόγω της πανδημίας COVID-19, συνετέλεσαν ώστε ο ρόλος του  Φαρμακοποιού να αναδειχθεί σε ζωτικής σημασίας αρωγό στην προάσπιση της  δημόσιας υγείας. Παρόλα αυτά υπάρχει ακόμα πολύ μέλλον έτσι ώστε οι  ικανότητες και οι γνώσεις των Φαρμακοποιών, να εδραιωθούν ακόμα  περισσότερο με κύριο μέλημα, την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας που  προσφέρουν. Εμείς, με γνώμονα την επιστήμη, και με απώτερο στόχο την  προσφορά στον πλησίον, θα συνεχίσουμε να εντείνουμε τις προσπάθειες.

Πώς τα μέλη της Ένωσης βιώνουν την εξ αποστάσεως μάθηση;

Μέσα από συζητήσεις με μέλη της Ένωσης αλλά και από προσωπική εμπειρία,  καταλήξαμε στο συμπέρασμα πως η εξ αποστάσεως εκπαίδευση έχει και  πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Το πρώτο και δυσκολότερο εμπόδιο που  κληθήκαμε όλοι μας να αντιμετωπίσουμε ήταν το στάδιο της προσαρμογής στα  νέα δεδομένα.

Από την μία, η εξ αποστάσεως εκπαίδευση, επέτρεψε στους φοιτητές να  συνεχίσουν κανονικά με ασφάλεια το εξάμηνο τους ενώ παράλληλα  εξοικονόμησε πολύτιμο χρόνο από τις μετακινήσεις, με αποτέλεσμα μεγαλύτερο  ποσοστό σπουδαστών να παρακολουθούν τις διαλέξεις σε σχέση με το  παρελθόν.

Από την άλλη όμως, όλοι συμφωνούμε, φοιτητές και καθηγητές, πως τίποτα δεν  συγκρίνεται με την ποιότητα των διά ζώσης διαλέξεων στο αμφιθέατρο και της  διαπροσωπικής επαφής. Μετά από ένα χρόνο σχεδόν με εξ αποστάσεως  εκπαίδευση, υπάρχει μία γενικότερη αίσθηση κούρασης από την παρούσα  κατάσταση, αλλά και ανησυχίας για το μέλλον. Η πολύωρη παρακολούθηση των  παραδόσεων, συνεχώς μέσω μιας οθόνης, δυσκολεύει τους φοιτητές στην  συγκέντρωση και στην αφομοίωση ακόμα και θεωρητικών μαθημάτων,  στερώντας τους την διαδραστικότητα. Παράλληλα, η πραγματοποίηση των  εργαστηρίων μέσω της οθόνης, δημιουργεί πολλές ανασφάλειες για το επίπεδο  των γνώσεων μας ως μελλοντικοί φαρμακοποιοί, καθώς το πρακτικό κομμάτι του  επαγγέλματός μας είναι πολύ σημαντικό και πλέον είναι εξαιρετικά δύσκολο να  αναπληρωθεί.

Τέλος, τα παιδιά των μεγαλύτερων ετών, που βρίσκονται στο τέλος των  σπουδών τους νιώθουν αδικημένα καθώς η εξ αποστάσεως εκπαίδευση δεν τα  καλύπτει, και η κατάσταση με την πανδημία συνεχίζει να “παγώνει” τις πρακτικές  και τις πτυχιακές τους, καθυστερώντας τη λήψη του πτυχίου τους, τη λήψη άδειας  ασκήσεων επαγγέλματος, δηλαδή τη συνέχεια των σπουδών τους και της  επαγγελματικής απασχόλησης.

Επομένως, η ρευστότητα της κατάστασης, ενδέχεται να προκαλεί, πέρα από  ανασφάλεια και κούραση, και συναισθήματα αβεβαιότητας και απογοήτευσης, για  τον λόγο αυτό κλείνοντας, είναι σημαντικό να τονιστεί, ότι οφείλουμε να  μεριμνούμε εξίσου για τη σωματική υγεία των ανθρώπων, αλλά και για την  ψυχική.

Πώς θα ήταν τα πράγματα εν μέσω πανδημίας χωρίς την τηλεκπαίδευση ;

Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, η εξ αποστάσεως εκπαίδευση συνέβαλε  καθοριστικά στην συνέχεια των σπουδών μας, ενώ παράλληλα προστάτευσε την  υγεία μας. Χωρίς αυτήν τα πράγματα ίσως να ήταν πολύ χειρότερα, καθώς είτε  θα είχε χαθεί ένας χρόνος από την εκπαίδευση μας, είτε θα υπήρχε ακόμα μία  εστία εξάπλωσης κρουσμάτων.

Φυσικά δεν μπορούμε όμως να παραβλέψουμε το γεγονός, πως ως

επαγγελματίες υγείας γνωρίζουμε πολύ καλά πώς να προστατεύουμε τους γύρω  μας αλλά και τους εαυτούς μας. Με την λήψη των απαραίτητων μέτρων  προστασίας και σεβόμενοι τις αποστάσεις θα μπορούσε να συνεχιστεί η  διδασκαλία τουλάχιστον των εργαστηριακών μαθημάτων, των πρακτικών και  πτυχιακών εργασιών. Το επάγγελμα μας έχει σημαντικό πρακτικό κομμάτι και οι  υποδομές των πανεπιστημίων μας δεν ευνοούν την εξ αποστάσεως εκπαίδευση.  Ελπίζουμε όμως, πως η κατάσταση θα βελτιωθεί σύντομα και θα επιστρέψουμε  όλοι στην κανονικότητά μας.

Μπορείτε να βρείτε την Ένωση Φοιτητών Φαρμακευτικής Ελλάδας στα εξής:  Website: https://gpsf.gr/

Facebook: Greek Pharmaceutical Students’ Federation – GPSF

Instagram: @gpsf_athens @gpsf_patras

YouTube: GPSF-GREEK PHARMACEUTICAL STUDENTS FEDERATION

LinkedIn: GPSF – Greek Pharmaceutical Students’ Federation