Ο διαβήτης τύπου 2 είναι ο πιο κοινός τύπος διαβήτη, που αντιπροσωπεύει περίπου το 90% όλων των περιπτώσεων διαβήτη.
Γενικά χαρακτηρίζεται από αντίσταση στην ινσουλίνη, όπου το σώμα δεν ανταποκρίνεται πλήρως στην ινσουλίνη. Επειδή η ινσουλίνη δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά, τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα συνεχίζουν να αυξάνονται, απελευθερώνοντας περισσότερη ινσουλίνη. Για ορισμένα άτομα με διαβήτη τύπου 2, αυτό μπορεί τελικά να εξαντλήσει το πάγκρεας, με αποτέλεσμα το σώμα να παράγει όλο και λιγότερη ινσουλίνη, προκαλώντας ακόμη υψηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα (υπεργλυκαιμία), σύμφωνα με το άρθρο της ιστοσελίδας International Diabetes Federation (Διεθνής Συνομοσπονδία Διαβήτη).
Παράγοντες κινδύνου:
- Οικογενειακό ιστορικό διαβήτη
- Παχυσαρκία
- Ανθυγιεινή διατροφή
- Ελάχιστη σωματική άσκηση
- Αύξηση της ηλικίας
- Υψηλή πίεση
- Εθνικότητα
- Διαταραχή ανοχής στη γλυκόζη
- Ιστορικό διαβήτη κύησης
- Κακή διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
Συμπτώματα διαβήτη τύπου 2
- Υπερβολική δίψα και ξηροστομία
- Συχνουρία
- Έλλειψη ενέργειας, κόπωση
- Αργή επούλωση πληγών
- Επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις στο δέρμα
- Θολή όραση
- Μούδιασμα στα χέρια και τα πόδια.
Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να είναι ήπια ή ανύπαρκτα και έτσι τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 μπορεί να ζήσουν αρκετά χρόνια με την πάθηση πριν διαγνωστούν.
Διαχείριση του διαβήτη τύπου 2
Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να υιοθετήσετε έναν υγιεινό τρόπο ζωής ο οποίος περιλαμβάνει μια υγιεινή διατροφή, τακτική σωματική δραστηριότητα, να κόψετε το κάπνισμα και να διατηρήσετε ενός υγιές σωματικό βάρος. Με την πάροδο του χρόνου, ένας υγιεινός τρόπος ζωής μπορεί να μην είναι αρκετός για να διατηρήσει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα υπό έλεγχο και τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 μπορεί να χρειαστεί να λαμβάνουν φάρμακα. Εάν η θεραπεία με ένα μόνο φάρμακο δεν επαρκεί, μπορεί να συνταγογραφηθούν επιλογές συνδυαστικής θεραπείας.
Όταν η από του στόματος φαρμακευτική αγωγή δεν επαρκεί για τον έλεγχο των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 μπορεί να χρειάζονται ενέσεις ινσουλίνης.
Πρόληψη του διαβήτη τύπου 2:
Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που επηρεάζουν την ανάπτυξη του διαβήτη τύπου 2. Οι πιο σημαντικές είναι συμπεριφορές τρόπου ζωής που συνήθως συνδέονται με την αστικοποίηση. Η έρευνα δείχνει ότι η πλειονότητα των περιπτώσεων, έως και 80% σύμφωνα με ορισμένες μελέτες, του διαβήτη τύπου 2, θα μπορούσε να προληφθεί μέσω της υγιεινής διατροφής και της τακτικής σωματικής δραστηριότητας. Μια υγιεινή διατροφή περιλαμβάνει τη μείωση της ποσότητας θερμίδων εάν είστε υπέρβαροι, αντικατάσταση των κορεσμένων λιπών (π.χ. κρέμα, τυρί, βούτυρο) με ακόρεστα λίπη (π.χ. αβοκάντο, ξηροί καρποί, ελαιόλαδο και φυτικά έλαια), την κατανάλωση διαιτητικών ινών (π.χ. φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως), την αποφυγή του καπνίσματος, του υπερβολικού αλκοόλ και της πρόσθετης ζάχαρης.
Η τακτική σωματική δραστηριότητα είναι απαραίτητη για να διατηρηθούν υπό έλεγχο τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Είναι πιο αποτελεσματικό όταν περιλαμβάνει συνδυασμό τόσο αερόβιας άσκησης (π.χ. τζόκινγκ, κολύμβησης, ποδηλασίας) όσο και προπόνηση αντιστάσεων.