Ορισμένα τρόφιμα επηρεάζουν την ποσότητα σιδήρου που απορροφά το σώμα σας.
Στους ενήλικες, μερικές από τις συνήθεις αιτίες έλλειψης σιδήρου περιλαμβάνουν:
Η μη λήψη αρκετού σιδήρου από τη διατροφή σας (επίσης γνωστή ως “ανεπαρκής διαιτητική πρόσληψη”): Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους η διαιτητική πρόσληψη σιδήρου κάποιου μπορεί να είναι πολύ χαμηλή, για παράδειγμα λόγω μιας κακώς ισορροπημένης χορτοφαγικής διατροφής, μιας χρόνιας δίαιτας μόδας ή λόγω περιορισμένης πρόσβασης σε ένα ευρύ φάσμα φρέσκων τροφίμων.
Απώλεια αίματος:Η ανεπάρκεια σιδήρου εμφανίζεται εύκολα σε καταστάσεις χρόνιας (συνεχούς) απώλειας αίματος. Συνήθεις αιτίες είναι η βαριά έμμηνος ρύση, η τακτική αιμοδοσία, η τακτική ρινορραγία, άλλες χρόνιες παθήσεις που συνεπάγονται αιμορραγία (όπως πεπτικά έλκη, πολύποδες ή καρκίνοι στο παχύ έντερο) και ορισμένα φάρμακα, ιδίως η ασπιρίνη.
Αυξημένη ανάγκη για σίδηρo: Eάν είστε έγκυος ή θηλάζετε, το σώμα σας χρειάζεται περισσότερο σίδηρο. Εάν δεν καλυφθεί αυτή η αυξημένη ανάγκη, μπορεί να εμφανιστεί γρήγορα έλλειψη σιδήρου.
Άσκηση: Oι αθλητές είναι επιρρεπείς στην έλλειψη σιδήρου επειδή η τακτική άσκηση αυξάνει την ανάγκη του οργανισμού για σίδηρο με διάφορους τρόπους. Για παράδειγμα, η σκληρή προπόνηση προάγει την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων (η οποία απαιτεί σίδηρο) και ο σίδηρος χάνεται μέσω της εφίδρωσης.
Αδυναμία απορρόφησης σιδήρου: Oι υγιείς ενήλικες απορροφούν περίπου το 10 έως 15% του διαιτητικού σιδήρου, αλλά το σώμα ορισμένων ανθρώπων δεν μπορεί να απορροφήσει ή να χρησιμοποιήσει το σίδηρο από τις τροφές.
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα που μπορεί να σας ενδιαφέρουν