200 1100 
 

Τα ζυμαρικά μπορούν να μας βοηθήσουν να χάσουμε βάρος!

Ευχάριστα τα νέα για τους λάτρεις των ζυμαρικών καθώς νέα μελέτη όχι απλώς απενεχοποιεί το αγαπημένο πιάτο αλλά και υποστηρίζει ότι μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους!
Στο παρελθόν οι διαιτολόγοι είχαν κατατάξει τα ζυμαρικά στη λίστα με τις απαγορευμένες τροφές σε περίοδο δίαιτας, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε υδατάνθρακες.
Σε μια προσπάθεια "αποκαταστήσουν" τη φήμη των ζυμαρικών οι επιστήμονες από το νοσοκομείο St. Michael's του Τορόντο στον Καναδά εξέτασαν όλες τις μελέτες που έχουν ασχοληθεί με την επίδραση της κατανάλωσης ζυμαρικών στην πρόσληψη βάρους.
Η συστηματική ανασκόπηση 30 μελετών που συμπεριέλαβαν δείγμα σχεδόν 2500 ανθρώπων απαιτούσε από τους συμμετέχοντες να αντικαταστήσουν κάποιους από τους υδατάνθρακες της διατροφής τους με ζυμαρικά, στο πλαίσιο μιας διατροφής χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη. Η ανάλυση έδειξε ότι εκείνοι που είχαν αντικαταστήσει 3,3 μερίδες υδατανθράκων με ζυμαρικά, σε διάστημα 12 εβδομάδων έχασαν κατά μέσο όρο μισό κιλό! Σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή Dr. John Sievenpiper, "τα ζυμαρικά δεν συνέβαλαν σε αύξηση του βάρους ή σε αύξηση του σωματικού λίπους. Αντιθέτως, η ανάλυση έδειξε μικρή απώλεια βάρους, όταν αποτελεί μέρος μιας υγιεινής διατροφής", όταν δηλαδή τα ζυμαρικά δεν είναι φορτωμένα με τυρί και κρέμες.
Επιχειρώντας να εξηγήσουν τα ευρήματα, οι ειδικοί τόνισαν πως λόγω του χαμηλότερου γλυκαιμικού δείκτη των ζυμαρικών σε σχέση με τους υδατάνθρακες που αντικατέστησαν, τα ζυμαρικά προκάλεσαν μικρότερες αυξομοιώσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, άρα μικρότερο αίσθημα πείνας και μικρότερη κατανάλωση θερμίδων.

banner2