200 1100 
 

Τα γεύματα με την οικογένεια κάνουν καλό!

Τις ημέρες των γιορτών συγκεντωνόμαστε γύρω από ένα τραπέζι και τρώμε όλοι μαζί, αυτή είναι όμως μια συνήθεια που θα πρέπει να βάλουμε στην καθημερινότητά μας υποστηρίζουν επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ του Καναδά που βρήκαν ότι τα συχνά οικογενειακά γεύματα ωφελούν σημαντικά την υγεία και την ευημερία των παιδιών. Τα παιδιά που τρώνε συχνά με τους γονείς τους έχουν καλύτερη γενική υγεία και φυσική κατάσταση στην ηλικία των έξι ετών και καλύτερες κοινωνικές δεξιότητες στην ηλικία των δέκα ετών, σε σχέση με τα παιδιά που τρώνε σπάνια με την οικογένειά τους.
Αυτή δεν είναι η πρώτη μελέτη που αποδεικνύει τα οφέλη των οικογενειακών γευμάτων. Μελέτη του 2011 είχε δείξει ότι τα παιδιά που κατανάλωναν τουλάχιστον τρία γεύματα την εβδομάδα με την οικογένειά τους είχαν μικρότερες πιθανότητες παχυσαρκίας.
Οι συγγραφείς της μελέτης υποστηρίζουν ότι η παρουσία των γονιών στο τραπέζι αποτελεί μια καλή ευκαιρία για αλληλεπίδραση και συζήτηση. Με τον τρόπο αυτό τα παιδιά αναπτύσσουν καλύτερες ικανότητες επικοινωνίας που αξιοποιούν στη συνέχεια και με άτομα εκτός του οικογενειακού περιβάλλοντος. Τα οικογενειακά γεύματα έχουν δηλαδή μακροπρόθεσμα οφέλη στην ψυχοκοινωνική ανάπτυξη του παιδιού.
Σε μια εποχή που η κατανάλωση φαγητού μπροστά στην τηλεόραση τείνει να γίνει ο κανόνας, θα πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε την αξία των οικογενειακών γευμάτων, τόνισε η επικεφαλής της μελέτης καθηγήτρια Λίντα Παγκάνι.

banner2