Πώς να μειώσετε τη ζάχαρη στη διατροφή σας

Μία γρήγορη αναζήτηση στο Διαδίκτυο για το πώς μπορούμε να μειώσουμε τη ζάχαρη στη διατροφή μας αρκεί πολλές φορές για να μας δημιουργήσει περισσότερα ερωτηματικά αντί για να μας δώσει απαντήσεις. Αντικρουόμενες απόψεις για το πώς μπορούμε να διαχειριστούμε την επιθυμία μας για γλυκιά γεύση, μειώνοντας παράλληλα την πρόσληψη ζάχαρης, εντείνουν συχνά τη σύγχυση.

Τι ισχύει, λοιπόν, για τη μείωση της ζάχαρης και τη χρήση υποκατάστατων γλυκαντικών; Το άρθρο αυτό έχει ως στόχο να δώσει κάποιες απλές απαντήσεις σε κοινές ερωτήσεις για τη γλυκιά γεύση, τη μείωση της ζάχαρης και τα υποκατάστατα γλυκαντικά χωρίς θερμίδες.
Γιατί πρέπει να μειώσουμε τη ζάχαρη; Και πόσο;

PIROGIANNIΟι συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO, 2015) είναι ξεκάθαρες: «Η ημερήσια πρόσληψη σακχάρων δεν πρέπει να υπερβαίνει το 10% των συνολικών
θερμίδων που λαμβάνουμε καθημερινά». Και αυτό διότι η αυξημένη πρόσληψη ζάχαρης σχετίζεται με τερηδόνα και αύξηση των συνολικών προσλαμβανόμενων θερμίδων, η οποία με τη σειρά της συμβάλλει στην αύξηση βάρους.
Η σύσταση αυτή του 10%, πρακτικά σημαίνει ότι σε ένα ημερήσιο διαιτολόγιο 2.000 θερμίδων ενός μέσου ατόμου, η ποσότητα των σακχάρων -μεταξύ των οποίων και η ζάχαρη- που συστήνεται να καταναλώνουμε είναι 50 γραμμάρια (περίπου 10 κουταλάκια), ποσότητα που αντιστοιχεί σε 200 θερμίδες.
Γιατί είναι δύσκολο να αποχωριστούμε τη γλυκιά γεύση;

Δεν είναι τυχαίο ότι σχεδόν όλοι αγαπάμε τη γλυκιά γεύση! Τι συμβαίνει και αναζητούμε τη γλυκύτητα; Οσο κι αν φαίνεται περίεργο, είναι φυσιολογικό. Η επιστήμη υποστηρίζει ότι οι άνθρωποι έχουμε εκ γενετής προδιάθεση προς τα «γλυκά» συστατικά και ότι η γλυκιά γεύση είναι «γραμμένη» στα γονίδιά μας. Οι θεωρίες που έχουν διατυπωθεί μας ταξιδεύουν δεκάδες χιλιάδες χρόνια πίσω, όταν ο άνθρωπος αναζητούσε την τροφή του στη φύση και αναγνώριζε το γλυκό ως ένα τρόφιμο ασφαλές προς κατανάλωση, και αυτό επειδή συχνά, στη φύση, το όποιο δηλητήριο ή αλλοιωμένο τρόφιμο είναι συχνότερα πικρό παρά γλυκό.

Πώς μπορούμε να διαχειριστούμε την αγάπη μας για τη γλυκιά γεύση;
Η μία επιλογή είναι να μειώσουμε τη ζάχαρη και να μην την αντικαταστήσουμε με κανένα άλλο γλυκαντικό. Αλλά αυτό δεν είναι πάντα εύκολο, δεδομένης της αγάπης μας για τη γλυκιά γεύση. Μια εναλλακτική επιλογή είναι να αντικαταστήσουμε μέρος της ζάχαρης που προσλαμβάνουμε καθημερινά μέσα από γλυκά, τρόφιμα, ροφήματα και αναψυκτικά με υποκατάστατα γλυκαντικά, τα οποία δεν παρέχουν ζάχαρη ή θερμίδες και
δεν δημιουργούν τερηδόνα.

Μπορούν να βοηθήσουν τα υποκατάστατα ζάχαρης;
Τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά συνδυάζουν γλυκιά γεύση χωρίς (ή με ελάχιστες) θερμίδες κι έτσι μπορούν να βοηθήσουν να μειώσουμε τη ζάχαρη και τις θερμίδες στη διατροφή μας. Είναι κατά μέσο όρο 200-300 φορές πιο γλυκά από τη ζάχαρη και έτσι χρησιμοποιούνται σε πολύ μικρές ποσότητες.
Επίσης, αποτελούν μία εναλλακτική επιλογή για τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, καθώς τους επιτρέπουν να διατηρούν τη γλυκιά γεύση στο διαιτολόγιό τους χωρίς να επηρεάζονται τα επίπεδα της γλυκόζης και της ινσουλίνης στο αίμα. Τα πιο γνωστά ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά είναι η ασπαρτάμη, η ακεσουλφάμη, το κυκλαμικό οξύ, η σουκραλόζη, η σακχαρίνη και το γλυκαντικό από το φυτό στέβια.

Είναι ασφαλή;
Η ασφάλειά τους έχει επιβεβαιωθεί από πολλούς επίσημους φορείς παγκοσμίως, όπως από την κοινή επιτροπή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας. Στην Ευρώπη, όπως ισχύει
για όλα τα πρόσθετα τροφίμων, τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά εγκρίνονται για χρήση σε τρόφιμα και ροφήματα μόνον εφόσον περάσουν από πολύ λεπτομερή αξιολόγηση από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA).

Πώς επηρεάζουν τα υποκατάστα τα γλυκαντικά το βάρος μας;
Σύμφωνα με κλινικές μελέτες, τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά πρακτικά αποδίδουν μηδενικές θερμίδες και έτσι μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο της πρόσληψης θερμίδων και να συνεισφέρουν στη διαχείριση του βάρους.
Φυσικά, δεν πρόκειται για «μαγικά» συστατικά- δεν μπορούν από μόνα τους να κάνουν θαύματα. Θα πρέπει να ενταχθούν στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής, σε συνδυασμό με τακτική σωματική δραστηριότητα, για να μπορέσουν να συμβάλουν στην απώλεια βάρους.
Πρακτικά, για κάθε κουταλάκι ζάχαρης που αντικαθιστούμε με γλυκαντικά δισκία μπορούμε να μειώσουμε κατά 20 θερμίδες τη συνολική μας ενεργειακή πρόσληψη, ενώ για κάθε αναψυκτικό που αντικαθιστούμε με light/zero γλιτώνουμε περίπου 140 θερμίδες.

Συμπέρασμα
Χωρίς φυσικά η ζάχαρη να είναι ο «απαγορευμένος καρπός», μιας και μπορούμε να καταναλώνουμε τρόφιμα με ζάχαρη με μέτρο, σε μικρή ποσότητα και με μικρή συχνότητα, αν θέλουμε να μειώσουμε τη ζάχαρη και τις συνολικές θερμίδες που καταναλώνουμε καθημερινά, τα υποκατάστατα γλυκαντικά χωρίς θερμίδες μπορούν να αντικαταστήσουν μέρος της ζάχαρης στη διατροφή μας χωρίς να στερηθούμε πλήρως τη γλυκιά γεύση.

Ακολουθήστε μας στα Social Media

bannerT14