Όπλο κατά του Αλτσχάιμερ τα παντζάρια

Σημαντικά όπλα στη μάχη κατά του Alzheimer αποτελούν τα παντζάρια χάρη στην ουσία μπετανίνη που περιέχουν. Η συγκεκριμένη ουσία, που δίνει στα παντζάρια το χαρακτηριστικό χρώμα τους, σύμφωνα με νέα έρευνα του Πανεπιστημίου της Νότιας Φλόριδας προλαμβάνει τη συσσώρευση αμυλοειδικών πλακών στον εγκέφαλο.
Όπως τόνισε η Δρ Λι Τζουν Μινγκ που πραγματοποίησε τη μελέτη, "τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η μπετανίνη, ένα συστατικό των παντζαριών, είναι ένας πολλά υποσχόμενος αναστολέας συγκεκριμένων χημικών αντιδράσεων και της οξείδωσης στον εγκέφαλο που συνδέονται με την εξέλιξη της νόσου Αλτσχάιμερ.
Όπως εξήγησε η καθηγήτρια Μινγκ, η εγκεφαλική βλάβη προκύπτει όταν πρωτεΐνες, όπως η βήτα-αμυλοειδής συνδέεται με μέταλλα, όπως ο σίδηρος και ο χαλκός. Αυτό προκαλεί μια ανώμαλη αναδίπλωση των πρωτεϊνών και συσσώρευσή τους, κάτι που προκαλεί οξείδωση και φλεγμονή στα παρακείμενα νευρικά κύτταρα.
Η νέα μελέτη επιβεβαιώνει τα ευρήματα παλαιότερης μελέτης που είχε δείξει ότι ο χυμός παντζαριού αυξάνει τη ροή του οξυγόνου στον εγκέφαλο και βελτιώνει τις γνωστικές λειτουργίες.
Το συγκεκριμένο εύρημα θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάπτυξη φαρμάκων που να μιμούνται τη δράση της μπετανίνης.

Ακολουθήστε μας στα Social Media

0 new issue 120618