Η βιταμίνη D προλαμβάνει (και) τον καρκίνο!

Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι αποτελεί πολύτιμο σύμμαχο για την πρόληψη της οστεοπόρωσης και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού, νέες μελέτες ωστόσο δείχνουν ότι η βιταμίνη D παίζει σημαντικό ρόλο και στην πρόληψη του καρκίνου.
Νέα μελέτη ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια κατέληξε στο συμπέρασμα «ότι οι συμμετέχοντες με επίπεδα αίματος 25 (OH) D άνω των 60 νανογραμμαρίων ανά χιλιοστόλιτρο (ng / ml) είχαν το ένα πέμπτο τον του κίνδυνου να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού σε σύγκριση με τα άτομα που είχαν λιγότερο από 20 ng / ml», τόνισε ο επικεφαλής ερευνητής, Cedric F. Garland και η ομάδα του από το Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια. Ο Garland και η ομάδα του εκτιμούν ότι το ελάχιστο υγιές επίπεδο 25 (OH) D στο αίμα θα πρέπει να είναι περίπου 60 νανογραμμάρια ανά χιλιοστόλιτρο, τιμή πολύ μεγαλύτερη από τα 20 νανογραμμάρια ανά χιλιοστόλιτρο που συνιστά η Εθνική Ιατρική Ακαδημία.
Αντίστροφα, τα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης έχουν συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου της ουροδόχου κύστης ενώ, σε μελέτη που δημοσιεύθηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα, με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.
Προηγούμενες μελέτες έχουν επίσης συσχετίσει τα υψηλά επίπεδα βιταμίνης D με βελτίωση της επιβίωσης σε άτομα που υποβάλλονται σε θεραπεία καρκίνου του μαστού.

Ακολουθήστε μας στα Social Media

bannerT14