Φιλικά για τα δόντια τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά

Η τερηδόνα είναι μια σημαντική πρόκληση δημόσιας υγείας παγκοσμίως. Τα δεδομένα δείχνουν ότι συνολικά οι παθήσεις του στόματος επηρεάζουν 3.9 δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, με πάνω από 40% του παγκόσμιου πληθυσμού να μένουν χωρίς θεραπεία. Η φθορά των δοντιών είναι το αποτέλεσμα της απομεταλλικοποίησης του σμάλτου των δοντιών από τα οξέα του στόματος. Τα οξέα παράγονται από τα βακτήρια του στόματος που μεταβολίζουν τα σάκχαρα και τους άλλους υδατάνθρακες που καταναλώνουμε από τα τρόφιμα και τα ποτά. Συνεπώς, η υπερκατανάλωση ζάχαρης έχει συσχετιστεί με τη φθορά των δοντιών.
Σε αντίθεση με τους υδατάνθρακες, τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά δεν διασπώνται από τα βακτήρια του στόματος και έτσι δεν προκαλούν τερηδόνα και φθορά των δοντιών. Η εναλλαγή της κατανάλωσης ζάχαρης με ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά μπορεί να σας βοηθήσει να απολαύσετε τη γλυκιά γεύση σε μια φιλική προς τα δόντια δίαιτα. Χρησιμοποιώντας τα στη θέση της ζάχαρης σε τρόφιμα και ροφήματα, τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά διαδραματίζουν επομένως σημαντικό ρόλο στη στοματική υγεία και την πρόληψη των παθήσεων του στόματος.
Η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) επίσης κατέληξε σε επιστημονική γνωμοδότηση το 2011 ότι: «τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά διατηρούν τα μεταλλικά στοιχεία των δοντιών μειώνοντας το ποσοστό απομετάλλωσής τους όταν καταναλώνονται στη θέση των σακχάρων». Αυτός είναι ένας εγκεκριμένος ισχυρισμός υγείας στους Ευρωπαϊκούς ισχυρισμούς διατροφής και υγείας.

Πρόληψη, έγκαιρη ανίχνευση και θεραπεία είναι το κλειδί
Δράστε τώρα για να μειώσετε τον κίνδυνο στοματικής ασθένειας και των σχετικών επιπλοκώνς την υγεία:
1. Διατηρείτε καλές συνήθειες στοματικής υγιεινής καθημερινά, όπως το τακτικό βούρτσισμα των δοντιών!
2. Ακολουθείτε μια υγιεινή και χαμηλή σε ζάχαρη δίαιτα! Τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά μπορούν να ενταχθούν πολύ καλά σε μια φιλική προς τα δόντια δίαιτα.
3. Απαλλαγείτε από ανθυγιεινές συνήθειες, όπως το κάπνισμα και η υψηλή κατανάλωση αλκοόλ.
4. Μην παραβλέπετε τον τακτικό οδοντιατρικό έλεγχο!

Ακολουθήστε μας στα Social Media

0 new issue 120618