8 tips διατροφής για υγεία και ευεξία

Οι ταχύτατοι καθημερινοί ρυθμοί, το άγχος, το στρες και ο ελάχιστος ελεύθερος χρόνος έχουν επηρεάσει πολύ τις διατροφικές συνήθειες των ενηλίκων, αλλά και των παιδιών όλων των ηλικιών.
Τα αυξημένα και επιβαρυμένα ωράρια εργασίας και ο συνδυασμός υψηλής επαγγελματικής προσπάθειας και χαμηλής ικανοποίησης έχουν οδηγήσει σε μια σύγχρονη μάστιγα, το σύνδρομο «burnout» ή αλλιώς σύνδρομο εργασιακής εξουθένωσης. «Είναι αποδεδειγμένο ότι, όσοι πάσχουν από το σύνδρομο «burnout», έχουν 36% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής νόσου. Επίσης, όπως είναι λογικό, η κούραση στον χώρο εργασίας μπορεί να οδηγήσει σε τραγικές καταστάσεις, λόγω του αυξημένου κινδύνου για ατυχήματα, τραυματισμούς και προβλήματα υγείας», μας εξηγεί η Ανατολή Παταρίδου, χειρουργός ωτορινολαρυγγολόγος κεφαλής και τραχήλου, παιδο-ΩΡΛ, επιστημονική συνεργάτης του νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ-ΜΗΤΕΡΑ.
«Μάλιστα το στρες, που δημιουργείται λόγω της ανάγκης μας να μην αφήσουμε εκκρεμότητες, μας έχει οδηγήσει στο σημείο να αγνοούμε ακόμη και το φαγητό μας, όπως το κολατσιό κατά την διάρκεια του διαλείμματος στην δουλειά, που πέρα από ένα γεμάτο στομάχι, μας χαρίζει και ένα πιο καθαρό μυαλό. Σε ακόμη χειρότερες περιπτώσεις, δεν είναι λίγοι πλέον εκείνοι που τρώνε μόνο ένα γεύμα την ημέρα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να κάμπτεται η ψυχολογία μας και έτσι οδηγούμαστε στον εύκολο δρόμο του γρήγορου φαγητού και των συμπληρωμάτων διατροφής. Ο καθένας μας θα επιθυμούσε ευεξία και ζωντάνια, πράγμα που θα τόνωνε την αυτοπεποίθησή του, αλλά αναρωτήθηκε άραγε κανείς αν αυτό το μονοπάτι είναι τόσο ακίνδυνο όσο φαίνεται;».
Η κακή διατροφή δεν επηρεάζει μόνο τους ενήλικες, αλλά και τα παιδιά. Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι στην Ελλάδα το 53,7% των ενηλίκων (πάνω από 20 ετών) είναι υπέρβαρο και το 20,1% παχύσαρκο. Αντίστοιχα για τα παιδιά (10-18 ετών), το 41% των αγοριών και το 24% των κοριτσιών είναι υπέρβαρα.
«Το μυστικό της ευεξίας δεν είναι κανένα άλλο, πέρα από τον συνδυασμό σωστής διατροφής και άσκησης. Σίγουρα όλοι μπορούμε να «ξεκλέψουμε» μισή ώρα την ημέρα και ακολουθώντας μερικές απλές συμβουλές θα δούμε σημαντικά αποτελέσματα στην σωματική και στην ψυχική μας υγεία», επισημαίνει η κα Παταρίδου.

Χρήσιμα tips
• Ισορροπημένη διατροφή δεν σημαίνει απαραίτητα στερήσεις και απαγορεύσεις. Η ποικιλία των τροφών είναι αυτή που χαρακτηρίζει την σωστή διατροφή.
• Μην παραλείπετε το πρωινό σας.
• Τρώτε τακτικά γεύματα, περίπου ανά 4 ώρες.
• Φροντίσετε να ενυδατώνεστε συχνά. Πέρα από το νερό, άλλες πηγές ενυδάτωσης είναι το γάλα, οι χυμοί και τα φρούτα.
• Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πολύ σημαντικά σε μια ισορροπημένη διατροφή.
• Τα όσπρια και τα ψάρια είναι απαραίτητα κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.
• Προτιμήστε τα δημητριακά ολικής άλεσης.
• Καταναλώνετε ελαιόλαδο ως κύριο έλαιο και πάντοτε με μέτρο.

Ακολουθήστε μας στα Social Media

bannerT14