200 1100 
 

"Ασπίδα" για την καρδιά το τυρί!

Εάν είστε λάτρης τυριού, θα χαρείτε με τα ευρήματα νέας έρευνας, που σε αντίθεση με όσα υποστήριζαν οι ειδικοί μέχρι σήμερα, δείχνουν ότι η κατανάλωση περίπου 40 γραμμαρίων τυριού κάθε μέρα συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού επεισοδίου.
Τα νέα ευρήματα προέρχονται από μετα-ανάλυση 15 μελετών που εξέτασαν την επίδραση της κατανάλωσης τυριού στον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.
Ο συγγραφέας της μελέτης Li-Qiang Qin από το Τμήμα Διατροφής και Υγιεινής Τροφίμων στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Soochow στην Κίνα και οι συνεργάτες του δημοσίευσαν τα αποτελέσματά τους στο επιστημονικό περιοδικό European Journal of Nutrition.
Ενώ το τυρί περιέχει ορισμένα θρεπτικά συστατικά που είναι ευεργετικά για την υγεία - όπως το ασβέστιο, ο ψευδάργυρος και οι βιταμίνες Α και Β12, είναι επίσης πλούσιο σε κορεσμένα λίπη, τα οποία μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα χοληστερόλης και να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εκεφαλικού επεισοδίου. Η νέα μελέτη, ωστόσο, δείχνει ότι το δημοφιλές γαλακτοκομικό προϊόν μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα στην καρδιαγγειακή υγεία.
Συνολικά, οι μελέτες που συμπεριέλαβαν περισσότερους από 200.000 συμμετέχοντες και παρακολούθησαν τις επιπτώσεις της πρόσληψης τυριού για περισσότερα από 10 χρόνια διαπίστωσαν ότι τα άτομα που κατανάλωναν τακτικά τυρί είχαν έως και 18% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιαγγειακή νόσο, έως 14% λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν στεφανιαία νόσο και έως 10% λιγότερο πιθανό να παρουσιάσουν εγκεφαλικό επεισόδιο, σε σχέση με εκείνους που κατανάλωναν λιγότερο τυρί.
Μάλιστα, οι επιστήμονες αναφέρουν ότι αυτά τα αποτελέσματα ήταν ισχυρότερα μεταξύ των συμμετεχόντων που κατανάλωναν περίπου 40 γραμμάρια τυριού κάθε μέρα.

banner2