10 τρόφιμα που θα σας δώσουν τα ωμέγα-3 λιπαρά που χρειάζεστε!

Home ΔΙΑΤΡΟΦΗ 10 τρόφιμα που θα σας δώσουν τα ωμέγα-3 λιπαρά που χρειάζεστε!
healthy food plate

Τα συμπληρώματα ιχθυελαίου παρέχουν τα κρίσιμα λιπαρά οξέα ωμέγα-3 που ενισχύουν τη σύνθεση της ντοπαμίνης του σώματος, του νευροδιαβιβαστή που στερείται o εγκέφαλος με ΔΕΠΥ. Αλλά τα χάπια δεν είναι ούτε η μόνη επιλογή ούτε η μόνη φυσική θεραπεία για τη ΔΕΠΥ, σύμφωνα με το άρθρο της ιστοσελίδας Additude Magazine.

Ψάρια

Fish and veggies, foods with omega-3

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τα ψάρια (ιδιαίτερα τα λιπαρά ψάρια κρύου νερού όπως ο σολομός, το σκουμπρί και οι αντσούγιες) είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και μια από τις πιο δημοφιλείς φυσικές θεραπείες για τη ΔΕΠΥ. Λέγεται ιχθυέλαιο για έναν λόγο, σωστά; Το σκουμπρί, για παράδειγμα, μπορεί να έχει περισσότερα από 3300 mg ωμέγα-3 ανά μερίδα – δηλαδή περισσότερο από 6 φορές τη συνιστώμενη ημερήσια δόση για τους ενήλικες.

Καρύδια

Walnuts, a snack with omega-3

Τα καρύδια είναι γεμάτα υγιή λίπη – συμπεριλαμβανομένων των ωμέγα-3  και περιέχουν επίσης πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά όπως μαγνήσιο, βιοτίνη και βιταμίνη Ε. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ακόμη και ότι η κατανάλωση καρυδιών βελτιώνει τα κοινά συμπτώματα ΔΕΠΥ όπως η μνήμη, η μαθησιακή ικανότητα και η ανάπτυξη.

Λιναρόσπορος

Αυτός ο κόκκος είναι μια θρεπτική δύναμη  και μία από τις πιο ισχυρές πηγές του ωμέγα-3 άλφα-λινολενικού οξέος.

Βασιλικός

Basil leaves, a food with omega-3

Ο βασιλικός είναι μια ισχυρή πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Δεδομένου ότι ο βασιλικός χρησιμοποιείται κυρίως ως καρύκευμα, ωστόσο, πιθανότατα δεν θα λάβετε μια ολόκληρη προμήθεια ωμέγα-3 από μια τυπική μερίδα. Για καλύτερα αποτελέσματα, χρησιμοποιήστε ολόκληρα φύλλα βασιλικού και προσθέστε τα στο τέλος του μαγειρέματος για να διατηρήσετε τις θρεπτικές ουσίες του φυτού.

Αυγά

Eggs with omega-3

Εάν ένα κοτόπουλο τρώει μια δίαιτα βαριά σε ωμέγα-3 – όπως λιναρόσπορο και άλλους θρεπτικούς πυκνούς κόκκους  τα αυγά του θα ενισχυθούν με υψηλότερα επίπεδα αυτών των υγιών λιπαρών οξέων. Εάν μπορείτε να αντέξετε οικονομικά, αναζητήστε αυγά εμπλουτισμένα με ωμέγα-3 από κοτόπουλα που περιφέρονται ελεύθερα και ζωοτροφές οι οποίες δίνουν στα αυγά ακόμη περισσότερα θρεπτικά συστατικά και οφέλη για την υγεία. Πολλοί διατροφολόγοι προτείνουν την πρωτεΐνη ως κρίσιμο συστατικό σε οποιαδήποτε δίαιτα ΔΕΠΥ- και τα αυγά είναι μια εξαιρετική, εύκολη πηγή.

Λαχανάκια Βρυξελλών

Brussels sprouts, food with omega-3

Τα λαχανάκια των Βρυξελλών είναι ένα σταυρόφυτο λαχανικό γεμάτο με βιταμίνη Κ, βιταμίνη C και μια υγιή δόση ωμέγα-3 λιπαρών οξέων.

Φύκια

Seaweed, a food with a lot of omega-3

Τα περισσότερα συμπληρώματα vegan ωμέγα-3 παρασκευάζονται από φύκια, μία από τις πολύ λίγες φυτικές πηγές τόσο του EPA όσο και του DHA. Εάν προτιμάτε να παραλείψετε τα χάπια, το πραγματικό πράγμα παρέχει ωμέγα-3 καθώς και βιταμίνη Κ, βιταμίνη C, νιασίνη, φυλλικό οξύ και χολίνη. Τα φύκια μπορούν να καταναλωθούν ωμά ή αποξηραμένα.

Σπανάκι

Spinach, a food with a lot of omega-3

Τα περισσότερα φυλλώδη πράσινα λαχανικά έχουν σημαντικές ποσότητες ωμέγα-3 και το σπανάκι δεν αποτελεί εξαίρεση. Παρά τη φρικτή φήμη του, το ακατέργαστο σπανάκι έχει πραγματικά μια ήπια γεύση, καθιστώντας την ιδανική βάση για σαλάτες ή τραγανή προσθήκη στα σάντουιτς. Πολλοί άνθρωποι προσθέτουν σπανάκι σε αυγά, σούπες ή πιάτα ζυμαρικών χωρίς να επηρεάζουν τη γεύση.

Μπρόκολο

Broccoli, a food with omega-3

Όπως και τα άλλα φυλλώδη πράσινα αντίστοιχα, το μπρόκολο είναι μια ισχυρή πηγή ALA, ένα από τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που χρειάζεται το σώμα σας (αλλά δεν μπορεί να φτιάξει μόνο του). Το μπρόκολο έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, ψευδάργυρο και – εκπληκτικά – πρωτεΐνη, απαραίτητο για κάθε άτομο που έχει ΔΕΠΥ.

Κάσιους

Cashews at a market, lots of omega-3

Τα κάσιους είναι ένας ευπροσάρμοστος, ξηρός καρπός, που τρώγεται  μόνο του ως σνακ ή χρησιμοποιείται ως βάση για πολλά υποκατάστατα βίγκαν.