WOMEN-HEALTH

Τροφές που βοηθάνε στην καλή υγεία των ωοθηκών

Οι ωοθήκες είναι ένα όργανο που τείνουμε να το αγνοούμε μέχρι να υπάρξει πρόβλημα. Δίνουμε προσοχή μόνο όταν έχουμε κράμπες γύρω από την περίοδό μας.

Θα έπρεπε όμως να μας ενδιαφέρει πόσο υγιείς είναι οι ωοθήκες μας, επειδή παίζουν απολύτως ζωτικό ρόλο στη συνολική υγεία, ευεξία και φυσική μας κατάσταση. Έχουν τρεις σημαντικές λειτουργίες: εκκρίνουν ορμόνες, προστατεύουν τα ωάρια και απελευθερώνουν ωάρια έτοιμα για πιθανή γονιμοποίηση, ενώ συνεχίζουν να παράγουν ορμόνες μετά την εμμηνόπαυση. Έτσι, αν μας απασχολεί η ορμονική υγεία και ο αντίκτυπος που έχουν οι ορμονικές ανισορροπίες στον έμμηνο κύκλο, τα επίπεδα ενέργειας και τη διάθεσή μας, τότε πρέπει να νοιαζόμαστε για την υγεία των ωοθηκών μας.

Τροφές που βελτιώνουν την υγειά της ωοθυλακιορρηξίας

Ανάλογα με την υποκείμενη αιτία, η διατροφή έχει ενδεχομένως μεγάλο ρόλο να διαδραματίσει στην υποστήριξη της υγείας της ωοθυλακιορρηξίας. Η επαρκής πρόσληψη ενέργειας και μακροθρεπτικών συστατικών υποστηρίζει την επικοινωνία του εγκεφάλου με τις ωοθήκες μέσω πολλαπλών νευροενδοκρινικών οδών.

Η πρόσληψη υδατανθράκων επηρεάζει ιδιαίτερα την παραγωγή ινσουλίνης (μια ορμόνη που απελευθερώνεται από το πάγκρεας για να διεγείρει την πρόσληψη γλυκόζης στα κύτταρα), η οποία, σύμφωνα με τον Dunn, μπορεί να παίζει ρόλο στην ανάπτυξη ανωοθυλακιορρηκτικών ενδοκρινικών διαταραχών, όπως το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS).

Οι πρωτεΐνες και τα λίπη παρέχουν τα δομικά δομικά στοιχεία για διάφορες ορμόνες, συμπεριλαμβανομένων πεπτιδικών ορμονών όπως η FSH και η LH, και στεροειδών ορμονών όπως τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη.

Οι βιταμίνες και τα μέταλλα έχουν επίσης σημαντικό ρόλο στις φυσιολογικές διεργασίες που υποστηρίζουν την ποιότητα των ωαρίων, την ωρίμανση των ωαρίων, την εμφύτευση και το μειωμένο οξειδωτικό στρες.

Ποια μικροθρεπτικά συστατικά βοηθάνε στην καλή υγεία των ωοθηκών

Βρίσκονται στους ξηρούς καρπούς, το σουσάμι, τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα φασόλια, τα στρείδια και το άπαχο κόκκινο κρέας.

  • Βιταμίνη D (έχει σημαντικό ρόλο στη γονιμότητα με υποδοχείς στις ωοθήκες, τον πλακούντα και το ενδομήτριο). Βρίσκεται στα λιπαρά ψάρια, στον κρόκο αυγού, στο συκώτι βοδινού κρέατος, στα μανιτάρια, στον ήλιο.
  • Φυλλικό οξύ (ποιότητα των αυγών). Βρίσκεται στα σκούρα φυλλώδη λαχανικά, στα όσπρια και στα εμπλουτισμένα δημητριακά.
  • Βιταμίνες A, C, E και σελήνιο (παρέχουν και υποστηρίζουν σημαντική αντιοξειδωτική ποιότητα και προστατεύουν τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη των αυγών). Βρίσκονται σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά, γάλα και γιαούρτι, γαλοπούλα, αυγά.