Οι ωοθήκες είναι το είδος του οργάνου που τείνουμε να αγνοούμε μέχρι να υπάρξει πρόβλημα. Δίνουμε προσοχή όταν έχουμε κράμπες γύρω από την περίοδό μας ή όταν ακούμε ότι κάποια πεθαίνει από καρκίνο των ωοθηκών (4.200 γυναίκες ετησίως), αλλά κατά τα άλλα, οι ωοθήκες μας δεν τυγχάνουν ιδιαίτερης προσοχής, σύμφωνα με το άρθρο της ιστοσελίδας Stylist.

Θα έπρεπε όμως να μας ενδιαφέρει πόσο υγιείς είναι οι ωοθήκες μας, επειδή παίζουν απολύτως ζωτικό ρόλο στη συνολική υγεία, ευεξία και φυσική μας κατάσταση. Έχουν τρεις σημαντικές λειτουργίες: εκκρίνουν ορμόνες, προστατεύουν τα ωάρια και απελευθερώνουν ωάρια έτοιμα για πιθανή γονιμοποίηση, και συνεχίζουν να παράγουν ορμόνες και μετά την εμμηνόπαυση. Έτσι, αν μας απασχολεί η ορμονική υγεία και ο αντίκτυπος που έχουν οι ορμονικές ανισορροπίες στον έμμηνο κύκλο, τα επίπεδα ενέργειας και τη διάθεσή μας, τότε πρέπει να νοιαζόμαστε για την υγεία των ωοθηκών μας.

Πως να τρωτέ για να βελτιώσετε την υγειά της ωοθυλακιορρηξίας

Γνωρίζουμε ότι η διατροφή μπορεί να διαδραματίσει τεράστιο ρόλο στην ενέργεια, την ικανότητα ανάκαμψης από την άσκηση και την ικανότητά μας να αποδίδουμε, αλλά αυτό που τρώμε μπορεί επίσης να αλλάξει σημαντικά την ορμονική μας παραγωγή.

Ανάλογα με την υποκείμενη αιτία, η διατροφή έχει ενδεχομένως μεγάλο ρόλο να διαδραματίσει στην υποστήριξη της υγείας της ωοθυλακιορρηξίας. Η επαρκής πρόσληψη ενέργειας και μακροθρεπτικών συστατικών υποστηρίζει την επικοινωνία του εγκεφάλου με τις ωοθήκες μέσω πολλαπλών νευροενδοκρινικών οδών.

Η πρόσληψη υδατανθράκων επηρεάζει ιδιαίτερα την παραγωγή ινσουλίνης (μια ορμόνη που απελευθερώνεται από το πάγκρεας για να διεγείρει την πρόσληψη γλυκόζης στα κύτταρα), η οποία, σύμφωνα με τον Dunn, μπορεί να παίζει ρόλο στην ανάπτυξη ανωοθυλακιορρηκτικών ενδοκρινικών διαταραχών, όπως το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS).

Οι πρωτεΐνες και τα λίπη παρέχουν τα δομικά δομικά στοιχεία για διάφορες ορμόνες, συμπεριλαμβανομένων πεπτιδικών ορμονών όπως η FSH και η LH, και στεροειδών ορμονών όπως τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη.

Οι βιταμίνες και τα μέταλλα έχουν επίσης σημαντικό ρόλο στις φυσιολογικές διεργασίες που υποστηρίζουν την ποιότητα των ωαρίων, την ωρίμανση των ωαρίων, την εμφύτευση και το μειωμένο οξειδωτικό στρες.

Εάν πιστεύετε ότι η υγεία των ωοθηκών σας θα μπορούσε να χρειάζεται μια ώθηση,  η κατάσταση των μικροθρεπτικών συστατικών σας είναι ένας τροποποιήσιμος παράγοντας κινδύνου που μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο. Στην πραγματικότητα, αυτή η ανασκόπηση 28 μελετών του 2015, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Thrita, υποστηρίζει ότι οι γυναίκες που έχουν διαγνωστεί με υπογονιμότητα έχουν συχνά χαμηλότερα από τα συνιστώμενα επίπεδα ορισμένων μικροθρεπτικών συστατικών.

Αυτά τα μικροθρεπτικά συστατικά περιλαμβάνουν:

Παίζει ρόλο στην ωορρηξία, την ανάπτυξη των ωαρίων, την ισορροπία των ορμονών). Βρίσκεται στους ξηρούς καρπούς, το σουσάμι, τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα φασόλια, τα στρείδια, το άπαχο κόκκινο κρέας.

  • Βιταμίνη D (έχει σημαντικό ρόλο στη γονιμότητα με υποδοχείς στις ωοθήκες, τον πλακούντα και το ενδομήτριο). Βρίσκεται στα λιπαρά ψάρια, στον κρόκο αυγού, στο συκώτι βοδινού κρέατος, στα μανιτάρια, στον ήλιο.
  • Φυλλικό οξύ (ποιότητα των αυγών). Βρίσκεται στα σκούρα φυλλώδη λαχανικά, στα όσπρια και στα εμπλουτισμένα δημητριακά.
  • Βιταμίνες A, C, E και σελήνιο (παρέχουν και υποστηρίζουν σημαντική αντιοξειδωτική ποιότητα και προστατεύουν τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη των αυγών). Βρίσκονται σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά, γάλα και γιαούρτι, γαλοπούλα, αυγά.

Διατροφικά, υπάρχουν ενδεχομένως πολλά που μπορούμε να εξετάσουμε όταν πρόκειται για την υποστήριξη της υγείας της ωοθυλακιορρηξίας. Η αποφυγή περιοριστικών διαιτών, η διαλείπουσα νηστεία και η εστίαση σε μια αφθονία τροφίμων από όλες τις διαφορετικές ομάδες τροφίμων και η ισορροπία και των τριών μακροθρεπτικών συστατικών (υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπη) είναι το κλειδί.

Όπου κι αν βρίσκεστε στο ορμονικό σας ταξίδι, συνιστά να σκέφτεστε πάντα την ισορροπία του σακχάρου στο αίμα. Η προσθήκη πρωτεΐνης (που προέρχεται από τρόφιμα όπως κρέας, ψάρι, αυγά, τυρί, τόφου, τέμπε, όσπρια και κινόα), λίπους (από ελαιόλαδο, αβοκάντο, λιπαρά ψάρια, βούτυρο, βούτυρα ξηρών καρπών και λάδι καρύδας) και φυτικών ινών (που βρίσκονται σε ολόκληρες φυτικές τροφές) σε ένα γεύμα ή σνακ πλούσιο σε υδατάνθρακες είναι χρήσιμη, ειδικά αν ζείτε με το σύνδρομο πολυκυστικών οωθηκών . Αυτό συμβαίνει επειδή η προσθήκη πρωτεΐνης ή λίπους επιβραδύνει τον ρυθμό με τον οποίο το σώμα διασπά τους υδατάνθρακες για τη δημιουργία σακχάρου – διατηρώντας μας ενεργητικούς για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και απαιτώντας λιγότερη παραγωγή ινσουλίνης.