Φοβάστε να μιλήσετε μπροστά σε κοινό; Ίσως έχετε Διαταραχή κοινωνικού άγχους μάθετε τι είναι!

Home ΥΓΕΙΑ Φοβάστε να μιλήσετε μπροστά σε κοινό; Ίσως έχετε Διαταραχή κοινωνικού άγχους μάθετε τι είναι!
stress social cover

Σύμφωνα με το άρθρο της ιστοσελίδας Anxiety and Depression Association of America. Μάθετε τα πάντα σχετικά με την Διαταραχή κοινωνικού άγχους τι σκέφτονται τα άτομα που έχουν αυτή την κοινωνική φοβία ποια είναι τα σημάδια αυτά.  

Το καθοριστικό χαρακτηριστικό της κοινωνικής διαταραχής άγχους, που ονομάζεται επίσης κοινωνική φοβία είναι :

Το  έντονο άγχος και ο φόβος να κριθεί αρνητικά σε μια παρουσίαση ή σε κάποια κοινωνική κατάσταση.

Άλλα σημάδια είναι το κοκκίνισμα ή η δυσκολία άρθρωσης μερικών λέξεων. Επιπλέον σκέφτονται ότι αυτά που λένε μπορεί να θεωρηθούν ανόητα, αμήχανα ή βαρετά.

Με αποτέλεσμα, συχνά να αποφεύγουν κοινωνικές καταστάσεις  και παρουσιάσεις γιατί τους  προκαλούνται τα αισθήματα του άγχους και της αγωνίας.

Πολλά άτομα με διαταραχή κοινωνικού άγχους αντιμετωπίζουν επίσης έντονα σωματικά συμπτώματα, όπως γρήγορο καρδιακό ρυθμό, ναυτία και εφίδρωση και μπορεί να εμφανίσουν κρίσεις όταν αντιμετωπίζουν μια φοβία ή κατάσταση. Αν και αναγνωρίζουν ότι ο φόβος τους είναι υπερβολικός και παράλογος, τα άτομα με διαταραχή κοινωνικού άγχους συχνά αισθάνονται ανίσχυρα ενάντια στο άγχος τους.

Σε ποια ηλικία είναι πιο συχνή αυτή η Διαταραχή;

Ο μέσος όρος έναρξης της διαταραχής κοινωνικού άγχους είναι κατά τη διάρκεια των εφηβικών ετών. Αν και τα άτομα που διαγιγνώσκονται με διαταραχή κοινωνικού άγχους συνήθως αναφέρουν υπερβολική ντροπή στην παιδική ηλικία, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτή η διαταραχή δεν είναι απλώς να νιώθετε ντροπή.

Τι μπορεί να συμβεί σε αυτά τα άτομα αν δεν αντιμετωπίσουν αυτή την διαταραχή; Πως επηρεάζεται η ζωή τους;

Η διαταραχή κοινωνικού άγχους μπορεί να καταστρέψει τη ζωή εκείνων που υποφέρουν από αυτήν. Για παράδειγμα, τα άτομα αυτά μπορεί να απορρίψουν μια ευκαιρία θέσης εργασίας που απαιτεί συχνή αλληλεπίδραση με νέα άτομα ή να αποφεύγουν να βγουν με άλλα άτομα για φαγητό με φίλους λόγω του φόβου πως θα κουνήσουν τα χέρια τους όταν τρώνε ή πίνουν.

Τα συμπτώματα μπορεί να είναι τόσο ακραία που διαταράσσουν την καθημερινή ζωή και μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τις καθημερινές συνήθειες, την επαγγελματική απόδοση ή την κοινωνική ζωή, καθιστώντας δύσκολη την ολοκλήρωση του σχολείου, τη συνέντευξη και την απόκτηση εργασίας, τις φιλίες και τις ρομαντικές σχέσεις. Τα άτομα με διαταραχή κοινωνικού άγχους διατρέχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης μείζονος κατάθλιψης και διαταραχών υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ.

Παρά τη διαθεσιμότητα αποτελεσματικών θεραπειών, λιγότερο από το 5% των ατόμων με διαταραχή κοινωνικού άγχους αναζητούν θεραπεία μετά από ένα έτος από  την αρχική έναρξη του προβλήματος και περισσότερο από το 1/3 των ατόμων εμφανίζουν συμπτώματα για 10 ή περισσότερα χρόνια πριν ζητήσουν βοήθεια.