Πολλοί άνθρωποι έχουν δυσανεξία στη λακτόζη και δεν μπορούν να καταναλώσουν τα γαλακτοκομικά. Επίσης, οι αλλεργίες είναι ένας άλλος λόγος που πολλοί αποφεύγουν να καταναλώνουν γάλα ή γιαούρτι. Όμως, τα συστατικά που βρίσκονται σε αυτές τις τροφές είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία. Αν ψάχνετε για εναλλακτικές λύσεις, μπορείτε να δοκιμάσετε τις παρακάτω:
Kαρύδα. Το γάλα καρύδας έχει ήδη γίνει βασική τροφή για πολλούς που είναι vegan, δηλαδή δεν καταναλώνουν κρέας και ζωϊκά παράγωγα. Η καρύδα είναι μια καλή πηγή φυτικών ινών, ασβεστίου, βιταμινών, καλίου, μαγνησίου, σιδήρου και σεληνίου.
Γάλα και γιαούρτι σόγιας. Αν και τα γιαούρτια σόγιας περιέχουν λιγότερο ασβέστιο από τα κανονικά είναι ιδανική επιλογή. Επίσης, μια καλή λύση είναι να αγοράζετε τα προϊόντα σόγιας που είναι εμπλουτισμένα με ασβέστιο και βιταμίνη D.
Κεφίρ. Πρόκειται για μια καταπληκτική πηγή ευεργετικών προβιοτικών, περιέχει σημαντικές βιταμίνες και μέταλλα και προσφέρει πολλά οφέλη στην υγεία. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σε smoothies ή σε μιλκσέικ. Δοκιμάστε κεφίρ στην απλή του μορφή ή ενισχύστε τη γεύση του με καρύδα, φράουλα και σοκολάτα.
Γάλα ή γιαούρτι αμυγδάλου. Τα γάλα αμυγδάλου έχει μια γλυκιά γεύση και είναι αρκετά υγιεινό. Επίσης, ενισχύει τα επίπεδα ενέργειας και είναι καλό για
τα οστά και την πέψη, διότι περιέχει ουσιώδη θρεπτικά συστατικά, όπως ασβέστιο, φώσφορο, βιταμίνη D και βιταμίνη Β12.