Μπορεί ο ψευδάργυρος να βοηθήσει στην πρόληψη σοβαρών ασθενειών από το COVID-19; Ιδού τι λέει μια νέα μελέτη

Home ΥΓΕΙΑ Μπορεί ο ψευδάργυρος να βοηθήσει στην πρόληψη σοβαρών ασθενειών από το COVID-19; Ιδού τι λέει μια νέα μελέτη
pills

Θα μπορούσε η λήψη δόσεων ψευδαργύρου να βοηθήσει στην αποτροπή σοβαρής ασθένειας από το COVID-19; Είναι ένα ερώτημα που συγκεντρώνει μεγαλύτερη προσοχή στην επιστημονική κοινότητα τους τελευταίους μήνες. Εξάλλου, ο ψευδάργυρος είναι γνωστός για τις αντιιικές του επιδράσεις. Και τόσο το κοινό κρυολόγημα όσο και η τρέχουσα παγκόσμια πανδημία προκαλούνται από ιούς της ίδιας οικογένειας, γνωστούς ως κοροναϊους. Θα μπορούσε λοιπόν ο ψευδάργυρος να είναι ένα από τα κλειδιά για την υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος και την αναχαίτιση των βλαβερών φλεγμονών που προκαλεί αυτή η νέα μάστιγα;

Δεν υπάρχει οριστική απάντηση σε αυτό το ερώτημα. Αλλά προκαταρκτική έρευνα που δημοσιεύθηκε σε ένα διαδικτυακό ευρωπαϊκό συνέδριο για τους κοροναϊούς αυτή την εβδομάδα υποδηλώνει μια πιθανή σχέση μεταξύ των χαμηλότερων επιπέδων ψευδαργύρου στο αίμα και των φτωχότερων αποτελεσμάτων υγείας σε άτομα με COVID-19, σύμφωνα με το άρθρο της ιστοσελίδας Health Magazine.

Ο Δρ Roberto Güerri-Fernández από την Ισπανία ηγήθηκε της αναδρομικής μελέτης, η οποία εξέτασε συμπτωματικά άτομα που εισήχθησαν σε νοσοκομείο της Βαρκελώνης από τα μέσα Μαρτίου έως τα τέλη Απριλίου. Τα επίπεδα ψευδαργύρου στο αίμα σε κατάσταση νηστείας ελήφθησαν και από τους 611 άνδρες και γυναίκες (63 ετών κατά μέσο όρο) που εισήχθησαν στη μονάδα COVID-19 κατά τη διάρκεια της περιόδου μελέτης. Οι ερευνητές είχαν επίσης πρόσβαση σε άλλα εργαστηριακά αποτελέσματα και δεδομένα των ασθενών, συμπεριλαμβανομένων των προϋπαρχουσών παθήσεων.

Για την τρέχουσα ανάλυση, η ομάδα επικεντρώθηκε σε ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα μόλις 249 ασθενών, συμπεριλαμβανομένων 21 που πέθαναν. Τα επίπεδα ψευδαργύρου αυτών των 249 ατόμων ήταν κατά μέσο όρο 61 μικρογραμμάρια ανά δεκάγραμμο, όταν εισήχθησαν στο νοσοκομείο. Όταν όμως οι ερευνητές συνέκριναν τα επίπεδα ψευδαργύρου των επιζώντων με εκείνα που υπέκυψαν στη νόσο, διαπίστωσαν σημαντική διαφορά: 63,1 έναντι 43 μικρογραμμάρια ανά δεκατόλιτρο, κατά μέσο όρο. Μετά από προσαρμογή για μεταβλητές όπως η ηλικία, το φύλο και η σοβαρότητα, κάθε μονάδα αύξησης των επιπέδων ψευδαργύρου στο αίμα κατά τη στιγμή της εισαγωγής τους συσχετίστηκε με 7% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου στο νοσοκομείο.

“Τα χαμηλότερα επίπεδα ψευδαργύρου κατά την εισαγωγή συσχετίζονται με υψηλότερη φλεγμονή στην πορεία της λοίμωξης και φτωχότερη έκβαση”, σημείωσαν οι συγγραφείς της μελέτης.

Ενώ η μελέτη συνδέει τα χαμηλότερα επίπεδα ψευδαργύρου κατά την εισαγωγή με αυξημένο κίνδυνο θανάτου σε ασθενείς με COVID-19, δεν αποδεικνύει ότι το ένα προκαλεί το άλλο. Δείχνει απλώς μια συσχέτιση μεταξύ του θρεπτικού συστατικού και της νόσου, λέει στο Health ο Philip C. Calder, PhD, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη. Ο Calder είναι καθηγητής διατροφικής ανοσολογίας και επικεφαλής της ανθρώπινης ανάπτυξης και υγείας στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Πριν αρχίσετε να αποθηκεύετε ψευδάργυρο, να έχετε υπόψη σας διάφορα σημεία. Πρώτον, η μελέτη περιορίζεται σε μια μικρή ομάδα ασθενών σε ένα νοσοκομείο. Οι συγγραφείς αναγνωρίζουν ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα για την αξιολόγηση τυχόν θεραπευτικής επίδρασης. Τα ευρήματα, τα οποία παρουσιάστηκαν στο διαδικτυακό συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Κλινικής Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων για τη νόσο των κοροναϊών, δεν έχουν ακόμη δημοσιευθεί σε ιατρικό περιοδικό με κριτές- θεωρούνται προκαταρκτικά ευρήματα σε αυτό το σημείο.

Ο Leo Anthony Celi, MD, κύριος ερευνητής στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης στο Κέιμπριτζ της Μασαχουσέτης, λέει ότι υπάρχουν “αμέτρητα παραδείγματα όπου ο καθορισμός κάποιου μη φυσιολογικού ευρήματος δεν αλλάζει την έκβαση μιας νόσου. Με άλλα λόγια, δεν ξέρουμε πραγματικά αν η “διόρθωση” των επιπέδων ψευδαργύρου στο αίμα θα είχε οποιαδήποτε επίδραση στην πορεία των ασθενών με COVID. Επιπλέον, λέει ο ίδιος στο Health: Μπορεί να υπάρχουν και άλλοι παράγοντες εκτός από την ηλικία, το φύλο και τη σοβαρότητα της νόσου που μπορεί να μπερδεύουν τη σχέση μεταξύ των επιπέδων ψευδαργύρου στον ορό [στο αίμα] και των αποτελεσμάτων από το COVID-19.

Ο ψευδάργυρος έχει κάποιες συγκεκριμένες αντι-ιικές δράσεις, σημειώνει ο Calder. Ενεργεί για την υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος και τον έλεγχο της φλεγμονής, επομένως αυτά τα ευρήματα θα μπορούσαν να έχουν νόημα. Σημειώνει επίσης ότι παρόμοια δεδομένα έχουν δημοσιευτεί για το σελήνιο και τη βιταμίνη D. Εν κατακλείδι: Οι άνθρωποι θα πρέπει να προσπαθήσουν να διασφαλίσουν ότι λαμβάνουν αρκετά από αυτά τα θρεπτικά συστατικά στη διατροφή τους ή, αν ανησυχούν, μπορούν να πάρουν ένα συμπλήρωμα πολλαπλών θρεπτικών συστατικών, λέει ο Calder.

Η πραγματική έλλειψη ψευδαργύρου είναι ασυνήθιστη στη Βόρεια Αμερική, σύμφωνα με το Γραφείο Διατροφικών Συμπληρωμάτων των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας. Όταν συμβαίνει, συνήθως οφείλεται σε ανεπαρκή πρόσληψη ή απορρόφηση του μετάλλου -και σε αυτές τις περιπτώσεις, η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε ψευδάργυρο, όπως τα στρείδια, το κόκκινο κρέας, τα φασόλια και οι ξηροί καρποί, ή η λήψη συμπληρώματος μπορεί να έχει νόημα. Συμβουλευτείτε πρώτα το γιατρό σας.

Το να κάνουμε κάτι, όπως η λήψη ενός συμπληρώματος, για να μειώσουμε την ευαισθησία μας στο COVID-19 έχει μια κάποια γοητεία, παραδέχεται ο Dr. Celi. Αλλά θα πρέπει να βασιστείτε στον ψευδάργυρο για να προστατεύσετε εσάς και τους αγαπημένους σας; “Με βάση αυτά που γνωρίζουμε σήμερα”, λέει, “τίποτα δεν είναι καλύτερο από τη χρήση μάσκας και την αποφυγή του πλήθους”.