Δεν είναι ακόμη σαφές αν η λήψη βιταμινών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής νόσου ή καρδιακής προσβολής. Αλλά, αυτό που είναι γνωστό είναι ότι καμία βιταμίνη δε μπορεί να αποτρέψει την ανάπτυξη καρδιακής νόσου, εάν δεν ελέγχετε τους άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως η κακή διατροφή, το κάπνισμα, η υψηλή χοληστερόλη και ο διαβήτης, σύμφωνα με το άρθρο της σελίδας Mayo Clinic.
Ορισμένες μελέτες έχουν υποδείξει ότι μερικές βιταμίνες, όπως οι βιταμίνες C και Ε, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου. Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία δεν συνιστά τη λήψη οποιασδήποτε από τις δύο βιταμίνες ως τρόπο πρόληψης των καρδιακών παθήσεων.
Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις για τη σύνδεση μεταξύ των χαμηλών επιπέδων βιταμίνης D στο αίμα και των καρδιακών παθήσεων. Ωστόσο, οι περισσότερες έρευνες έχουν δείξει ότι η λήψη βιταμίνης D με ή χωρίς ασβέστιο δεν μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου ή των επιπλοκών της. Μιλήστε με τον γιατρό σας εάν ανησυχείτε για τα επίπεδα της βιταμίνης D.
Οι περισσότεροι άνθρωποι που είναι γενικά υγιείς και τρώνε μια θρεπτική διατροφή δεν χρειάζεται να λαμβάνουν καθημερινά βιταμίνη. Εάν ανησυχείτε για τη διατροφή σας, μιλήστε με τον γιατρό σας για το αν η λήψη μιας καθημερινής βιταμίνης μπορεί να είναι μια καλή επιλογή για εσάς.
Ή, ακόμα καλύτερα, προσθέστε στη διατροφή σας τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά – όπως λαχανικά, φρούτα, ξηρούς καρπούς, υγιεινά έλαια, δημητριακά ολικής αλέσεως και τουλάχιστον δύο μερίδες ψάρι εβδομαδιαίως – για να βοηθήσετε στην προστασία της καρδιάς σας. Περιορίστε το αλάτι, τα τρανς λιπαρά και τα κορεσμένα λιπαρά.