Copy of www.dyomagazine.gr 3

Αντιβιοτικά: Ποια λάθη κάνουν οι γονείς;

Με οδηγό το άγχος του, ο υπερπροστατευτικός και άπειρος γονιός κάνει σοβαρά λάθη. Μετά την άρνηση του εμβολιασμού που ήδη βλέπουμε τι καταστροφικές συνέπειες μπορεί να έχει, ένα άλλο πολύ συχνό λάθος των γονέων, ειδικά στη χώρα μας, είναι η χορήγηση αντιβίωσης στο παιδί, με το πρώτο… βηχαλάκι.

Με δεδομένο ότι ένα παιδί μπορεί να νοσήσει από κοινό κρυολόγημα ή γρίπη έως και 7 φορές μέσα τον χρόνο, μπορείτε να φανταστείτε πόσο πολύ επιβαρύνετε τον οργανισμό του  παιδιού με αυτήν σας την κίνηση και τι συνέπειες μπορεί να έχει αυτό για την υγεία του;

Η κατάχρηση αντιβιοτικών αποτελεί θλιβερό προνόμιο των Ελλήνων. Είμαστε πρώτοι στην χρήση αντιβιοτικών σε ολόκληρη την Ευρώπη και –ως αποτέλεσμα- η χώρα μας παρουσιάζει τα υψηλότερα ποσοστά μικροβιακής αντοχής. Με τη λήψη αντιβιοτικών για λοιμώξεις που οφείλονται σε ιούς, δίνουμε την ευκαιρία σε μικρόβια που φιλοξενούνται στο σώμα μας και αποτελούν τις λεγόμενες φυσιολογικές χλωρίδες μας, να αναπτύξουν κώδικες αντοχής στα χορηγούμενα αντιβιοτικά. Τι σημαίνει αυτό; Ότι μακροπρόθεσμα θα αναπτυχθούν μικρόβια που δεν θα σκοτώνονται από τα αντιβιοτικά που έχουμε σήμερα στη διάθεσή μας. Ένα ακόμη συχνό λάθος που κάνουν οι γονείς είναι ότι  αναγνωρίζουν συμπτώματα που είχε στο παρελθόν ένα παιδί και του δίνουν την αντιβίωση που είχε πάρει και παλαιότερα.

Γνωρίζετε ότι…

1. Tα αντιβιοτικά είναι χημικές ουσίες που χορηγούνται  για την αντιμετώπιση βακτηριακών και όχι ιογενών λοιμώξεων, που προσβάλλουν  τον ανθρώπινο οργανισμό; Το αντιβιοτικό δεν πρόκειται να βοηθήσει ένα παιδί που έχει κρυολόγημα, γρίπη, βρογχίτιδα ή ωτίτιδα.

2. H κατάχρηση αντιβιοτικών οδηγεί –μακροπρόθεσμα- στη μειωμένη δραστικότητά τους;

3. H ανάπτυξη αντοχής των μικροβίων στα αντιβιοτικά καθιστά δυσχερή την αντιμετώπιση των λοιμώξεων που οφείλονται σε ανθεκτικά βακτήρια και αποτελεί σήμερα ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα δημόσιας υγείας;

4. Tα αντιβιοτικά ΔΕΝ θεραπεύουν ούτε βοηθούν στην πρόληψη των ιώσεων; Συχνά ακούγεται ότι τα αντιβιοτικά χορηγούνται ώστε μια ιογενής λοίμωξη να μην εξελιχθεί σε μικροβιακή- αλλά είναι λάθος: τα αντιβιοτικά ΔΕΝ προλαμβάνουν μια μικροβιακή λοίμωξη.

5.  στο κρυολόγημα, στις ιώσεις και στη γρίπη η ξεκούραση, η καλή διατροφή και τα πολλά υγρά μπορούν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό μας και να μας βοηθήσουν να τις ξεπεράσουμε, χωρίς φάρμακα;

Αντιβιοτικά: Οδηγίες χρήσης (για μικρούς και μεγάλους)

1. Μην παίρνετε ποτέ μόνοι σας αντιβιοτικά.

2.  Μην επιμένετε στον γιατρό να σας δώσει αντιβιοτικά που δεν χρειάζονται.

3. Μη ζητάτε από τον φαρμακοποιό να σας συστήσει αντιβιοτικό (απαγορεύεται από τον νόμο να το κάνει).

4. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, αν τα συμπτώματά σας είναι πολύ έντονα (π.χ. πολύ υψηλός πυρετός ή έκκριση πύου από το αυτί), εάν επιμένουν πάνω από μία εβδομάδα (εκείνος θα κρίνει εάν υπάρχει επιμόλυνση με μικρόβια ή πρόκειται για αλλεργία) ή εάν πρόκειται για βρέφος ή ηλικιωμένο.

5. Μην παίρνετε αντιβιοτικά στις ιογενείς αναπνευστικές λοιμώξεις (κοινό κρυολόγημα, συνάχι, βήχας, πονόλαιμος, γρίπη κ.ά.), γιατί αυτά δεν καταπολεμούν τους ιούς. Ανακουφίστε τα συμπτώματα με απλά μέσα, όπως ήπια αντιπυρετικά, παυσίπονα και αποσυμφορητικά, ανάπαυση, πολλά υγρά, ύγρανση της ατμόσφαιρας κ.ά.

6. Να προτιμάτε τα αντιβιοτικά στενού – και όχι ευρέως – φάσματος όταν η λοίμωξη το επιτρέπει (έτσι δεν γίνονται και άλλα βακτήρια ανθεκτικά).

7. Μην μειώνετε τη διάρκεια της θεραπείας με αντιβιοτικά ή τις δόσεις τους, ούτε να αλλάζετε τη συνιστώμενη από τον γιατρό συχνότητα λήψης τους.