Αντηλιακό και μακιγιάζ- μια δύσκολη ”συμβίωση”

Home ΟΜΟΡΦΙΑ Αντηλιακό και μακιγιάζ- μια δύσκολη ”συμβίωση”
ANTILIAKO MAKIGIAZ

Έστω και αν το καλοκαίρι σιγά-σιγά μας αποχαιρετά, η αντηλιακή προστασία παραμένει η βασική μας φροντίδα όλο το χρόνο. Τώρα δε που το χρώμα των διακοπών αρχίζει να υποχωρεί, το μέικαπ επανέρχεται στο προσκήνιο. Πόσο εύκολο είναι άραγε να τα συνδυάσουμε χωρίς να επιβαρύνουμε την επιδερμίδα που ήδη δείχνει να «ασφυκτιά» κάτω από τη μάσκα;

Όπως έχουμε γράψει πολλές φορές μέσα σε αυτές τις σελίδες, το αντηλιακό είναι το προϊόν που πρέπει να χρησιμοποιούμε κάθε μέρα σε όλη τη διάρκεια του χρόνου. Με ήλιο ή συννεφιά ακόμη και μέσα στο γραφείο ή στο σπίτι – ελέω τηλεργασίας- για προστασία από το μπλε φως της οθόνης του υπολογιστή. Γι’ αυτόν τον λόγο και είναι το τελευταίο βήμα στην πρωινή ρουτίνα περιποίησης. Ή μήπως όχι; Είναι απαραίτητο το εξειδικευμένο αντηλιακό ή αρκεί μια ενυδατική κρέμα με SPF; Ποια είναι η σωστή σειρά για το μακιγιάζ; Πριν ή μετά την αντηλιακή προστασία; Το σημερινό μας post είναι μια καλή ευκαιρία να ξεδιαλύνουμε τις απορίες αφού πρώτα κατανοήσουμε το ρόλο καθενός ξεχωριστά.

Αντηλιακό- η καθημερινή μας ασπίδα προστασίας

Αρχικά γνωρίζαμε πως η καθημερινή έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία και η μόνιμη απειλή των UVA που καταφέρνουν να διαπερνούν σύννεφα, τζάμια και επιδερμίδα, είναι η βασική αιτία για την αποδυνάμωση της ανοσοποιητικής λειτουργίας του δέρματος, σοβαρές κυτταρικές αλλοιώσεις και την εμφάνιση των σημαδιών γήρανσης. Τα νέα επιστημονικά στοιχεία έδειξαν πως και η υπερέκθεση στο μπλε φως που εκπέμπουν οι λάμπες LED από τις οθόνες του υπολογιστή, του tablet και των smartphones είναι μια ακόμα αιτία πρόωρης γήρανσης. Τα αντηλιακά λοιπόν είναι οι ειδικά σχεδιασμένες συνθέσεις που χάρη στις ουσίες οργανικής (φυσικά φίλτρα) ή συνθετικής προέλευσης (χημικά φίλτρα) που περιέχουν, δημιουργούν ένα προστατευτικό φράγμα στην επιφάνεια και προφυλάσσουν το δέρμα από την πρόωρη φθορά.

Μακιγιάζ- παιχνίδι με τα χρώματα ή κάτι παραπάνω;

Όλες αναγνωρίζουμε πως το μακιγιάζ είναι πρώτα και πάνω απ’ όλα ένα απολαυστικό παιχνίδι με τα χρώματα. Παράλληλα αναδεικνύει τα δυνατά σημεία του προσώπου ενώ, ταυτόχρονα, καλύπτει τυχόν ατέλειες. Τα σύγχρονα όμως προϊόντα βάσης – primer και φον ντε τεν – προσφέρουν πολλά περισσότερα από μία απλή κάλυψη. Οι εξειδικευμένοι παράγοντες στις φόρμουλες νέας γενιάς, μαζί με το … φινίρισμα της επιφάνειας προσδίδουν στο μακιγιάζ ενισχυμένη ενυδατική, σμηγματορρυθμιστική, αντιγηραντική δράση ακόμη και αντηλιακή προστασία. Άρα ακόμη και πάνω από το αντηλιακό η επιδερμίδα έχει πολλά να ωφεληθεί από ένα ενισχυμένο φον ντε τεν.

Αντηλιακό ή ενυδατική με SPF κάτω από το μακιγιάζ;

Χωρίς αμφιβολία ο δείκτης SPF σε μία ενυδατική κρέμα προσδίδει ενισχυμένη δράση στην καλλυντική σύνθεση. Παρόλα αυτά, και σύμφωνα με τους ειδικούς, μόνο τα εξειδικευμένα προϊόντα προσφέρουν την προστασία ευρέος φάσματος που επιτάσσουν οι σύγχρονες περιβαλλοντικές συνθήκες. Επιπλέον, είναι φωτοσταθερά και στην πλειοψηφία τους ανθεκτικά στον ιδρώτα, για προστασία με μεγάλη διάρκεια. Το ιδανικό λοιπόν αντηλιακό για καθημερινή χρήση πρέπει αρχικά να ανταποκρίνεται στις ξεχωριστές ανάγκες κάθε τύπου επιδερμίδας. Oil- free συνθέσεις για τις λιπαρές και μικτές, με υγραντικά συστατικά για τις ξηρές, μη φαγεσωρογόνα προϊόντα για τις ακνεϊκές και κυρίως να περιέχει φυσικά φίλτρα (titanium dioxide, zinc oxide) που είναι πιο ανθεκτικά στο …χρόνο.

Ποιο είναι το ιδανικό φον ντε τεν ;

Λίγα λεπτά μετά την εφαρμογή του αντηλιακού – για να έχει η επιδερμίδα το χρονικό περιθώριο να «απορροφήσει» το προϊόν- ολοκληρώνουμε την πρωινή περιποίηση με το μακιγιάζ. Επιλέγουμε, κατά προτίμηση, συνθέσεις που αντανακλούν το φως, περιλαμβάνουν μεταλλικά στοιχεία που ενισχύουν το φάσμα προστασίας, εξειδικευμένα συστατικά για τις ανάγκες της επιδερμίδας μας και ανάλαφρη υφή για ομοιογένεια, φωτεινότητα και φυσικό αποτέλεσμα.

Αξίζει να θυμάστε: ο δείκτης SPF στο φον ντε τεν δεν προστίθεται στο δείκτη του αντηλιακού ( αντηλιακό με SPF15+ φον ντε τεν με SPF15 δεν κάνουν SPF30). Τα επίπεδα προστασίας παραμένουν στο 15. Αυτό που ίσως διασφαλίζουμε είναι η ολοκληρωμένη κάλυψη, σε όλα τα σημεία του προσώπου.

Και αν χρειαστεί να ανανεώσουμε την αντηλιακή προστασία στη διάρκεια της μέρας τη λύση την δίνουν οι πούδρες με αντηλιακά φίλτρα σε διαφορετικές αποχρώσεις για να ταιριάξουμε το μακιγιάζ με τον τόνο της επιδερμίδας.

Πηγή: www.skingurus.gr