kopela-kanei-iliotherapeia

Αντιηλιακή προστασία, συστατικά, εφαρμογή, πως να επιλέξουμε αντηλιακό

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΜΟΥΣΑΤΟΥ,

Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος,

beautifulskin.gr

Instagram: @beautifulskin.gr

Ο ήλιος, τόσο συνυφασμένος με τις καλοκαιρινές διακοπές στην Ελλάδα, ενέχει κινδύνους για το δέρμα μας καθώς η υπεριώδης ακτινοβολία είναι καρκινογόνος και η μη προστατευμένη έκθεση οδηγεί σε εγκαύματα. Η αποτροπή του εγκαύματος με όλους τους κινδύνους της καρκινογένεσης στο μέλλον, είναι το κύριο μέλημα και ο στόχος της αντιηλιακής προστασίας. Όμως και η αποτροπή της φωτογήρανσης με αποτροπή της πρόωρης εμφάνισης δυσχρωμιών, ρυτίδων, επιδερμικής χαλάρωσης προσώπου και σώματος, είναι στους στόχους της συστηματικής χρήσης των αντιηλιακών.

Σε σχέση με την ποσότητα:
Χρειαζόμαστε πολύ περισσότερο αντιηλιακό από ό,τι συνήθως χρησιμοποιούμε. Για το πρόσωπο σε ποσότητα χρειάζεται ένα κουταλάκι του γλυκού σε κάθε εφαρμογή, ενώ για το σώμα, ποσότητα όση ένα γεμάτο σφηνοπότηρο. Η καλύτερη εφαρμογή γίνεται πριν ξεκινήσουμε για παραλία, πριν φορέσουμε μαγιό για να καλυφθούν και οι περιοχές κοντά στα όρια του. Άφθονη ποσότητα σε πρόσωπο και σώμα χωρίς να ξεχνάμε αυτιά, αυχένα- κεφάλι (σε άνδρες), πέλματα και επαναλαμβάνουμε μετά κάθε βουτιά, η όσο συχνότερα μπορούμε.
Τα αντιηλιακά πρέπει να παρέχουν υψηλή προστασία για UVA και UVB ακτινοβολία, για infrared (υπέρυθρη) και εάν είναι δυνατό και για το μπλε φως. Αυτά τα μήκη κύματος της υπεριώδους ακτινοβολίας μπορεί να κάνουν κακό στο δέρμα και για αυτό χρειάζονται τα αντίστοιχα αντιηλιακά φίλτρα.
Τα φυσικά φίλτρα είναι ασφαλέστερα για παιδιά και άτομα με αλλεργίες ή δυσανεκτική επιδερμίδα. Δεν έχουν όμως την ωραία καλλυντική υφή των φυσικών φίλτρων και αφήνουν λευκή όψη.

Το αντιηλιακό προσώπου καλό είναι να περιέχει κυρίως χημικά φίλτρα για να είναι κοσμητικά ευχάριστο ώστε να γίνονται συχνές επαναλήψεις. Το αντιηλιακό σώματος για τα παιδιά καλό είναι να περιέχει κυρίως φυσικά φίλτρα ενώ για τους ενήλικες, ο συνδυασμός φυσικών και χημικών φίλτρων είναι συνήθως η κατάλληλη επιλογή. Να μην είναι δηλαδή σαν «στόκος», αλλά να μην έχει μόνο χημικά φίλτρα που απορροφώνται σε κάποιο βαθμό από την κυκλοφορία του αίματος με αδιευκρίνιστες συνέπειες.

Άλλο ένα ζητούμενο για τα αντιηλιακά είναι η φωτοσταθερότητα, σύνθεση δηλαδή ανθεκτική στο νερό (δεν υπάρχουν πραγματικά αδιάβροχα αντηλιακά). Επίσης επιλέγουμε αντιηλιακό με σύσταση κατάλληλη για αντίστοιχο τύπο δέρματος, πχ με φυσικά φίλτρα για δυσανεκτικά / αλλεργικά / παιδικά δέρματα, με ματ αποτέλεσμα για λιπαρά, με πλούσια σύσταση για ξηρά, με αντιοξειδωτικά συστατικά για αντιγήρανση. Επίσης τα αντιηλιακά να έχουν υφή ανάλογη της περιοχής που εφαρμόζονται (σε αντρικές με τρίχες περιοχές διάφανες υφές χωρίς κατάλοιπα, ενώ σε μεγάλες περιοχές σώματος γαλακτώματα και λάδια).

Δεν εμπιστευόμαστε τα περσινά ανοιγμένα αντιηλιακά, ενώ αποφεύγουμε να αφήνουμε πολλές ώρες την τσάντα παραλίας με αντιηλιακά σε υψηλές θερμοκρασίες (πορτμπαγκάζ). Δεν χρησιμοποιούμε αντιηλιακά σε μορφή πλούσια πχ λάδια ή λιπαρές κρεμώδεις υφές σε λιπαρά δέρματα γιατί προκαλούν ακμή.

Όπως προαναφέραμε, ο τύπος δέρματος και η περιοχή που θέλουμε να εφαρμόσουμε το αντιηλιακό, καθορίζει το είδος του. Για τα παιδιά είναι πιο πρακτικά τα σπρέι όπως και για μεγάλες επιφάνειες πχ πλάτη. Για το πρόσωπο oil free υφές ή και αντιηλιακά με συστατικά κατά των πανάδων, για περιοχές ευαίσθητες πχ περιοφθαλμικά, τα στικ αντιηλιακά που δεν λειώνουν με την εφίδρωση είναι τα πιο κατάλληλα. Επίσης είναι βοηθητικά για συχνές επαλείψεις σε εντοπισμένες ζώνες με δυσχρωμίες πχ μουστάκι. Για επανάληψη εφαρμογής αντιηλιακού σε μακιγιαρισμένο πρόσωπο, υπάρχουν ειδικά προϊόντα σε πούδρα ή σπρέι χωρίς να χρειάζεται ντεμακιγιάζ για την εφαρμογή τους.

Τα αντιηλιακά, όπως όλα τα προϊόντα περιποίησης, έχουν ημερομηνία λήξης, συνήθως 1-2 έτη από τη μέρα παραγωγής τους. Εάν ανοιχθούν, να καταναλωθούν εντός του έτους.
Παρόλα αυτά, να τονιστεί ότι τα αντιηλιακά δεν προσφέρουν, όσο υψηλό δείκτη και να έχουν, πλήρη προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία. Η πολύωρη έκθεση πρέπει να αποφεύγεται, να αναζητούμε σκιά και να καλύπτουμε με ρούχα τα ακάλυπτα μέρη όταν αυτή είναι αναγκαία (σπορ, ψάρεμα εργασία στον ήλιο κλπ).