Αναιμία και έλλειψη σιδήρου κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης: Συμβουλές πρόληψης

Home ΥΓΕΙΑ Αναιμία και έλλειψη σιδήρου κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης: Συμβουλές πρόληψης
egguos arkoudaki

Εάν είστε έγκυος, διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο αναιμίας από έλλειψη σιδήρου, μια κατάσταση στην οποία δεν έχετε αρκετά υγιή ερυθρά αιμοσφαίρια για να μεταφέρετε επαρκές οξυγόνο στους ιστούς του σώματός σας. Μάθετε γιατί εμφανίζεται η αναιμία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και τι μπορείτε να κάνετε γι ‘αυτήν, σύμφωνα με το άρθρο της ιστοσελίδας της  Κλινικής Mayo στην Αμερική.

Τι προκαλεί αναιμία έλλειψης σιδήρου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Το σώμα σας χρησιμοποιεί σίδηρο για να παράγει αιμοσφαιρίνη, μια πρωτεΐνη στα ερυθρά αιμοσφαίρια που μεταφέρει οξυγόνο στους ιστούς σας. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, χρειάζεστε διπλάσια ποσότητα σιδήρου από ότι χρειάζονται οι μη έγκυες γυναίκες. Το σώμα σας χρειάζεται αυτό το σίδηρο για να παράγει περισσότερο αίμα για να παρέχει οξυγόνο στο μωρό σας. Εάν δεν έχετε αρκετά αποθέματα σιδήρου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, θα μπορούσατε να αναπτύξετε αναιμία ανεπάρκειας σιδήρου.

Πώς επηρεάζει η αναιμία έλλειψης σιδήρου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης το μωρό;

Η σοβαρή αναιμία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνει τον κίνδυνο αποβολής του εμβρύου, οδηγεί σε ελλιποβαρείς μωρό ή σε κατάθλιψη μετά τον τοκετό. Ορισμένες μελέτες δείχνουν επίσης αυξημένο κίνδυνο βρεφικού θανάτου αμέσως πριν ή μετά τη γέννηση.

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου για αναιμία έλλειψης σιδήρου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης αναιμίας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης εάν:

 • Έχετε δύο εγκυμοσύνες σε κοντινή ημερομηνία
 • Είστε έγκυος με περισσότερα από ένα μωρά
 • Παρουσιάζετε εμετούς λόγω πρωινής αδιαθεσίας
 • Δεν καταναλώνετε αρκετό σίδηρο
 • Έχετε μια βαριά εμμηνορροϊκή ροή πριν την εγκυμοσύνη
 • Έχετε ιστορικό αναιμίας πριν από την εγκυμοσύνη σας

Ποια είναι τα συμπτώματα;

 • Κούραση
 • Αδυναμία
 • Χλωμό ή κιτρινωπό δέρμα
 • Ακανόνιστοι καρδιακοί παλμοί
 • Δυσκολία στην αναπνοή
 • Ζάλη
 • Πόνος στο στήθος
 • Κρύα χέρια και πόδια
 • Πονοκέφαλο

Λάβετε υπόψη, ότι τα συμπτώματα της αναιμίας είναι συχνά παρόμοια με τα γενικά συμπτώματα εγκυμοσύνης. Ανεξάρτητα από το εάν έχετε ή όχι συμπτώματα, θα κάνετε εξετάσεις αίματος για να ελέγξετε αν  έχετε αναιμία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Εάν ανησυχείτε για το επίπεδο κόπωσης ή για άλλα συμπτώματα, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας.

Πώς μπορεί να προληφθεί και να αντιμετωπιστεί η αναιμία έλλειψης σιδήρου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Οι προγεννητικές βιταμίνες συνήθως περιέχουν σίδηρο. Η λήψη προγεννητικής βιταμίνης που περιέχει σίδηρο μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη και τη θεραπεία της αναιμίας έλλειψης σιδήρου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει ένα ξεχωριστό συμπλήρωμα σιδήρου. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, χρειάζεστε 27 χιλιοστόγραμμα σιδήρου την ημέρα.

Η καλή διατροφή μπορεί επίσης να αποτρέψει την αναιμία ανεπάρκειας σιδήρου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι διατροφικές πηγές σιδήρου περιλαμβάνουν άπαχο κόκκινο κρέας, πουλερικά και ψάρια. Άλλες επιλογές περιλαμβάνουν δημητριακά πρωινού εμπλουτισμένα με σίδηρο, χυμό δαμάσκηνου, αποξηραμένα φασόλια και μπιζέλια.

Ο σίδηρος από ζωικά προϊόντα, όπως το κρέας, απορροφάται ευκολότερα. Για να ενισχύσετε την απορρόφηση του σιδήρου από φυτικές πηγές και συμπληρώματα, συνδυάστε τα με ένα φαγητό ή ροφήματα με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C – όπως χυμό πορτοκάλι, χυμό ντομάτας ή φράουλες. Εάν παίρνετε συμπληρώματα σιδήρου με χυμό πορτοκαλιού, αποφύγετε την ποικιλία εμπλουτισμένη με ασβέστιο. Αν και το ασβέστιο είναι απαραίτητο θρεπτικό συστατικό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το ασβέστιο μπορεί να μειώσει την απορρόφηση σιδήρου.

Photos by: Freepik

 

 

 


Η Health Editor Προτείνει: