allergiki rinitida

Αλλεργική ρινίτιδα- Ο ρόλος της διατρoφής

Tο άσθμα και η αλλεργική ρινίτιδα ταλαιπωρούν μεγάλο μέρος του πληθυσμού, τόσο ενήλικες όσο και μικρά παιδιά. Οι επιπτώσεις της στην ποιότητα ζωής είναι πολλές και δυσχεραίνουν την καθημερινότητα με κούραση και μειωμένη ευεξία στους μεγαλύτερους, δυσκολία συγκέντρωσης στους μαθητές και συχνές λοιμώξεις και επιπλοκές στα μικρά παιδιά.

Τα αίτια της αύξησης της συχνότητας εμφάνισης της αλλεργικής ρινίτιδας δεν είναι σαφή. Κάποιο ρόλο παίζει ενδεχομένως η ρύπανση, αυξάνοντας τη ρινική απαντητικότητα σε περιβαλλοντικά αλλεργιογόνα τόσο των εξωτερικών όσο και των εσωτερικών χώρων. Ο δυτικός τρόπος οικιακής διαβίωσης, με την καλύτερη προστασία από τις καιρικές συνθήκες και τον μειωμένο αερισμό, είναι ενδεχόμενο να αυξάνει την αλλεργιογόνο επιβάρυνση των εσωτερικών χώρων, οδηγώντας σε αυξημένα επίπεδα ευαισθητοποίησης.

Πρόσφατα δεδομένα δείχνουν ότι η διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη και τον περιορισμό των συμπτωμάτων της αλλεργικής ρινίτιδας. Όπως εξηγεί η Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος Κεφαλής & Τραχήλου, Επιστημονικός Συνεργάτης Νοσοκομείου Υγεία, κυρία Ανατολή Παταρίδου, “η διατροφή μπορεί να βοηθήσει χωρίς ωστόσο να υποκαθιστά άλλες θεραπείες ή μεθόδους αντιμετώπισης. Διατροφικοί παράγοντες που επιδρούν θετικά είναι ο θηλασμός, η απώλεια βάρους, τα αντιοξειδωτικά, τα Ω3 λιπαρά οξέα, τα προβιοτικά και η επαρκής ενυδάτωση του οργανισμού. Με την υιοθέτηση μιας μεσογειακής διατροφής, εμπλουτισμένης με φρέσκα φρούτα, λαχανικά και ξηρούς καρπούς, οι πιθανότητες για προστασία από τις αναπνευστικές αλλεργικές παθήσεις είναι αυξημένες και η εκδήλωση των συμπτωμάτων πιο ήπια.”

Γενικά, η θεραπεία της αλλεργικής ρινίτιδας περιλαμβάνει:

  • Εντοπισμό και αποφυγή των ένοχων αλλεργιογόνων.
  • Ειδική ανοσοθεραπεία.
  • Αντιισταμινικά. Αποτελούν τα φάρμακα πρώτης γραμμής κατά της αλλεργικής ρινίτιδας.
  • Τοπικά κορτικοστεροειδή σε μορφή σπρέι.
  • Συστηματικά κορτικοστεροειδή χορηγούνται μόνο σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις.
  • Σταθεροποιητικά μαστοκυττάρων.
  • Τα τοπικά αντιχολινεργικά είναι αποτελεσματικά στον έλεγχο της καταρροής.
  • Τα τοπικά και από το στόμα χορηγούμενα αγγειοσυσπαστικά μπορούν να χρησιμοποιούνται σε έντονο μπούκωμα και για περιορισμένο χρονικό διάστημα.
  • Χειρουργική θεραπεία. Περιλαμβάνει επεμβάσεις όπως διόρθωση της σκολίωσης του ρινικού διαφράγματος, αντιμετώπιση της υπερτροφίας των κάτω ρινικών κογχών, με καυτηριασμό ή κογχοτομή, ενδοσκοπική χειρουργική αντιμετώπιση των ρινικών πολυπόδων και της χρόνιας παραρρινοκολπίτιδας, όταν συνυπάρχουν με την αλλεργική ρινίτιδα.