Ακμή:  Μύθοι κ’ Αλήθειες

Home ΟΜΟΡΦΙΑ Ακμή:  Μύθοι κ’ Αλήθειες
akmi

Η Nisha Desai, MD, μια δερματολόγος στο Πανεπιστήμιο της NorthShore , θα βοηθήσει στην εξάλειψη των μύθων σχετικά με την ακμή.

Μύθος: Μόνο οι έφηβοι έχουν ακμή.

Αλήθεια: Περίπου το 25% των ενήλικων ανδρών και το 50% των ενήλικων γυναικών πάσχουν από κάποια μορφή ακμής. Οι αιτίες μπορεί να κυμαίνονται από κυμαινόμενες ορμόνες (που μπορεί να σχετίζονται με την εμμηνόπαυση, την εγκυμοσύνη, την εμμηνόρροια ή το στρες), φάρμακα ή προϊόντα προσώπου και μαλλιών. Η ακμή των ενηλίκων, όπως και κάθε άλλη, μπορεί να αντιμετωπιστεί με μια σωστή ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας, συμπεριλαμβανομένης της καθημερινής προστασίας από τον ήλιο και βοήθεια από έναν δερματολόγο.

Μύθος : Η ακμή προκαλείται εξ ολοκλήρου από τη γενετική.

Αλήθεια: Ενώ η γενετική παίζει ρόλο στον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσεται η ακμή, υπάρχουν επίσης αλλαγές στον τρόπο ζωής που μπορείτε να κάνετε για να ελέγξετε τις εξάρσεις σας. Η συνεχής ενυδάτωση, η διατήρηση μιας ισορροπημένης διατροφής, ο επαρκής ύπνος και η αποφυγή επιφανειών με μικρόβια είναι μερικοί από τους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να αποφύγετε τα βακτήρια που προκαλούν ακμή, αυξημένη παραγωγή λιπαρότητας στο δέρμα και ορμονικές ανισορροπίες που μπορούν να προκαλέσουν σπυράκια. Νεότερες έρευνες έχουν επίσης συνδέσει τις αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα με ορισμένες εστίες ακμής, οι οποίες θα μπορούσαν να δείξουν ότι οι δίαιτες χαμηλότερων υδατανθράκων είναι καλύτερες για να βοηθήσουν στον έλεγχο των φλεγμονών.

Μύθος: Το μαυρίσμα μπορεί να καθαρίσει ή να αποτρέψει την εμφάνιση ακμής, ενώ το αντηλιακό φράζει τους πόρους.

Αλήθεια: Ακριβώς το αντίθετο. Οποιοδήποτε είδος μαυρίσματος  είναι επιβλαβές για το δέρμα και είναι επίσης ιδιαίτερα ερεθιστικό για την ακμή. Η έκθεση σε υπεριώδεις ακτίνες θα στεγνώσει πραγματικά το δέρμα, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε μελλοντικές εξάρσεις.  Από την άλλη πλευρά, πολλά αντηλιακά (φτιαγμένα για να αντανακλούν τις ακτίνες UV) περιέχουν οξείδιο του ψευδαργύρου, το οποίο καταπολεμά τα βακτήρια που προκαλούν ακμή. Υπάρχουν, ωστόσο, μερικά αντηλιακά που μπορούν να ερεθίσουν την ακμή, επομένως είναι σημαντικό να κάνετε την έρευνά σας για να βρείτε τα καλύτερα προϊόντα για το δέρμα σας. Γενικά, τα αντηλιακά που φέρουν την ένδειξη «χωρίς λάδι» ή «μη φαγεσογόνο» θα είναι καλύτερα. Το δέρμα του καθενός είναι μοναδικό, επομένως μπορεί να είναι απαραίτητο να δοκιμάσετε πολλά πριν βρείτε το σωστό. Ορισμένες εταιρείες διαθέτουν ακόμη προϊόντα με SPF, μακιγιάζ  και φάρμακα ακμής.

Μύθος: Η ακμή προκαλείται από βρωμιά ή  grease που δεν έχουν ξεπλυθεί σωστά.

Αλήθεια:  Η ακμή ξεκινά από το δέρμα και παίρνει χρόνο για να σχηματιστεί. Τα σπυράκια και τα λευκά στίγματα συμβαίνουν όταν αδένες στο δέρμα παράγουν πάρα πολύ λιπαρότητα  και φράσσονται μέσα στον πόρο μαζί με βακτήρια που προκαλούν ακμή και νεκρά κύτταρα του δέρματος. Όταν η πρωτεΐνη της κερατίνης (από τα νεκρά κύτταρα του δέρματος) συσσωρεύεται στους πόρους και εκτίθεται στον αέρα, γίνεται μαύρο, γίνεται σπυράκι, ενώ όταν συσσωρεύεται μέσα στον πόρο που δεν εκτίθεται γίνεται λευκή κεφαλή.

 Μύθος: Το πλύσιμο προσώπου αρκετές φορές την ημέρα με προϊόντα δέρματος είναι ο καλύτερος τρόπος για την καταπολέμηση της ακμής.

Αλήθεια:  Το υπερβολικό πλύσιμο προσώπου μπορεί να καταστρέψει τα φυσικά έλαια που παράγει, κάτι που μπορεί να προκαλέσει περισσότερα σπυράκια ακμής.  Μπορείτε να αποτρέψετε την ξηρότητα και τον ερεθισμό πλένοντας απαλά το πρόσωπό σας όχι περισσότερο από δύο φορές την ημέρα. Ένας δερματολόγος μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε ποια προϊόντα και θεραπείες δέρματος θα λειτουργούν καλύτερα για τον τύπο του δέρματός σας.

Μύθος:  Με το να ‘’σπάτε’’ τα σπυράκια σας μπορείτε να απαλλαγείτε πιο γρήγορα από την ακμή.

Αλήθεια: Το σπυράκι πριν σχηματιστεί πλήρως θα κινδυνεύσει να σπρώξει τα βακτήρια στο δέρμα σας και να το εξαπλώσει σε άλλες μη επηρεασμένες περιοχές του προσώπου σας. Μαζί με τη διάδοση της λοίμωξης, το σπυράκι σας μπορεί επίσης να οδηγήσει σε μόνιμη βλάβη του δέρματος και ουλές. Είναι καλύτερο να αφήσετε το σπυράκι να επουλωθεί, το οποίο κανονικά θα διαρκέσει περίπου μία ή δύο εβδομάδες. Σε πιο σκούρο δέρμα, το σπυράκι μπορεί επίσης να επιδεινώσει τον αποχρωματισμό, το οποίο χωρίς φάρμακα μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες για να εξαφανιστεί.

 

 


Η Προτείνει: