Τι μπορεί να ευθύνεται για την ακμή;
Όλες όσες περάσαμε ή περνάμε ακμή έχουμε βιώσει τις εξάρσεις της, οι οποίες μερικές φορές εμφανίζονται αναπάντεχα μέσα σε μια νύχτα. Γιατί συμβαίνει αυτό; Φταίει ο τρόπος ζωής, το περιβάλλον, οι ορμόνες ή κάποια βακτήρια στο δέρμα; Ας διαβάσουμε εδώ το ρόλο που παίζουν τα βακτήρια στην ανάπτυξη της ακμής. Εξηγεί με απλό τρόπο και προτείνει την κατάλληλη μέθοδο για αντιμετώπιση της ακμής, ο εξειδικευμένος Δερματολόγος στα LASER, Dr. Τζερμιάς, Συνιδρυτής της Ευρωπαϊκής Εταιρείας LASER Δερματολογίας (ESLD) και Επιστημονικός Διευθυντής στα Δερματολογικά Κέντρα IQ Skin Clinics (Intensive Quality Skin Clinics).
Τι είναι το βακτήριο P. acnes της ακμής;
Η ακμή εμφανίζεται στους σμηγματογόνους θύλακες από υπερβολική συσσώρευση νεκρών κυττάρων του δέρματος, σμήγματος και βακτηρίων γνωστών με την ονομασία P. acnes (προπιονοβακτηρίδιο της ακμής). Το P. acnes υπάρχει στη φυσιολογική χλωρίδα του δέρματος και αντιπροσωπεύει περίπου το 87% των βακτηρίων στο δέρμα. Αναπτύσσεται βαθιά μέσα στους θύλακες, ζει αναερόβια και τρέφεται με το σμήγμα που παράγεται από τους σμηγματογόνους αδένες. Συνήθως, το βακτήριο αυτό είναι σχετικά αβλαβές. Ωστόσο, εάν οι θύλακες φράξουν, το συσσωρευμένο σμήγμα και τα χαμηλά επίπεδα οξυγόνου δημιουργούν το ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη του P. acnes. Καθώς τρέφεται από το σμήγμα, το προπιονοβακτηρίδιο της ακμής παράγει ουσίες και οξέα, προκαλώντας φλεγμονή και ακνεϊκές βλάβες στο δέρμα.
Η παρουσία του P. acnes στο δέρμα δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ένα άτομο πρόκειται να αποκτήσει ακμή. Μόνο συγκεκριμένα στελέχη του βακτηρίου αυτού σχετίζονται με το ακνεϊκό δέρμα, γεγονός που εξηγεί γιατί ορισμένα άτομα έχουν μεγαλύτερη προδιάθεση να εμφανίσουν ακμή, ενώ άλλα όχι. Το βακτήριο της ακμής έχει “κακά” στελέχη που σχετίζονται με σπυράκια και “καλά” στελέχη που προστατεύουν το δέρμα.
Γιατί μια κοινή θεραπεία δεν είναι αποτελεσματική για την αντιμετώπιση της ακμής;
Το P. acnes παράγει έναν φυσικό μηχανισμό αυτοπροστασίας που ονομάζεται βιοφίλμ. Αυτό δημιουργείται από συστάδες βακτηρίων ενσωματωμένα μεταξύ τους σε μια κολλώδη επιφάνεια, η οποία περιβάλλει τα βακτήρια και τα βοηθά να προσκολληθούν στους τριχοσμηγματογόνους θύλακες. Με αυτό τον τρόπο προωθείται η υπερκερατινοποίηση και δημιουργούνται στο δέρμα οι φαγέσωρες, τα γνωστά λευκά και μαύρα στίγματα.
Ο σχηματισμός του βιοφίλμ είναι μια φυσιολογική συμπεριφορά του βακτηρίου P. acnes, η οποία, όμως, εμποδίζει τη δράση των από του στόματος αντιβιοτικών, που είναι μια θεραπεία για την ακμή, που πλέον δεν θεωρείται πάντα αποτελεσματική και πρέπει να εγκαταλείπεται εάν μετά τον πρώτο μήνα λήψης τους δεν υπάρχει βελτίωση. Αυτό συμβαίνει γιατί τα αντιβιοτικά δεν μπορούν να διεισδύσουν στο βιοφίλμ επειδή τα βακτήρια είναι σφιχτά ενωμένα μεταξύ τους με αποτέλεσμα η θεραπεία της ακμής βασισμένη σε χορήγηση αντιβιοτικών να μην έχει αποτέλεσμα.
Φωτοθεραπεία, η πλέον αποτελεσματική για την αντιμετώπιση της ακμής
Το βακτήριο P. acnes παράγει πορφυρίνες, που είναι οργανικές ενώσεις με σημαντικό ρόλο στη φωτοσύνθεση και τη μεταφορά οξυγόνου στον δερματικό ιστό. Παρατηρώντας το δέρμα κάτω από ειδικό ιατρικό φως, μπορούμε να τις δούμε σαν σημεία που φωσφορίζουν. Η σύνθεση και η αποθήκευση μεγάλων ποσοτήτων πορφυρινών από το P. acnes, ευνοεί την εφαρμογή της φωτοθεραπείας για την αντιμετώπιση της ακμής. Με την χρήση ορατού μπλε και ερυθρού φωτός, απόλυτα καθαρού και ζωογόνου, στοχεύουμε τις βλάβες της ακμής με εντυπωσιακά αποτελέσματα μετά από λίγες συνεδρίες. Τα δύο μήκη κύματος φωτός αντιμετωπίζουν ουσιαστικά το βακτήριο της ακμής και την φλεγμονή που υπάρχει στο δέρμα, ενώ προλαμβάνουν από σχηματισμό ουλών.
Η φωτοθεραπεία είναι η πλέον ασφαλής μέθοδος και μπορεί να εφαρμοστεί ακόμη και το καλοκαίρι. Ανάλογα με την σοβαρότητα της ακμής, συνδυάζεται με ή χωρίς φαρμακευτική αγωγή και προτείνεται για όσες δεν θέλουν ή δεν μπορούν να λαμβάνουν φάρμακα από το στόμα. Τέλος, μπορεί να συνδυαστεί με τοπική αγωγή και εξελιγμένα LASER που εξουδετερώνουν τα βακτήρια και ρυθμίζουν την παραγωγή σμήγματος στο δέρμα.
Πηγή: www.madamefigaro.gr