dyo-logo-200

Αυτά τα δύο συμπληρώματα μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της μνήμης σας

Δεν αισθάνεστε τόσο έξυπνοι όσο θα θέλατε; Σίγουρα, ίσως ήρθε η ώρα να αρχίσετε να λύνετε σταυρόλεξα και να διαβάζετε εκείνα τα βιβλία στο κομοδίνο σας, αλλά η ενασχόληση με τις πνευματικές ασκήσεις δεν είναι η μόνη αλλαγή στον τρόπο ζωής που θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά. Οι τροφές που τρώτε μπορούν επίσης να έχουν αντίκτυπο. Τώρα, νέα έρευνα δείχνει ότι η συμπλήρωση της διατροφής σας με περισσότερα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και καροτενοειδή σε συνδυασμό μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη εργασίας σας.

Στη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Clinical Nutrition, οι ερευνητές έδωσαν στην πειραματική ομάδα 30 ενηλίκων ηλικίας 65 ετών και άνω ένα ημερήσιο συμπλήρωμα με ένα γραμμάριο ιχθυελαίου και 22 mg καροτενοειδών καθώς και 15 mg βιταμίνης Ε. Οι συμμετέχοντες αυτοί είχαν καλύτερες επιδόσεις σε εργασίες μνήμης εργασίας από εκείνους που δεν έλαβαν τα συμπληρώματα και η απόδοση συνδέθηκε με τη συγκέντρωση των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και των καροτενοειδών στον οργανισμό.

Η σύσταση για τη λήψη αυτών των συμπληρωμάτων καροτενοειδών θα πρέπει ίσως να αντιμετωπίζεται με έναν υγιή σκεπτικισμό.

Η Ngaire Hobbins, APD, πρόεδρος του τμήματος Τασμανίας της Αυστραλιανής Ένωσης Γεροντολογίας και συγγραφέας του βιβλίου Brain Body Food – The Ultimate Guide to Thriving into Later Life and Reducing Dementia Risk, επισημαίνει σε συνέντευξή της στο Eat This, Not That! ότι μεγάλο μέρος της χρηματοδότησης της μελέτης προέρχεται από ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα που έχει ως στόχο να βοηθήσει στην ανάπτυξη θρεπτικών φαρμάκων, όπως αυτά που μελετήθηκαν εδώ. Αυτό σημαίνει ότι: Οι διατροφικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για τη διατροφή των ανθρώπων, όπως αυτές που μελετώνται εδώ: Οι συστάσεις ίσως είναι καλύτερο να λαμβάνονται με επιφύλαξη.

Στην πραγματικότητα, ο Hobbins συνιστά αντ’ αυτού να αναζητάτε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και εκείνα με “ένα ευρύ φάσμα αντιοξειδωτικών και συναφών φυτοχημικών ουσιών [ενώσεις από φυτά].

Εάν επιλεγμένα αντιοξειδωτικά, βιταμίνες, ωμέγα-3 λιπαρά ή άλλα συστατικά τροφίμων αφαιρεθούν από το αρχικό τρόφιμο και καταναλωθούν ως συμπληρώματα, τα οφέλη που είναι διαθέσιμα από άλλα ευεργετικά συστατικά στο αρχικό τρόφιμο ενδεχομένως χάνονται, σημείωσε. Αυτό καταλήγει στο ότι είναι πολύ δύσκολο να γνωρίζουμε πώς τα οφέλη των συμπληρωμάτων που περιέχουν εξαχθέντα συστατικά τροφίμων μπορεί να συγκριθούν με τα οφέλη από την κατανάλωση των τροφίμων από τα οποία προέρχονται αρχικά.

 

Κοινοποίησε αυτο το άρθρο:

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
Email

Σχετικά άρθρα:

Ανακάλυψε το τελευταίο τεύχος του Δ.Υ.Ο.

Περισσότερα Άρθρα

kali ugeia sunentefksi
«Για καλή υγεία χρειάζεται μέτρο και κοινή λογική»
p kormas article
«Το τοπίο στην oρθοπαιδική αλλάζει συνεχώς»
klentzeris upogenitikotita
Πώς η πανδημία COVID19 προκάλεσε πτώση των γεννήσεων στην Ευρώπη και στην χώρα μας
antidoto pathitikotita
Η πανδημία απο την σκοπιά της ομάδας "Αντίδοτο στην Παθητικότητα"
main banner foitites
Ε.Φ.Φ.Ε: " Η πανδημία αποτέλεσε πρόκληση για εμάς "
kostas sirigos 1
Έχει σημασία να αποκτήσουμε παιδεία και κουλτούρα πρόληψης;
prwtovoulia newn
Πώς ο covid-19 άλλαξε την ζωή της νεολαίας
MINA GKAGKA COVER
ΜΙΝΑ ΓΚΑΓΚΑ «Είμαστε έτοιμοι για το δεύτερο κύμα»
stefanos kales
«Πιθανό να έχουμε εμβόλιο για τον COVID το φθινόπωρο ή τον χειμώνα»
mouzaka cover
Συνέντευξη της Λυδίας Μουζάκα στο περιοδικό Ciao