ωμεγα-3-λιπαρα

Αυτά τα δύο συμπληρώματα μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της μνήμης σας

Δεν αισθάνεστε τόσο έξυπνοι όσο θα θέλατε;  ίσως ήρθε η ώρα να αρχίσετε να λύνετε σταυρόλεξα και να διαβάζετε εκείνα τα βιβλία στο κομοδίνο σας, αλλά η ενασχόληση με τις πνευματικές ασκήσεις δεν είναι η μόνη αλλαγή στον τρόπο ζωής που θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά.

Οι τροφές που τρώτε μπορούν επίσης να έχουν αντίκτυπο. Έρευνες έχουν δείξει ότι η συμπλήρωση της διατροφής σας με περισσότερα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και καροτενοειδή μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη σας.

Σε μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Clinical Nutrition, οι ερευνητές έδωσαν στην πειραματική ομάδα 30 ενηλίκων ηλικίας 65 ετών και άνω ένα ημερήσιο συμπλήρωμα με ένα γραμμάριο ιχθυελαίου και 22 mg καροτενοειδών καθώς και 15 mg βιταμίνης Ε. Οι συμμετέχοντες είχαν καλύτερες επιδόσεις σε εργασίες μνήμης από εκείνους που δεν έλαβαν τα συμπληρώματα και η απόδοση συνδέθηκε με τη συγκέντρωση των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και των καροτενοειδών στον οργανισμό.

Η σύσταση για τη λήψη αυτών των συμπληρωμάτων καροτενοειδών θα πρέπει ίσως να αντιμετωπίζεται με έναν υγιή σκεπτικισμό.

Η Ngaire Hobbins, APD, πρόεδρος του τμήματος Τασμανίας της Αυστραλιανής Ένωσης Γεροντολογίας και συγγραφέας του βιβλίου “Brain Body Food – The Ultimate Guide to Thriving into Later Life and Reducing Dementia Risk”, επισημαίνει σε συνέντευξή της ότι πρέπει να αναζητάμε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.