eye-exam

Restart στην υγεία των ματιών

ΕΜΜΑΝΟΥHΛ ΓΚΟΓΚΟΣ,
Εξειδικευμένος χειρουργός καταρράκτη – laser μυωπίας
www.realeyes.gr

Το φθινόπωρο πήρε τη θέση του καλοκαιριού. Μετά από αυτούς τους καυτούς μήνες, την ξηρασία και την αφρικανική σκόνη, επανερχόμαστε όλοι σε μια πιο φυσιολογική θερμοκρασία και πιο φυσιολογικά επίπεδα υγρασίας.

Σύμφωνα με το TFOS (Τear Film Ocular Society) DEWS II report, η διαρκής έκθεση των ματιών στην ηλιακή ακτινοβολία, στo θαλασσινό νερό, στην ατμοσφαιρική ρύπανση και στην ξηρασία, έχει σαν αποτέλεσμα την αστάθεια της δακρυϊκής στοιβάδας η οποία αν δεν αντιμετωπιστεί, θα οδηγήσει σε υπεροσμωτικότητα και κυτταρικό θάνατο. Οι δομές της πρόσθιας επιφάνειας του οφθαλμού θα νοσήσουν και τότε μια πυρηνική βόμβα θα ελευθερωθεί: κιτοχίνες, ΜMP9, Τcells και όλοι οι διαμεσολαβητές της φλεγμονής θα ενεργοποιηθούν. Aν η κατάσταση αυτή δεν αντιμετωπιστεί, τότε o φαύλος κύκλος της ξηροφθαλμίας θα εγκατασταθεί και ο χρόνιος ερεθισμός των ματιών θα επιταθεί, ιδίως σε αυτούς που κάθονται πολλές ώρες στον υπολογιστή, στα aircondition και στους ανεμιστήρες.

Η ξηροφθαλμία, από την οποία πάσχουν έως και το 50% των ανθρώπων, είναι μια σύγχρονη νόσος η οποία δημιουργεί προβλήματα στις καθημερινές δραστηριότητες όπως το διάβασμα, η οδήγηση ιδίως τα βράδυ, διαταραχές στον ύπνο, κατάθλιψη και αγχώδεις διαταραχές.

Restart λοιπόν με καλή ενυδάτωση των ματιών με λιπαντικές σταγόνες, τεχνητά δάκρυα με ή χωρίς υαλουρονικό σε καθημερινή βάση ιδίως στους μεγαλύτερους ασθενείς, στις γυναίκες, σε ασθενείς με δυσθυροειδοπάθεια, ροδόχρους ακμή, σε ασθενείς που παίρνουν διάφορα φάρμακα όπως αντιισταμινικά, αντικαταθλιπτικά, αντιγλαυκωματικά. Βάλτε τεχνητά δάκρυα στα μάτια ιδίως εσείς που κάθεστε πολλές ώρες μπροστά σε ένα υπολογιστή, που έχετε κάνει οποιαδήποτε διαθλαστική επέμβαση ή προγραμματίζετε οποιαδήποτε επέμβαση στα μάτια σας όπως καταρράκτη ή αφαίρεση της μυωπίας στο εγγύς μέλλον.

Γλαυκωματικοί ασθενείς προσέξτε το οπτικό σας νεύρο και προγραμματίστε μια πλήρη οφθαλμολογική εξέταση με μέτρηση της πιέσεως, OCT οπτικής θηλής και οπτικά πεδία και μην ξεχνάτε ότι το γλαύκωμα είναι μια ύπουλη νόσος που δεν δίνει συμπτώματα μέχρι τα τελικά στάδια και οδηγεί στην τύφλωση αν δεν αντιμετωπιστεί.

Γονείς, προγραμματίστε ένα οφθαλμολογικό έλεγχο στα παιδιά σας ιδίως εάν δεν το έχετε κάνει ποτέ. Δεν είναι ασύνηθες οι περιπτώσεις παιδιών που έχουν μια κακή σχολική χρονιά και μαθησιακές δυσκολίες, πολύ απλά διότι δεν βλέπουν καλά και δεν έχει χορηγηθεί εγκαίρως ένα ζευγάρι γυαλιών οράσεως.

Όσον αφορά τις μικρότερες ηλικίες, πρέπει να ειπωθεί εδώ ότι ποτέ δεν είναι νωρίς για τον πρώτο οφθαλμολογικό έλεγχο. Εάν το μωρό σας δεν έχει εξεταστεί να ξέρετε ότι οποιαδήποτε διαθλαστικό σφάλμα όπως μυωπία, υπερμετρωπία η αστιγματισμός μπορεί δυνητικά να οδηγήσει σε αμβλυωπία (τεμπέλικο μάτι).

Ο υποχρεωτικός οφθαλμολογικός έλεγχος στο δημοτικό δημιουργεί μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Η σύσταση είναι λοιπόν, τα νεογέννητα να εξετάζονται από τον οφθαλμίατρο ή τον παιδοφθαλμίατρο μετά τα πρώτα τους γενέθλια.

Restart λοιπόν, προληπτική οφθαλμολογική εξέταση σε όλα τα παιδιά.