Η μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου φτάνει μέχρι και το 50%- και το κυριότερο, είναι στο χέρι σας, αναφέρει η κ. Σταυρούλα Ντρουφάκου, Παθολόγος-Ογκολόγος, Επιστημονική Συνεργάτιδα Γ΄ Ογκολογικής Κλινικής Metropolitan Hospital.
Συγκεκριμένα, καταναλώστε τρόφιμα με μεγάλη περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά, σε λογικές ποσότητες, έτσι ώστε να φτάσετε και να παραμείνετε στο ιδανικό σωματικό βάρος. Προτιμήστε λαχανικά και φρούτα όλων των ειδών και των χρωμάτων, όσπρια, δημητριακά ολικής άλεσης καθώς και ανάλατους και άψητους ξηρούς καρπούς.
Περιορίστε σημαντικά τα κόκκινα και επεξεργασμένα κρέατα (π.χ. λουκάνικα, μπέικον, κρέας σε κονσέρβα κ.λπ), τα σακχαρούχα αναψυκτικά καθώς και τα υπέρ-επεξεργασμένα βιομηχανοποιημένα προϊόντα τα οποία συχνά περιέχουν πολλές θερμίδες, μεγάλη ποσότητα ζάχαρης, κορεσμένων λιπαρών και αλατιού και έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες.
Αν κάποιος επιλέξει να πιεί αλκοόλ, η επιτρεπόμενη ποσότητα είναι 1 ποτό την ημέρα για τις γυναίκες ή 2 για τους άντρες.
Γιατί και στην περίπτωση του καρκίνου ισχύει αυτό που είπε ο Ιπποκράτης 2.500 χρόνια πριν: «Κάλλιον το προλαμβάνειν του θεραπεύειν».
Επιμέλεια: Νεκταρία Καρακώστα, Δημοσιογράφος Υγείας
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα που μπορεί να σας ενδιαφέρουν