Ο εγκέφαλος είναι αναµφισβήτητα το σηµαντικότερο όργανο του σώµατος. Το παράδοξο είναι ότι κανείς δεν µας έχει διδάξει πώς να τον φροντίζουµε ώστε να τον διατηρούµε υγιή.
Όλγα Λυµπεροπούλου,
Γνωστική νευροψυχολόγος, M.Sc.,
Ειδίκευση στην Τρίτη
Ηλικία & τις Άνοιες,
Κέντρο Διαταραχών Μνήµης,
www.trainyourbrain.gr,
Αριστοτέλους 14, Χολαργός,
6993305422,
contact@trainyourbrain.gr
Ωστόσο, τα συµπεράσµατα των ερευνών είναι σαφή: υιοθετώντας έναν φιλικό προς τον εγκέφαλο τρόπο ζωής, µπορούµε να µεγιστοποιήσουµε την απόδοσή του και, παράλληλα, να τον θωρακίσουµε απέναντι σε νοσήµατα που µπορεί να απειλήσουν µελλοντικά την υγεία του, όπως είναι η νόσος Αλτσχάιµερ.
Καθένα από τα παρακάτω βήµατα θα σας φέρει όλο και πιο κοντά σε έναν υγιή και νεανικό εγκέφαλο:
1 |
Φροντίστε την καρδιά σας. Ό,τι κάνει καλό στην καρδιά, κάνει καλό και στον εγκέφαλο. Ελέγχετε τακτικά την αρτηριακή πίεση, τη χοληστερίνη και το σάκχαρο στο αίµα, καθώς και το σωµατικό σας βάρος. Ζητήστε βοήθεια για να διακόψετε το κάπνισµα.
2 |
Ασκηθείτε. Η τακτική σωµατική δραστηριότητα αυξάνει τη ροή του αίµατος στον εγκέφαλο και τον διατηρεί σε φόρµα. Επιλέξτε µίας µέτριας έντασης σωµατική δραστηριότητα και αφιερώστε σε αυτή 30 λεπτά, τουλάχιστον 3 µε 4 φορές την εβδοµάδα.
3 |
Γυµνάστε το µυαλό σας. Επιλέγοντας µια καινούργια, διανοητικά απαιτητική δραστηριότητα, βοηθάτε τον εγκέφαλό σας να δηµιουργήσει καινούργια κύτταρα και νέες συνδέσεις µεταξύ τους. Μάθετε µια ξένη γλώσσα ή ένα µουσικό όργανο. Δοκιµάστε ένα καινούργιο χόµπι.
4 |
Φάτε υγιεινά. Ακολουθήστε µια διατροφή στο πρότυπο της µεσογειακής, η οποία αποδεδειγµένα έχει τα µεγαλύτερα οφέλη για την υγεία του εγκεφάλου. Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ.
5 |
Μην υποτιµάτε τη σηµασία του ύπνου. 7 µε 9 ώρες βραδινού ύπνου είναι απαραίτητες για να µπορέσει ο εγκέφαλος να αποβάλει τις συσσωρευµένες τοξίνες και να αποθηκεύσει τα ερεθίσµατα της ηµέρας που προηγήθηκε. Όσοι, δε, έχετε την πολυτέλεια µιας µεσηµεριανής σιέστας, απολαύστε τη χωρίς ενοχές.
6 |
Προστατέψτε την ψυχική σας υγεία. Το χρόνιο στρες προκαλεί εµφανείς αλλοιώσεις στον εγκέφαλο. Αναζητήστε δραστηριότητες που θα σας βοηθήσουν να χαλαρώσετε: η γυµναστική, ο διαλογισµός και η επαφή µε τη φύση είναι µερικές από αυτές. Μη διστάσετε να ζητήσετε τη βοήθεια ειδικού για να αντιµετωπίσετε διαταραχές της διάθεσης, όπως η κατάθλιψη.
7 |
Τονώστε την κοινωνική σας ζωή. Η συναναστροφή µε άλλους ανθρώπους βελτιώνει τη διάθεση, κινητοποιεί και κρατά τον εγκέφαλο σε εγρήγορση. Ιδανικές θεωρούνται οι δραστηριότητες που συνδυάζουν την κοινωνική αλληλεπίδραση µε τη σωµατική και διανοητική άσκηση, όπως ο χορός.
Ποτέ δεν είναι πολύ νωρίς ή πολύ αργά για να ασχοληθείτε µε τη φροντίδα της υγείας του εγκεφάλου σας! Όποια κι αν είναι η ηλικία σας, η καλύτερη στιγµή για να ξεκινήσετε είναι τώρα.