7 βήματα για να θεραπεύσετε το hangover σας

Home ΥΓΕΙΑ 7 βήματα για να θεραπεύσετε το hangover σας
hangover 3

Ο Dr. Robert Swift, ερευνητής στο Providence Veterans Affairs Medical Center στο Rhode Island, συνέγραψε μία από τις λίγες εργασίες ανασκόπησης για το hangover το 1998. Εξακολουθεί να είναι μία από τις πιο συχνά αναφερόμενες πηγές για το θέμα. Η ανασκόπηση των θεραπειών για το hangover που ακολουθεί βασίζεται σε αυτή την ανασκόπηση, σε μια συνέντευξη με τον Dr. Swift και σε διάφορες άλλες πηγές, σύμφωνα με το άρθρο της ιστοσελίδας Harvard Health Publishing.

1. Το τρίχωμα του σκύλου. Το να πίνεις για να απαλύνεις τα συμπτώματα του hangover ονομάζεται μερικές φορές λήψη της τρίχας του σκύλου, ή της τρίχας του σκύλου που σε δάγκωσε. Η αντίληψη είναι ότι ο πονοκέφαλος είναι μια μορφή στέρησης του αλκοόλ, οπότε ένα ή δύο ποτά θα διευκολύνουν τη στέρηση.

Μπορεί να υπάρχει κάτι σε αυτό, λέει ο Δρ Σουίφτ. Τόσο το αλκοόλ όσο και ορισμένα ηρεμιστικά, όπως οι βενζοδιαζεπίνες όπως η διαζεπάμη (Βάλιουμ), αλληλεπιδρούν με τους υποδοχείς GABA στα εγκεφαλικά κύτταρα, εξηγεί. Και είναι καλά τεκμηριωμένο ότι ορισμένοι άνθρωποι έχουν συμπτώματα στέρησης από τα ηρεμιστικά μικρής δράσης καθώς εξασθενούν. Ίσως ο εγκέφαλος αντιδρά με παρόμοιο τρόπο καθώς τα επίπεδα αλκοόλ στο αίμα αρχίζουν να μειώνονται.

Ακόμα κι έτσι, ο Δρ Σουίφτ συμβουλεύει να μην χρησιμοποιείτε το αλκοόλ ως φάρμακο για το hangover. “Η τρίχα του σκύλου απλώς διαιωνίζει έναν κύκλο”, λέει. “Δεν σας επιτρέπει να ανακάμψετε”.

2. Πιείτε υγρά. Το αλκοόλ προωθεί την ούρηση επειδή αναστέλλει την απελευθέρωση της αγγειοπιεστίνης, μιας ορμόνης που μειώνει τον όγκο των ούρων που παράγουν τα νεφρά. Αν το hangover σας περιλαμβάνει διάρροια, εφίδρωση ή εμετό, μπορεί να είστε ακόμα πιο αφυδατωμένοι. Παρόλο που η ναυτία μπορεί να σας δυσκολέψει να κατεβάσετε οτιδήποτε, ακόμη και μερικές γουλιές νερό μπορεί να βοηθήσουν το hangover σας.

Photo by Pexels

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3. Πάρτε μερικούς υδατάνθρακες στον οργανισμό σας. Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, οπότε θεωρητικά κάποια από την κούραση και τους πονοκεφάλους ενός hangover μπορεί να οφείλονται σε έναν εγκέφαλο που λειτουργεί χωρίς αρκετό από το κύριο καύσιμό του. Επιπλέον, πολλοί άνθρωποι ξεχνούν να φάνε όταν πίνουν, μειώνοντας περαιτέρω το σάκχαρο στο αίμα τους. Το τοστ και ο χυμός είναι ένας τρόπος για να επαναφέρετε απαλά τα επίπεδα στο φυσιολογικό.

4. Αποφύγετε τα αλκοολούχα ποτά με πιο σκούρο χρώμα. Πειράματα έχουν δείξει ότι τα διαυγή ποτά, όπως η βότκα και το τζιν, τείνουν να προκαλούν λιγότερο συχνά hangover από τα σκούρα, όπως το ουίσκι, το κόκκινο κρασί και η τεκίλα. Η κύρια μορφή αλκοόλης στα αλκοολούχα ποτά είναι η αιθανόλη, αλλά τα πιο σκούρα ποτά περιέχουν χημικά συγγενείς ενώσεις (συγγενείς), συμπεριλαμβανομένης της μεθανόλης. Σύμφωνα με την εργασία ανασκόπησης του Dr. Swift, τα ίδια ένζυμα επεξεργάζονται την αιθανόλη και τη μεθανόλη, αλλά οι μεταβολίτες της μεθανόλης είναι ιδιαίτερα τοξικοί, οπότε μπορεί να προκαλέσουν χειρότερο hangover.

Photo by Pexels

 

 

 

 

 

 

 

5. Πάρτε ένα παυσίπονο. Η ασπιρίνη, η ιβουπροφαίνη (Motrin, άλλες μάρκες) και άλλα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ) μπορεί να βοηθήσουν στον πονοκέφαλο και στο γενικότερο αίσθημα πόνου. Τα ΜΣΑΦ, ωστόσο, μπορεί να ερεθίσουν ένα στομάχι που έχει ήδη ερεθιστεί από το αλκοόλ. Μην πάρετε ακεταμινοφαίνη (Tylenol). Εάν το αλκοόλ παραμένει στον οργανισμό σας, μπορεί να επιτείνει τις τοξικές επιδράσεις της ακεταμινοφαίνης στο ήπαρ.

Photo by Pexels

6. Πίνετε καφέ ή τσάι. Η καφεΐνη μπορεί να μην έχει ιδιαίτερες δυνάμεις κατά του hangover, αλλά ως διεγερτικό, θα μπορούσε να βοηθήσει με την υπνηλία.

Photo by Pexels

 

 

 

 

 

 

 

 

7. Βιταμίνες του συμπλέγματος Β και ψευδάργυρος. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο The Journal of Clinical Medicine αξιολόγησε τις δίαιτες για 24 ώρες πριν και μετά την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Ήταν μια μικρή μελέτη και τα αποτελέσματα βασίστηκαν στο ότι οι συμμετέχοντες έλεγαν τι έτρωγαν. Ωστόσο, διαπίστωσαν ότι τα άτομα των οποίων η κατανάλωση τροφίμων και ποτών περιείχε μεγαλύτερες ποσότητες ψευδαργύρου και βιταμινών Β είχαν λιγότερο έντονο hangover.