βήχα-δύσπνοιας

6 σπιτικές θεραπείες για να σταματήσετε τον βήχα

Υπάρχουν αρκετές φυσικές θεραπείες για το βήχα που έχουν αποδεδειγμένα οφέλη, λέει ο Stephen Russell, MD, γιατρός στο Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα στο Μπέρμιγχαμ και ειδικός στις λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού.

Μέλι

Αν σας αρέσει η γεύση του μελιού, είστε τυχεροί. Τα ζεστά υγρά με μέλι μπορούν να καταπραΰνουν και να θεραπεύουν τον βήχα. Χρησιμοποιήστε σκέτο ζεστό νερό ή ένα αγαπημένο ζεστό τσάι και προσθέστε μέλι και λεμόνι ανάλογα με τη γεύση (το λεμόνι είναι μόνο για γεύση). Το μέλι είναι ένα σπιτικό φάρμακο για το βήχα με αποδεδειγμένα οφέλη.

Μασήστε παστίλιες ή σκληρές καραμέλες για να βοηθήσετε στην τόνωση του σάλιου

Οι παστίλιες και οι σκληρές καραμέλες βοηθούν στη διέγερση του σάλιου ή στην αύξηση των εκκρίσεων στο στόμα, οι οποίες μπορούν να περιορίσουν τον βήχα. Δεν υπάρχουν πολλά επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν τις φυτικές παστίλιες, όπως αυτές που περιέχουν ψευδάργυρο, βιταμίνη C και εχινάκεια, αλλά μπορεί να έχουν μέτρια οφέλη – ακόμη και αν πρόκειται απλώς για φαινόμενο placebo – και καμία από αυτές δεν είναι επιβλαβής.

Πίνετε υγρά για ενυδάτωση και ενίσχυση του ανοσοποιητικού σας συστήματος

Η κατανάλωση υγρών όλων των ειδών, ιδιαίτερα ζεστών, όπως ζεστό νερό, κοτόσουπα και τσάι, είναι μια άλλη καλή σπιτική θεραπεία για το βήχα. Πολλοί άνθρωποι που έχουν βήχα τείνουν να αφυδατώνονται. Εκτός από την ενυδάτωση, τα υγρά βοηθούν επίσης το ανοσοποιητικό σας σύστημα να καταπολεμήσει την πηγή της λοίμωξης ή του ιού που μπορεί να προκαλεί το βήχα σας και καταπραΰνουν τον πονόλαιμο που είναι συνηθισμένος με το βήχα.

Οι γαργάρες μπορεί να κάνει τον βήχα σας να φύγει γρηγορότερα

Σίγουρα έχετε αλάτι στο σπίτι. Προσθέστε λίγο σε ζεστό νερό και κάντε γαργάρες με αυτό. Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Preventive Medicine, οι απλές γαργάρες με νερό έτειναν να εξασθενούν τα συμπτώματα των λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος (γνωστού και ως κοινό κρυολόγημα).

Χρησιμοποιήστε έναν υγραντήρα ή κάντε ένα ντους με ατμό για να διευκολύνετε τη συμφόρηση

Αν έχετε παρατηρήσει ότι ο βήχας ή η συμφόρηση σας χαλαρώνει καθώς απολαμβάνετε ένα ζεστό μπάνιο ή ντους, τότε γνωρίζετε την αξία της υγρασίας για την ανακούφιση από τα συμπτώματα του κρυολογήματος. Μπορείτε να δημιουργήσετε αυτή την απλή θεραπεία για τον βήχα στο σπίτι κάνοντας ένα ντους με ατμό ή χρησιμοποιώντας έναν υγραντήρα. Θυμηθείτε να ακολουθείτε τις οδηγίες του κατασκευαστή για να διατηρείτε τον υγραντήρα σας καθαρό και να αποφεύγετε την ύπαρξη των βακτηρίων και της μούχλας.