Ποια είναι τα 6 οφέλη των σπόρων κολοκύθας για την υγεία μας;

Home ΔΙΑΤΡΟΦΗ Ποια είναι τα 6 οφέλη των σπόρων κολοκύθας για την υγεία μας;
kolokutha

1.Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο και άλλα μέταλλα

Οι σπόροι κολοκύθας είναι μια καλή πηγή μαγνησίου, μαγγανίου, σιδήρου, ψευδαργύρου και χαλκού. Το μαγνήσιο συμβάλλει στη βελτίωση της διάθεσης και του ύπνου, ενώ το μαγγάνιο παίζει ρόλο στην παραγωγή κολλαγόνου και προάγει την υγεία του δέρματος και των οστών.  Ο σίδηρος και ο ψευδάργυρος εμπλέκονται στην παραγωγή ενέργειας και ο σίδηρος βοηθά επίσης τη μεταφορά οξυγόνου στα κύτταρα μας. Ο ψευδάργυρος υποστηρίζει ανοσία, υγεία του δέρματος και όραση. Μόνο μία μερίδα σπόρων κολοκύθας μπορεί να παρέχει 14 έως 42% του ημερήσιας μερίδας που χρειαζόμαστε, σύμφωνα με το άρθρο του περιοδικού Health.

2.Υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά

Εκτός από τα μέταλλα, αυτοί οι ισχυροί σπόροι είναι επίσης  γεμάτοι με αντιοξειδωτικά προστατευτικών κυττάρων, συμπεριλαμβανομένων των καροτενοειδών και της βιταμίνης Ε. Εκτός από τη μείωση της φλεγμονής, τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην αποτροπή της πρόωρης γήρανσης και των χρόνιων παθήσεων.

3.Πλούσια σε καλά λίπη

Οι σπόροι κολοκύθας είναι μια από τις καλύτερες πηγές φυτικών λιπαρών οξέων ωμέγα-3, που ονομάζονται άλφα-λινολενικό οξύ ή ALA. Μόνο ένα μικρό κλάσμα της ALA μετατρέπεται στα σημαντικά ωμέγα-3 DHA και EPA, τα οποία βρίσκονται σε λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός. Ωστόσο, τα οφέλη της ALA περιλαμβάνουν την προστασία των καρδιακών παθήσεων, τον μειωμένο κίνδυνο σκλήρυνσης της αρτηρίας και της φλεγμονής.

4.Ελέγχει το σάκχαρο στο αίμα

Εκτός από το ότι είναι χαμηλά σε υδατάνθρακες και καλή πηγή φυτικών πρωτεϊνών, η έρευνα δείχνει ότι οι σπόροι κολοκύθας βοηθούν στην προστασία από τον διαβήτη τύπου 2 ή στη μείωση των επιπλοκών του με άλλους τρόπους, όπως η βελτίωση της ρύθμισης της ινσουλίνης και η προστασία των οργάνων από τις συνέπειες του διαβήτη.

5.Βελτίωση του ανοσοποιητικού συστήματος

Εκτός από τον ψευδάργυρο και το σίδηρο, τα οποία είναι και τα δυο ιχνοστοιχεία ζωτικά για την ανοσοποιητική λειτουργία, οι σπόροι κολοκύθας έχουν αντιμυκητιακές και αντι-ιικές ιδιότητες. Οι σπόροι κολοκύθας επίσης δεν αποτελούν κοινή αιτία αλλεργιών και δυσανεξίας.

6.Μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του σπέρματος

Η έρευνα δείχνει ότι τόσο οι σπόροι κολοκύθας όσο και το έλαιο κολοκύθας βοηθούν στην προστασία της υγείας του προστάτη. Η περιεκτικότητα σε ψευδάργυρο των σπόρων μπορεί επίσης να υποστηρίξει τη γονιμότητα των ανδρών, καθώς τα χαμηλά επίπεδα ψευδαργύρου έχουν συνδεθεί με μειωμένη ποιότητα σπέρματος.