6 επιστημονικά τεκμηριωμένα οφέλη του ανανά, σύμφωνα με τους διαιτολόγους

Home ΔΙΑΤΡΟΦΗ 6 επιστημονικά τεκμηριωμένα οφέλη του ανανά, σύμφωνα με τους διαιτολόγους
pineapple

1.Διευκολύνει την πέψη

Η βρωμελίνη στον ανανά μπορεί να βοηθήσει στην πέψη, επειδή το ένζυμο διασπά τις πρωτεΐνες, σύμφωνα με το άρθρο της ιστοσελίδας Insider. Μειώνει επίσης τη φλεγμονή στο γαστρεντερικό σωλήνα για όσους πάσχουν από φλεγμονώδη νόσο του εντέρου.  Επιπλέον, μια μερίδα ανανά προσφέρει 2,3 γραμμάρια φυτικών ινών, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στην διόγκωση των κοπράνων και να εξασφαλίσουν τακτικές κινήσεις του εντέρου.  Όταν συνδυάζετε τις φυτικές ίνες και τη βρομελίνη, λειτουργούν ως ομάδα για να ενθαρρύνουν τη βέλτιστη πέψη, λέει η Deborah Malkoff-Cohen, εγγεγραμμένη διαιτολόγος και πιστοποιημένη διατροφολόγος στο NYC Eat Well.

2.Μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους

Χάρη στην περιεκτικότητα του ανανά σε φυτικές ίνες, μπορεί επίσης να σας κρατήσει χορτάτους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, βοηθώντας έτσι στην απώλεια βάρους. Ενώ υπάρχει περιορισμένη έρευνα σχετικά με τη σχέση μεταξύ ανανά και απώλειας βάρους σε ανθρώπους, μια μελέτη του 2018 σε αρουραίους διαπίστωσε ότι ο χυμός ανανά μείωσε το σχηματισμό λίπους, ενώ παράλληλα αύξησε τη διάσπαση του λίπους.

3.Υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά

Τα αντιοξειδωτικά είναι ουσίες που προστατεύουν τα κύτταρά σας από τις ελεύθερες ρίζες – χημικές ενώσεις που μπορεί να παίζουν ρόλο στον καρκίνο και τις καρδιακές παθήσεις.

Ο ανανάς είναι πλούσιος σε μια ποικιλία αντιοξειδωτικών όπως:

  • Βιταμίνη C
  • Μαγγάνιο
  • Βρωμελίνη
  • Φαινολικά οξέα
  • Φλαβονοειδή

Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι τα φαινολικά οξέα προσφέρουν αντιμικροβιακή, αντικαρκινική και αντιφλεγμονώδη δράση. Εν τω μεταξύ, τα φλαβονοειδή έχουν τις ίδιες επιδράσεις, αλλά προσφέρουν επίσης προστασία και από καρδιαγγειακές παθήσεις.

4.Μπορεί να ενισχύσει την ανοσία

Η περιεκτικότητα του ανανά σε βιταμίνη C μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού σας συστήματος.

Η βιταμίνη C όχι μόνο μπορεί να προλάβει ορισμένες λοιμώξεις, αλλά μπορεί επίσης να βοηθήσει στη θεραπεία ορισμένων προβλημάτων, όπως ορισμένες αναπνευστικές και συστηματικές λοιμώξεις.

Μια μελέτη του 2014 διαπίστωσε ότι τα παιδιά ηλικίας δημοτικού σχολείου που έτρωγαν κονσερβοποιημένο ανανά παρουσίασαν λιγότερες ιογενείς και βακτηριακές λοιμώξεις σε σύγκριση με εκείνα που δεν τον έτρωγαν.

Τα παιδιά που έτρωγαν τον περισσότερο ανανά είχαν σχεδόν τέσσερις φορές περισσότερα λευκά αιμοσφαίρια που καταπολεμούσαν τις ασθένειες σε σχέση με τα υπόλοιπα. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση 140 έως 280 γραμμαρίων ανανά καθημερινά μπορεί να μειώσει τις λοιμώξεις ή τουλάχιστον να σας βοηθήσει να τις καταπολεμήσετε πιο γρήγορα.

5.Καταπραΰνει το βήχα

Η βρωμελίνη στον ανανά μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του βήχα.  Αν και ο ανανάς πιθανότατα δεν θα είναι μια μονοσήμαντη θεραπεία για το βήχα σας, θα μπορούσε να βοηθήσει στην επίλυση κάποιας φλεγμονής. Επιπλέον, η ενυδάτωση που παρέχει μπορεί να κάνει καλό σε έναν πονεμένο λαιμό. Μια ανασκόπηση του 2010 εξέτασε φυσικές θεραπείες για τη φυματίωση και ανέφερε ότι ο χυμός ανανά είναι εξαιρετικά χρήσιμος στη διάλυση της βλέννας των πνευμόνων, όταν αναμιγνύεται με μια πρέζα πιπέρι, μέλι και αλάτι. Αυτό μπορεί να οφείλεται στις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της βρωμελίνης.

6.Ενισχύει τα οστά

Η υψηλή περιεκτικότητα του ανανά σε βιταμίνη C είναι επίσης ζωτικής σημασίας για την υγεία των οστών.  Στην πραγματικότητα, μια ανασκόπηση του 2020 διαπίστωσε ότι τα άτομα που κατανάλωναν τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C είχαν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης οστεοπόρωσης και 34% χαμηλότερη συχνότητα καταγμάτων ισχίου. Το μαγγάνιο μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο απώλειας οστών στη σπονδυλική στήλη σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας, όταν λαμβάνεται μαζί με ασβέστιο, ψευδάργυρο, μαγνήσιο, βόριο, βιταμίνη D και χαλκό. Μια μελέτη του 2004 διαπίστωσε ότι οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που έλαβαν συμπλήρωμα με αυτόν τον συνδυασμό παρουσίασαν θετική επίδραση στην οστική πυκνότητα.