5 υγιεινές φθινοπωρινές τροφές που πρέπει να τρώτε, σύμφωνα με έναν εγγεγραμμένο διαιτολόγο

Home ΔΙΑΤΡΟΦΗ 5 υγιεινές φθινοπωρινές τροφές που πρέπει να τρώτε, σύμφωνα με έναν εγγεγραμμένο διαιτολόγο
pumkin

Όταν πρόκειται για διατροφή που υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα, ο Ditkoff μας υπενθυμίζει ότι η ποικιλία είναι το κλειδί. Για να παραμείνετε όσο το δυνατόν πιο υγιείς, η κατανάλωση μιας ισορροπημένης και ποικίλης διατροφής γεμάτης φρούτα και λαχανικά είναι το πιο σημαντικό από την κατανάλωση οποιουδήποτε τροφίμου.  Με αυτό κατά νου, ορίστε πέντε τροφές που πρέπει να συμπεριλάβετε στην εναλλαγή σας για να σας βοηθήσουν να παραμείνετε σε καλό δρόμο για ένα υγιές και νόστιμο φθινόπωρο, σύμφωνα με το άρθρο της ιστοσελίδας Real Simple.

Κολοκύθα

Αν δεν έχετε σκεφτεί ποτέ την κολοκύθα (εκτός από το κομμάτι κολοκυθόπιτας που τρώτε κάθε χρόνο), οι πορτοκαλί σφαίρες προσφέρουν πλήθος ωφελειών για την υγεία.  Tο β-καροτένιο που δίνει στην κολοκύθα την χαρακτηριστική της απόχρωση χρησιμεύει επίσης ως αντιοξειδωτικό. “Η κατανάλωση β-καροτένιου μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου, μπορεί να προσφέρει προστασία από το άσθμα και τις καρδιακές παθήσεις και μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας. Αν αυτό δεν ήταν αρκετό, η κολοκύθα είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών.

Λαχανικά ρίζας

Τα ψητά λαχανικά με ρίζες είναι μια από τις χαρές της φθινοπωρινής μαγειρικής. Υπάρχει κάτι καλύτερο από τα αλμυρά παντζάρια και τα καρότα με δεντρολίβανο ή τις τέλεια τραγανές ψητές πατάτες; Σύμφωνα με τον Ditkoff, αυτά τα νόστιμα ριζωμένα λαχανικά είναι διατροφικές ατμομηχανές γεμάτες αντιοξειδωτικά. Χρησιμεύουν επίσης ως καλές πηγές βιταμινών Α και C, οι οποίες βοηθούν στην υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος καθώς μπαίνουμε στην εποχή του κρυολογήματος και της γρίπης. Άλλα λαχανικά με ρίζες που μπορείτε να σκεφτείτε να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας είναι τα καρότα, το jicama, τα ραπανάκια, το rutabaga, το παστινάκι και το σέλινο, πολλά από τα οποία μπορείτε να βρείτε καλλιεργημένα τοπικά στην αγορά των αγροτών ή στο παντοπωλείο που αναδεικνύει τα προϊόντα που καλλιεργούνται στην περιοχή.

Μήλα

Ανάλογα με το πού ζείτε, η συλλογή μήλων μπορεί να είναι μια αγαπημένη φθινοπωρινή δραστηριότητα. Όπως και να έχει, αποδεικνύεται ότι το παλιό ρητό είναι αληθινό: ένα μήλο την ημέρα είναι πραγματικά ευεργετικό για την υγεία σας. Oι φυτικές ίνες είναι ο πρωταγωνιστής της παράστασης όταν πρόκειται για τα μήλα, καθώς περιέχουν 4 γραμμάρια ανά μερίδα. Οι δίαιτες πλούσιες σε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα φασόλια, συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις, διαβήτη τύπου 2, ακόμη και για καρκίνο του μαστού και του παχέος εντέρου. Και σίγουρα μην ξεφλουδίζετε πριν το φαγητό! Οι φλούδες των μήλων είναι πλούσιες σε πολυφαινόλες και αντιοξειδωτικά που είναι γνωστό ότι βοηθούν στην προστασία από το οξειδωτικό στρες, το οποίο συνδέεται με πολλές χρόνιες ασθένειες.

Χειμερινό κολοκύθι

Κολοκύθα, βελανίδι, kabocha, σπαγγέτι, delicata… ο κατάλογος των χειμερινών κολοκύθων είναι μακρύς, ποικίλος και απολαυστικός. Και ευτυχώς για εσάς, είναι εξαιρετικές τροφές για να τις συμπεριλάβετε στη φθινοπωρινή σας διατροφή. Υπάρχουν περίπου 500 χιλιοστόγραμμα καλίου σε 1 φλιτζάνι μαγειρεμένης κολοκύθας ή βελανιδιάς, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην εξουδετέρωση των αρνητικών επιδράσεων που έχει το αλάτι σε όσους έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση.

Υπάρχουν πρόσθετα οφέλη από την κατανάλωση λαχανικών όπως η χειμωνιάτικη κολοκύθα κατά τους φθινοπωρινούς μήνες. Τα εποχιακά προϊόντα συγκομίζονται γενικά στο αποκορύφωμά τους, οπότε διατηρούν την πλήρη περιεκτικότητά τους σε θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες. Είναι ακόμη πιο ωφέλιμο αν τα προϊόντα εποχής αγοράζονται από την περιοχή, καθώς τα θρεπτικά συστατικά έχουν λιγότερο χρόνο ταξιδιού για να υποβαθμιστούν πριν φτάσουν στο πιάτο σας. Τα εποχιακά προϊόντα τείνουν επίσης να έχουν καλύτερη γεύση και μικρότερο αποτύπωμα άνθρακα από τα φρούτα και τα λαχανικά που έχουν διανύσει μεγάλη απόσταση για να φτάσουν σε εσάς.

Κανέλα

Αποδεικνύεται ότι το βασικό μπαχαρικό του φθινοπώρου κάνει περισσότερα από το να προσθέτει την τέλεια πινελιά σε πίτες και καφέδες. Μια διάκριση που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι υπάρχουν δύο βασικοί τύποι κανέλας: η κανέλα κασσία και η κανέλα Κεϋλάνης, η καθεμία με τα δικά της σχετικά οφέλη για την υγεία. “Η έρευνα είναι ακόμη προκαταρκτική, αλλά υπάρχουν κάποιες έρευνες που δείχνουν ότι η κανέλα -ιδιαίτερα η κανέλα κασσία- μπορεί να είναι χρήσιμη για όσους έχουν αντίσταση στην ινσουλίνη ή διαβήτη τύπου 2”, λέει ο Ditkoff. Ακόμη και αν δεν πάσχετε από κάποια από αυτές τις παθήσεις, η κανέλα θα μπορούσε να σας βοηθήσει να διατηρήσετε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Δοκιμάστε να προσθέσετε μερικές δόσεις στον καφέ ή το τσάι σας, να πάρετε κάψουλες χωρίς συνταγή ή να την προσθέσετε σε ψητά λαχανικά για το τέλειο εποχικό συνοδευτικό πιάτο.