Οι οστικές παθήσεις συχνά μπορούν να προληφθούν με τη λήψη αρκετού ασβεστίου και βιταμίνης D στη διατροφή σας, λέει η Kathryn Weatherford, RD, LDN, CNSC, εγγεγραμμένη διαιτολόγος στο BIDMC. Είναι σημαντικό να έχετε επίγνωση της πρόσληψης ασβεστίου και βιταμίνης D για να διατηρήσετε τη δύναμη των οστών καθώς μεγαλώνετε, σύμφωνα με το άρθρο της ιστοσελίδας Beth Israel Deaconess Medical Center.
Σύμφωνα με έρευνες, τα επαρκή επίπεδα βιταμίνης D δεν βοηθούν μόνο στην υγεία των οστών, αλλά βελτιώνουν επίσης τα επίπεδα ενέργειας και τη μυϊκή κόπωση.
Με την κατανάλωση του σωστού συνδυασμού τροφών πλούσιων σε ασβέστιο και βιταμίνη D, μπορούμε να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα και να προστατεύσουμε τα οστά μας, λέει ο Weatherford. Πολλά τρόφιμα είναι πλέον εμπλουτισμένα σε ασβέστιο και βιταμίνη D, καθιστώντας ευκολότερη την κάλυψη της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης.
Δημητριακά εμπλουτισμένα με ασβέστιο: Ξεκινήστε τη μέρα σας με μια διπλή δόση ασβεστίου. Επιλέξτε ένα εμπλουτισμένο με ασβέστιο δημητριακό που είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες (>3g) και χαμηλό σε ζάχαρη, και στη συνέχεια προσθέστε γάλα ή εναλλακτική λύση γάλακτος. Τα δημητριακά ολικής άλεσης με ένα φλιτζάνι γάλα προσθέτουν έως και 600 mg ασβεστίου.
Σολωμός: Τα λιπαρά ψάρια αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης D. Μόνο μια μερίδα 3 ουγκιών άγριας αλίευσης σολομού παρέχει περισσότερο από το 100% της ημερήσιας αξίας της βιταμίνης D.
Σκούρα φυλλώδη χόρτα και λαχανικά: Ανακατέψτε τη διατροφή σας με μια ποικιλία από σκούρα, φυλλώδη λαχανικά. Η ποικιλία είναι το κλειδί – το σπανάκι, το λάχανο, το ελβετικό σέσκουλο και το bok choy είναι μερικά μόνο παραδείγματα.
Γιαούρτι: Με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και καλά βακτήρια που προάγουν ένα υγιές έντερο, το γιαούρτι προσφέρει 400 mg ασβεστίου σε μόλις μια μερίδα 8 ουγκιών. Επιλέξτε άπαχο γιαούρτι για ένα ικανοποιητικό και υγιεινό σνακ ή ελληνικό γιαούρτι που παρέχει πρόσθετη πρωτεΐνη.
Εναλλακτικές λύσεις γάλακτος: Είτε πρόκειται για γάλα αμυγδάλου, σόγιας, κάσιους ή κάνναβης, σχεδόν όλα τα εναλλακτικά γάλατα είναι εμπλουτισμένα τόσο με βιταμίνη D όσο και με ασβέστιο. Το γάλα αμυγδάλου παρέχει έως και 45% ημερήσια αξία ασβεστίου και 25% ημερήσια αξία βιταμίνης D.
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα που μπορεί να σας ενδιαφέρουν