Θα έλεγε κανείς πως αν δεν ήσουν καλή στη Χημεία στο σχολείο και τυχαίνει να είσαι makeup junkie, δεν καταλαβαίνεις τι σημαίνει το 90% των συστατικών που διαβάζεις στις συσκευασίες των προϊόντων σου.

Ενώ οι άνθρωποι αρχίζουμε να είμαστε πολύ πιο προσεκτικοί με όσα συστατικά και τροφές προσφέρουμε στον οργανισμό μας, με τα beauty products και με όσα αφορούν το makeup δεν ισχύει το ίδιο. Πολλές από εμάς δε μπαίνουμε καν στον κόπο να διαβάσουμε τη λίστα με τα συστατικά, ίσως ακόμα κι αν ξέρουμε πως πολλά από αυτά που αναγράφονται είναι τοξικά. Και ενδεχομένως βλαβερά και με επιπτώσεις στη μεγάλη εικόνα της υγείας μας.

 

View this post on Instagram

 

« love »

A post shared by S A S H (@wolfishglow) on

Πριν μπεις στη διαδικασία να επενδύσεις αποκλειστικά σε clean beauty brands, διάβασε την παρακάτω λίστα. Σε αυτή θα βρεις τα πέντε συστατικά τα οποία καλό είναι να αποφεύγεις στα makeup και skincare προϊόντα που αγοράζεις:

*Parabens: πρόκειται για συντηρητικά που στόχο έχουν να ελαχιστοποιήσουν την ανάπτυξη βακτηρίων. Έρευνες έχουν δείξει πως τα parabens μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο του μαστού και ορμονικές ανισορροπίες. Αυτά οφείλονται στην αύξηση οιστρογόνων στην οποία οδηγούν. Τα βρίσκεις στο makeup, τα σαμπουάν, τα αφρόλουτρα, τα αποσμητικά και τα καθαριστικά προσώπου.

*Petroleum: είναι γνωστό για το ότι φράσσει τους πόρους και προκαλεί ερεθισμούς σε επιδερμίδες με τάση για ακμή. Το κυριότερο ζήτημα όμως που αφορά αυτό το συστατικό είναι ότι μπορεί να συμβάλλει στην εμφάνιση κάποιων τύπων καρκίνου.

*Polyethylene ή PEGs: τα βρίσκεις σε scrubs, αφρόλουτρα και οδοντόκρεμες. Πρόκειται για εκείνα τα μικρά πλαστικά που βλέπεις στα προϊόντα απολέπισης. Έχει ειπωθεί κατά καιρούς πως είναι καρκινογόνα, ενώ μπορεί να οδηγήσουν και σε τραυματισμούς. Στο μεταξύ, τις περισσότερες φορές καταλήγουν στη θάλασσα, καταναλώνονται από ψάρια και θαλάσσια ζώα και βάζουν σε κίνδυνο την υγεία τους.

*Butylated hydroxyanisole (BHA): το βρίσκεις σε απολεπιστικά και αρώματα και έχει θεωρηθεί ως καρκινογόνο από το National Toxicology Program. Σε μελέτες σε ζώα έχει δείξει να προκαλεί καρκίνο στο στομάχι, αλλά και να επηρεάζει το αναπαραγωγικό σύστημα.

*Sodium lauryl sulfate (SLS) και sodium laureth sulfate (SLES): τα βρίσκεις στο 90% των προϊόντων με αφρό, αλλά και σε εκείνα που στοχεύουν στον καθαρισμό. Είναι γνωστό πως ερεθίζουν το δέρμα, τους πνεύμονες και τα μάτια.

featured image: MyDomaine

Πηγή: savoirville.gr