100 μωρά για την HOPEgenesis

Απτά είναι αποτελέσματα της δράσης της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας HOPEgenesis, η οποία μέσα σε μόλις 3,5 χρόνια έχει συμβάλει στη γέννηση 100 μωρών σε 317 απομακρυσμένα ηπειρωτικά χωριά και 37 ακριτικά νησιά, ενώ τους προσεχείς μήνες αναμένεται η γέννηση 86 ακόμη μωρών. Η  HOPEgenesis δραστηριοποιείται σε περιοχές  όπου μέχρι σήμερα καταγράφονταν ελάχιστες έως μηδενικές γεννήσεις – γεγονός που συμβάλλει ουσιαστικά στην τόνωση του κοινωνικού και οικονομικού ιστού αυτών των περιοχών.

«Σε αυτές τις περιοχές έχουμε δημιουργήσει ακόμη και ένα μικρό δίκτυο αεροδιακομιδών, για τις περιπτώσεις πρόωρου ή δίδυμου τοκετού. Το γεγονός αυτό προσφέρει ασφάλεια στις γυναίκες που λαμβάνουν την απόφαση να κάνουν ένα (ή ένα ακόμη) παιδί». Για την απομακρυσμένη ιατρική παρακολούθηση των ωφελούμενων του προγράμματος, αξιποιούνται μάλιστα εξελιγμένες ιατρικές συσκευές Bluetooth και ειδικά διαμορφωμένη ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Σε μια προσπάθει να ποσοτικοποιηθεί ο αντίκτυπος αυτής της δράσης στις τοπικές κοινωνίες, η HOPEgenesis θα συνεργαστεί με το Πανεπιστήμιο Πειραιά για μία έρευνα. Παλαιότερη αντίστοιχη μελέτη της ΜΚΟ είχε δείξει ότι κάθε αύξηση των γεννήσεων στη χώρα μας κατά 1%, οδηγεί σε αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,5%.

Και η προσπάθεια συνεχίζεται. Στόχος της HOPEgenesis είναι ο πολλαπλασιασμός των ωφελούμενων γυναικών κι η επέκταση του προγράμματος σε περισσότερες περιοχές που το έχουν ανάγκη, η συνεχής διεξαγωγή ερευνών, ημερίδων και παρουσιάσεων για την υπογεννητικότητα, ώστε να διατηρηθεί το ζήτημα στην πρώτη γραμμή και να αντιμετωπιστεί ολοκληρωτικά.