Ο φόβος μιας νέας κρίσης “στοιχειώνει” τους ασθενείς με ημικρανία

Με τον φόβο μιας νέας κρίσης ζει ένας στους δύο ασθενείς με ημικρανία -και- στη χώρα μας, σύμφωνα με διαδικτυακή έρευνα που πραγματοποίησε ο ο Σύλλογος Ασθενών με Ημικρανία & Κεφαλαλγία Ελλάδος. Επιπλέον, και αυτό είναι εξίσου σημαντικό, οι ασθενείς με ημικρανία υπολογίζεται ότι χάνουν μία με δύο ημέρες τον μήνα από την εργασία τους.

Πρόκειται για δύο μόνο από τα  συμπεράσματα της πανελλήνιας διαδικτυακής έρευνας που πραγματοποίησε  με σκοπό την καταγραφή στοιχείων σχετικών με δεδομένα δημογραφικά, κλινικά, χρησιμοποιούμενων θεραπειών, επίπτωσης στο κοινωνικό και εργασιακό περιβάλλον από μεγάλο αριθμό Ελλήνων ασθενών με ημικρανία. Στην διαδικτυακή έρευνα έλαβαν μέρος  1091 ημικρανικοί ασθενείς.

Σύμφωνα με την πανελλαδική έρευνα, όπως δήλωσε ο κος Κων/νος Μπίλιας, Γεν. Γραμματέας του Συλλόγου, το 67% δήλωσε ότι κατά τις ημέρες της ημικρανίας, η απόδοσή του στην εργασία είναι μειωμένη  και το 68% δεν μπορεί να ανταποκριθεί τουλάχιστον δυο φορές το μήνα σε οικογενειακές ή κοινωνικές υποχρεώσεις.

Αξιοσημείωτο είναι ότι το 85% των ημικρανικών ασθενών παρά τις μεγάλες δυσκολίες τους συνεχίζει να εργάζεται, το 55% θεωρεί πως οι ημικρανίες αποτελούν εμπόδιο στην επαγγελματική του εξέλιξη, το 40% ότι επηρεάζεται η σχέση με το σύντροφό και τα παιδιά του ενώ το 23% ότι επηρεάζεται η σχέση με τους φίλους του.

Τα αποτέλεσμα της έρευνας δείχνουν επίσης ότι οι κρίσεις ημικρανίες επηρεάζουν πολύ αρνητικά την ψυχολογία των ασθενών καθώς  οι ημικρανικοί ασθενείς σε ποσοστό 70% θεωρούν ότι το περιβάλλον τους δεν τους καταλαβαίνει, ένα 20% έχει την ανάγκη να «κρύψει» την ημικρανία του, ενώ 14%  βιώνει κατάθλιψη και έχει άρνηση για τη ζωή

Επιπρόσθετα, 43%  δήλωσε πως νιώθουν  αβοήθητοι και αγχωμένοι, 40% ότι είναι απογοητευμένοι, 28% ότι είναι θλιμμένοι, 25% ότι είναι οργισμένοι, 21% ότι είναι απαισιόδοξοι, 16% ότι είναι μόνοι με  μόνο 6% να είναι αισιόδοξοι.

Ως εκ τούτου, σύμφωνα με τον Σύλλογο Ασθενών με Ημικρανία και Κεφαλαλγία Ελλάδος, η ημικρανία είναι μια πάθηση με σημαντική επίπτωση τόσο στην επαγγελματική ζωή, όσο και στην προσωπική και οικογενειακή ζωή, αλλά και στην ψυχολογία των πασχόντων. Δυστυχώς, οι αρνητικές αυτές επιπτώσεις της ημικρανίας, συχνά δεν γίνονται κατανοητές ή αποδεκτές από το επαγγελματικό ή και το οικογενειακό περιβάλλον.

Το ερωτηματολόγιο της έρευνας διευκρίνισε ο κος Μπίλιας,  αποτελείτο  από 52 ερωτήσεις και συντάχθηκε από μέλη του Συλλόγου σε συνεργασία με τους νευρολόγους-συμβούλους του Συλλόγου Δρ. Μιχάλη Βικελή και Δρ. Εμμανουήλ Δερμιτζάκη.